بخشی از مقاله

چکیده

بررسی شکاف بین آموزشهای دانشگاهی با نیازمندی بازار در رشته حسابداری.در این تحقیق سه گروه مورد مطالعه قرار گرفته اند. دو گروه از فارغ التحصیلان رشته حسابداری، که گروه اول صرفاً واحدهای دانشگاهی را گذرانده اند اما گروه دوم علاوه بر واحدهای دانشگاهی در کارگاههای تخصصی مرتبط با واحدهای دانشگاهی نیز شرکت کرده اند.

جهت سنجش دانش این دو گروه و بررسی تأثیر کارگاههای تخصصی، پرسشنامه ای مشترک حاوی صورتهای مالی به همراه گزارش حسابرس دو شرکت برای دو سال متوالی در اختیار این دو گروه قرار گرفت. علاوه بر این، جهت تعیین معیاری مناسب برای قضاوت، همان پرسشنامهها در اختیار حسابرسان نیز قرار گرفت. دیدگاه هر سه گروه نسبت به وضعیت نقدینگی، سودآوری و توانایی بازپرداخت بدهی شرکت های مزبور پرسیده شد. در ادامه از آنها خواسته شد یکی از دو شرکت را جهت سرمایه گذاری پیشنهاد کنند.

نتایج تحلیل دادهها نشان داد نظر فارغ التحصیلان گروه اول در تمامی موارد فوق با دیدگاه حسابرسان تفاوتی معنی دار دارد. اما دیدگاه فارغ التحصیلان گروه دوم به جز در مورد تشخیص توانائی باز پرداخت بدهی در سایر موارد با نظر حسابرسان تفاوت معنی داری ندارد.لزوم افزایش واحدهای عملی دروس تخصصی رشته حسابداری در دانشگاهها توسط شورای عالی برنامه ریزی.

-1 مقدمه

قلب تپنده کنونی اغلب کشورها در بازارهای سرمایه آنها متجلی است. با گذشت زمان و رشد و توسعه اقتصادی بر اهمیت این بازارها نیز افزده شده و مراجع حرفه ای اکثر کشورها تلاش مضاعفی برای ساماندهی و ضابطه مند نمودن فعالیت شرکت ها در این بازارها بعمل آورده اند. با علم به اینکه تنها عامل کارکرد بهینه این بازارها جریان مناسب اطلاعات مالی درباره وضعیت مالی و عملکرد شرکتهای حاضر در آن بازارها میباشد؛ اهمیت سیستم حسابداری در تدارک و گزارش اطلاعات حسابداری جهت تغذیه این بازارها از یک سو و تامین و تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز قسمتهای حسابداری شرکتها از سوی دیگر آشکار میشود.

امروزه رشته حسابداری یکی از پرطرفدارترین رشتههای تحصیلی دنیا محسوب میشود. اما متأسفانه علی رغم کثرت فارغالتحصیلان حسابداری و مازاد نیروهای دارای مدرک دانشگاهی حسابداری، کارفرمایان در بازار از کمبود حسابداران متخصص شکایت دارند. علت این شکاف ایجاد شده بین آموزش و کار را باید در محتوای دروس دانشگاهی جستجو کرد.

تحقیقات متعددی در سنوات اخیر در حوزه علل ناکار آمدی آموزشهای دانشگاهی حسابداری جهت آماده سازی دانشجویان به منظور تصدی وظایف محوله انجام شده است، که اغلب این تحقیقات علت اصلی این شکاف را شیوه آموزش و محتوی آموزش میدانند. علاوه بر این، اساتید این رشته در دانشگاهها از سرفصلهای مصوب این دروس نیز رضایت چندانی ندارند.

دروس دانشگاهی رشته حسابداری در بعضی موارد بر مبنای مصوبات قدیمی تنظیم شده و    تدریس میشوند که با توجه به سرعت تغییرات جهانی در زمینه حسابداری، لازم است در مورد بروز رسانی آنها اقدامات مؤثرتری انجام گیرد. یکی از پیشنهادهایی که جهت آمادگی بهتر فارغ التحصیلان این رشته جهت ورود به بازار کار مطرح میشود تعریف واحدهای عملی و    کارگاههای تخصصی در زمینه مطالب مرتبط با حرفه است که از این طریق امکان مشاهده و درک مباحث نظری و تئوری حرفه در عمل میسر گردد.

با توجه به مصوبه شورای عالی برنامه ریزی در سال 81، به طور میانگین برای هر یک از سه گرایش رشته حسابداری تنها 6 درصد از کل واحدهای تخصصی مقطع کارشناسی به صورت عملی ارائه میگردد و %94 باقی مانده به صورت تئوری آموزش داده میشود - شورای عالی برنامه ریزی، . - 1381 این مصوبه به دلیل اینکه بیش از یک دهه از عمر آن میگذرد، بسیاری از سرفصلهای دروس قید شده در آن صرفاً در همان سالهای ابتدائی تصویب به روز بوده، که همین موضوع باعث انتقادهای زیادی از سوی اساتید رشته مزبور گردیده است.

تحقیق حاضر قصد دارد به شیوه ای علمی به بررسی ناکارآمدی احتمالی نظام آموزشی حاکم جهت تربیت حسابداران به منظور خدمت به جامعه بپردازد. چراکه از حسابداران انتظار میرود پس از فارغ التحصیلی توانائی خدمت به جامعه را در بدو ورود به بازار کار داشته باشند. بعبارت دیگر، شورای عالی برنامه ریزی با توجه به سرفصلهایی که مصوب نموده است ادعا مینماید:"دانشجویان رشته حسابداری پس از فراغت از تحصیل باید بتوانند در مشاغلی تحت عنوان حسابرس، سرپرست چند گروه، مدیر فنی و .. ایفای نقش کنند".

دانشجویان رشته حسابداری با توجه به واحدهای درسی که در مقطع کارشناسی میگذرانند در صورتی که چنین انتظاری از آنها برود، با توجه به مشاوره ای که از اساتید دانشگاه و متخصصان حرفه گرفته شد توانائی "تشخیص وضعیت و جایگاه اقتصادی یک بنگاه اقتصادی از میان چند بنگاه دیگر، از طریق رصد صورتهای مالی و گزارش حسابرس آنها" توسط فارغ التحصیلان دور از انتظار نیست.

به همین دلیل در تحقیق حاضر، نظر دو گروه از فارغ التحصیلان دانشگاهی حسابداری - گروه اول فارغ التحصیلانی هستند که صرفاً آموزش های لازم را طبق واحد های دانشگاهی در دانشگاه دیدهاند و گروه دوم علاوه بر آموزش های فوق کلاسها و کارگاههایی با کاربرد عملی مرتبط با واحدهای دانشگاهی را گذراندهاند - در حوزه انتظارات فوق سنجیده شده و جهت قضاوت نسبت به سطح دانش و صحت قضاوت آنها در باره این موضوع و همینطور پی بردن به اثرات کلاسهای عملی و کاربردی، نظرات این دو گروه با نظرات متخصصان حرفه یعنی حسابرسان مورد مقایسه قرار میگیرد.

-2 مروری بر پیشینه تحقیق

تحقیقهای فراوانی جهت پر کردن شکاف ایجاد شده بین آنچه در دانشگاهها آموزش داده میشود و آنچه کارفرمایان نیاز دارند انجام شده است. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید