بخشی از مقاله
چکیده
یکی از مسائل بحرانی در آموزش و پرورش کشور ما ،رشد کمی بدون تحول کیفی است. هدف آموزش و پرورش باید بهبود کیفیت آموزشی و پرورش در مدارس باشد.این فرآیند تحول و دگرگونی نیازهای جدیدی را در تصمیم گیری ،برنامه ریزی،سازمان دهی، و مدیریت آموزش وپرورش به وجود آورده، مستلزم بررسی و شناسایی عوامل موثر کیفی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را مدیران مدارس دولتی استان البرز تشکیل میدهند.
ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس 4 طیفی لیکرت است که روایی آن توسط متخصصین رشته مدیریت آموزشی و روش تحلیل عاملی تاییدی تایید و که نشان داد پرسشنامه از اعتبار سازه خوبی برخوردار است .پایایی آن توسط آلفای کرانباخ معادل0,9 میباشد. این تحقیق با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی صورت گرفته است.
ابتدا مولفههای تاثیر گذار بر افزایش کیفیت خدمات آموزشی شناسایی و بااستفاده از منابع موجود شناسایی و سلسله مراتب درخت تصمیم طراحی شده؛ سپس به وسیله پرسشنامه، دادههای لازم جمع آوری و با نرم افزارهای lisrel و Expert choice مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. و در نهایت متغیرهای شرایط اقتصادی، اجتماعی با وزن - - 0,2371، محیط با وزن - - 0,1960، سازمانهای زیربط با وزن - - 0,1897، منابع انسانی با وزن - - 0,1260، والدین با وزن - - 0,1257، منابع مالی با وزن - - 0,0616، تجهیزات با وزن - - 0,0552، سازمان های بالادست با وزن - - 0,0088و اهداف و برنامههای آموزشی و مدیریتی با وزن - - 0,000 از بیشترین و کم اهمیتترین رتبه برخوردار هستند.
مقدمه
آموزش و پرورش عمومی در هر کشور به عنوان وسیلهای برای انتقال میراث فرهنگی جامعه، پرورش استعدادهای دانش آموزان و آمادهسازی آنان برای شرکت فعال در جامعه به صورت یک نظام پویا و هدفمند دارای دو معیار کمی و کیفی است و رشد موزون و متعادل این نظام مستلزم آن است که دو معیار مذبور به موازات یکدیگر رشد کنند و به طور شایسته مورد توجه رهبران و مدیران آموزش و پرورش قرار گیرند. توسعه و تکامل کیفی نظام آموزش و بدون در نظر گرفتن کیفیت و گسترش کمی آن بدون توجه به کیفیت، مسائلی هم چون افت، مردودی و ترک تحصیل را به بار میآورد.
آموزش و پرورش سرمایهگذاری یک نسل در نسل دیگر است و این نهاد در سالهای اخیر با چند مسئله مهم از جمله افزایش و تنوع تقاضا برای آموزش، افزایش مخارج و دشواری در تامین هزینهها و کاهش کیفیت آموزشی بوده است صاحبنظران را بر آن داشته است که درصدد ارائه راه حلهایی برای بهبود کیفیت آموزشی باشند.
یکی از مسائل بحرانی در آموزش و پرورش کشور ما، رشدکمی بدون تحول کیفی است. هدف آموزش و پرورش باید بهبود کیفیت آموزشی و پرورشی در مدارس باشد. علیرغم تلاش مربیان و تجربه کردن و پذیرفتن ایدهها و برنامهی جدیدآموزشی باز هم آموزش و پرورش نتوانسته تعهدات خود را انجام دهد. این فرآیند تحول و دگرگونی نیازهای جدیدی را در تصمیمگیری ،برنامهریزی، سازماندهی،و مدیریت آموزش وپرورش به وجود آورده، مستلزم بررسی و شناسایی عوامل موثر کیفی است.
واژه کیفیت از صنعت وارد آموزش و پرورش شده و به یکی ازمقولههای محوری در سیاستگذاریهای آموزشی مبدل شده است. بهبود کیفیت در یک سازمان موجب افزایش بهرهوری وموفقیت آن سازمان در درازمدت میگردد. افزایش رشد تکنولوژی و توسعه صنعتی در جهان امروز منجر به تغییر و تحولات عظیم بویژه در دوران اخیر گردیده است، این امر باعث شده وظیفه نظام آموزشی بسیار مهم و پیچیده و گسترده گردد و لذا توجه دقیقتر و عمیقتر به کیفیت آموزش و پرورش مدارس از مباحث عمدهای است که نظر دست اندرکاران تعلیم و تربیت را به خود جلب نموده است
نهادینهسازی فرهنگ کیفیت در یک کشور مسئله بسیار مهم بوده و نگرانی همه سازمانها و کسانی است که به اهمیت کیفیت در تحقق اهداف کلان در عصر حاضر و به ویژه برای موفقیت در آینده پی بردهاند.این امر در آموزش و پرورش نیز مصداق پیدا نموده و امروزه تنها دیدگاه کمی مطرح نیست، بلکه سخن از بهبود کیفیت آموزشی است که یکی از شروط اساسی اجرای توام با موفقیت برنامهها و یکی از راههای کمک به کیفیت فرآیند آموزش و پرورش میباشد.
خدمت
خدمت، فعالیت یا منفعتی نامحسوس و لمس نشدنی که یک طرف به طرف دیگر عرضه میکند و مالکیت چیزی را نیز به دنبال ندارد. تولید خدمت ممکن است به کالاهای فیزیکی وابسته باشد یا نباشد
کیفیت
رای کیفیت تعریفی داده نشده است. کیفیت ،نوعی احساس یا دیدگاه است مبنی بر اینکه یک چیز نسبت به چیز دیگر بهتر است. این دیدگاه در طول زندگی تغییر میکند و دیدگاه هر نسلی به نسل پیشین متفاوت است و با توجه به فعالیتهای انسانی دارای وجوه گوناگون میباشد
کیفیت خدمت
کیفیت خدمت عبارتست از سازگاری پایدار با انتظارات مشتری و شناخت انتظارات مشتری از خدمت خاص
کیفیت خدمات آموزشی
آلکین6، کیفیت آموزشی را برگرفته از کیفیت عملکرد فراگیر، تدریس مدرسان و تخصیص منابع میداند
منطق فازی
منطق فازی در 1965 برای اولین بار در مقالهای به همین نام، توسط پروفسور »لطفی عسگرزاده« ارائه شد . منطق فازی، جهانبینی جدیدی است که به رغم ریشه داشتن در فرهنگ مشرق زمین، با نیازهای دنیای پیچیده کنونی بسیار سازگارتر از منطق ارسطویی است. منطق فازی، جهان را آنطور که هست به تصویر میکشد. دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم، دنیای مبهمات و عدم قطعیت است.
مغز انسان عادت کرده است که در چنین محیطی فکر کند و تصمیم بگیرد و این قابلیت مغز که میتواند با استفاده از دادههای ناصحیح و کیفی به یادگیری و نتیجهگیری بپردازد، در مقابل منطق ارسطویی که لازمه آن دادههای دقیق و کمی است، قابل تامل است