بخشی از مقاله

چکیده

امروزه گردشگری و جذب توریست به عنوان یکی از منابع اقتصادی، به ویژه در کشورهای دارای سابقهی فرهنگی و تاریخی از جمله ایران، مورد توجه بسیار قرار گرفته است. در این بین توسعهی سامانههای مبتنی بر سیستمهای همراه به منظور ارائهی اطلاعات در خصوص مراکز گردشگری و اقامتگاهها ومتناسب با سلیقه و علاقه گردشگر به طور چشمگیری گسترش یافته است.

استفاده از بافت به عنوان اطلاعاتی که توصیفکننده وضعیت کاربران بوده و بر فرایند تصمیمگیری و انتخاب کاربران تاثیر گذار است، توسط سیستمهای توصیهگر در حوزه گردشگری جهت تضمین کیفیت مناسب توصیهگری ضروری میباشد.

هدف این پژوهش، طراحی و پیادهسازی یک سامانه توصیهگر بافتآگاه جهت پیشنهاد بهترین مکان برای اقامت به گردشگر میباشد پیاده سازی و طراحی سیستم توصیهگر بافتآگاه برای گردشگرانی که قصد سفر به کرمان را دارند، اجرا شده است.

این سیستم از بخشهایی همچون پایگاه داده، مدیریت مدل، مدیریت داده و رابط کاربری تشکیل شده است که کاربر با استفاده از آن شرایط خود را از طریق رابط کاربری به سیستم منتقل میکند و سیستم با استفاده از مدل و با توجه به شرایط کاربر از بین موارد موجود در پایگاه داده مناسبترین گزینه را به وی پیشنهاد میدهد.

مقدمه

افراد در زندگی روزانه با تصمیم گیری در رابطه با مسائل مختلف درگیر میباشند. این تصمیمگیریها میتواند از روی آگاهی باشد یا به صورت نا خود آگاه باشد. اکثر اوقات تصمیم گیریها وابسته به مکان و زمان خاصی میباشند. در هر تصمیم گیری یک انتخاب نهایی وجود دارد. سیستمهای توصیهگر از جمله ابزارهایی هستند که میتوانند کاربران را در محیطهای الکترونیکی به سمت یافتن اطلاعات، خدمات و کالاهای مورد علاقه هدایت کنند. سیستمهای توصیهگر با توانایی شناخت کاربر و پیشبینی اولویتهای او، اطلاعاتی که احتمال میرود مورد توجه کاربر باشد را از میان دادههای موجود پالایش کرده و با پیشنهاد آنها به کاربر در زمان او صرفه جویی میکند

از کاربردهای این سیستم در زمینه گردشگری میباشد.گردشگری وارد شهر میشود اولین مساله ای که با آن روبروست مکان مناسب برای اسکان و اقامت است در سیستمهای گردشگری فعلی موقعیتیابی تمام اقامتگاهها واقع در نزدیکی موقعیت گردشگر به راحتی امکان پذیر میباشد .اما گردشگر میخواهد مکانی را پیدا کند که متناسب با با الویتها و ترجیحات او باشد هزینه اقامت متناسب با میزان هزینهای که خواهان پرداخت آن است و میزان امکانات رفاهی و خدماتی نیز برآورده کننده نیاز او باشد.

پیاده سازی سیستمهای توصیه گر در محیط همراه بدون در نظر گرفتن پارامترهای تاثیرگذار در این محیطها چندان مناسب نخواهد بود مجموعه این پارامترها اطلاعات بافتی را تشکیل میدهند. بافتآگاه بودن سیستم به این معناست که سیستم بر اساس آخرین موقعیت کاربر، به بازنگری در پیشنهادهای قبلی و مطرح کردن توصیههای جدید اقدام میکند. سیستم مورد نظر با توجه به بافت کاربر برخی خدمات گردشگری - مانند محل اقامت، ارائه نقشه راهها - را به کاربر با بکارگیری یک سیستم توصیهگر پیشنهاد می-دهد و همچنین در یافتن مسیر به کاربر کمک میکند .
تا به امروز روشهای توصیهگری زیادی پیشنهاد شدهاست که این روشها در دسته بندی زیر قرار میگیرد

مبتنی بر محتوا :2 در این گروه از روشها عمل توصیهگری با استفاده از اقلامی انجام میگیرد که بیشترین تشابه را با اقلامی داشته باشد که در گذشته مورد علاقه کاربر بودهاند.

پالایش مشارکتی:3 در این گروه از روشها، عمل توصیهگری با استفاده از یافتن اقلامی انجام میگیرد که مورد علاقه کاربران با سلایق مشابه کاربر بودهاند.

مبتنی بر دانش :4 این سیستمها براساس ادراکی که از نیازهای مشتری و ویژگیهای کالاها پیدا کردهاند، توصیههایی را ارائه میدهند. به عبارتی در این گونه از سیستمهای توصیهگر مواد اولیه مورد استفاده برای تولید لیستی از پیشنهادها ، دانش سیستم در مورد مشتری و کالا است.

استدلال نمونه محور:5 این روش شناخته شده ترین روش پالایش مبتنی بر دانش است، یک مدل استدلال انسانی است که در آن یادآوری تجربیات قبلی نقش مهمی را در پردازش تجربیات جدید بازی میکند .ایدهی اصلی اینروش عبارت است از :حل مسئلهی جدید مبتنی بر راهحلهای موارد مشابه در گذشته . به عبارت دیگر، از مواردی کهقبلاً اتفاق افتاده و مشابهتهایی با مسئلهی جدید دارند استفاده میشود تا راهحل مناسبی متناسب با این مسئله انتخاب شود .یک نوع از این سیستمها، سیستم استدلال مبتنی بر مورد محاورهای است .در این سیستم، توصیف مسئلهی هدف به تدریج از یک گفتگوی تکراری استخراج میشود.

از اواسط دهه 90 تاکنون تعداد زیادی سیستم توصیهگر برای کمک به کاربران در رسیدن به اطلاعات مورد علاقهشان پیادهسازی شدهاند . سیستم توصیهگر مقالات و اخبار و Ringoسیستم پیشنهاد موسیقی طراحی و پیادهسازی شدند. یکی از اولین نمونههای سیستمهای توصیهگر بافتآگاه در زمینه گردشگری پروژه Cyberguide است. و از دانش بافتی مکان گذشته و حال کاربر در فرایند توصیه استفاده میکند که در داخل ساختمان با استفاده از امواج رادیویی و بیرون ساختمان باGPS اطلاعات موقعیت کاربر را بدست میآورد و برای ارائه اطلاعات به او استفاده میکند 

در سال 2012 Barranco و همکاران یک سیستم بافتاگاه برای محیط همراه پیشنهاد کردند که مکان کاربر، مسیر حرکت - trajectory - و سرعت - در زمان رانندگی - را برای ارائه توصیه مکان مورد علاقه به کاربر در نظر میگیرد. مکان مورد علاقه زمانی که در یک محدوده مشخص از کاربر باشد، توصیه میشودکه این محدوده براساس سرعت حرکت او و مسیر کاربر تعیین میشود نقاط مورد علاقه که براساس بافت فیلتر شده به عنوان ورودی در سیستم توصیهگر قرار میگیرد و مناسبترین براساس اولویت و علاقه کاربر انتخاب می-شود

مقاله حاضر به تبیین چگونگی پیاده سازی سیستم توصیهگر بافت آگاه برای انتخاب اقامتگاه گردشگر درمحیط همراه میپردازد. برای بیان بهتر موضوع، این سیستم برای اقامتگاههای موجود در شهر کرمان پیاده سازی شده است. در بخش دوم به معرفی طراحی سیسستم های توصیه گر و در بخش نهایی به پیاده سازی و نتایج خواهیم پرداخت.

طراحی سیستم توصیه گر بافتآگاه

تعیین معیارهای تصمیمگیری: در هر فرایند تصمیمگیری یک یا چند معیار دخالت دارند و تصمیم گیرنده با بررسی جمیع معیارها گزینه مناسب تصمیم را انتخاب میکند این موضوع در مورد همه روشهای تصمیمگیری صادق است. معیارهای انتخاب شده برای تصمیمگیری برای انتخاب محل اقامت عبارتند از هزینه اقامت، میزان امکانات اقامتگاه، میزان امکانات اتاق.

ده مورد پارکینگ خودرو، صندوق امانات، تاکسی سرویس، موقعیت اقامتگاه، رستوران و کافیشاپ، سالن ورزشی و استخر، فروشگاه، فضای سبز، خودپرداز در گروه امکانت اقامتگاه و اینترنت، یخچال، تلویزیون، ماهواره، صبحانه، تلفن، حمام، سرویس اتو، تعویض روزانه ملحفهها، تخت اضافه در گروه امکانات اتاق قرار میگیرند.

معماری لایهای

در پیاده سازی سیستم از معماری سه لایه که شامل لایه رابط کاربری، لایه مدیریت داده و لایه مدیریت مدل استفاده شده است. رابط کاربر: نرم افزار رابط کاربر وظیفه برقرار کردن ارتباط داخلی و خارجی سیستم را بر عهده دارد. این زیر سیستم بخشی از سیستم است که کاربر با استفاده از آن به تمام اجزای مورد نیاز و مرتبط در تصمیمگیری دسترسی مییابد. کاربر میتواند با فرستادن درخواست خود و تعیین ویژگیهای مورد نظر خود بدون آنکه از فرآیندهای داخلی سیستم توصیهگر باخبر باشد، پاسخ درخواست مطرح شده خود را از سیستم توصیهگر دریافت کند. ورودی آن ویژگیهای اقامتگاه از نظر کاربر به عبارتی دیگر درخواست کاربر از سیستم میباشد و خروجی نمایش نقشه به کاربر است.

زیرسیستم مدیریت داده: زیرسیستم مدیریت داده، نرم افزاری است که مدیریت پایگاه داده را بر عهده دارد و ساختار پایگاه داده را سازمان دهی میکند. این لایه حاوی اطلاعات نقشه، اطلاعات اقامتگاهها، عوارض و دادههای مربوط به نقشه گوگل میباشد. و همچنین تمامی اطلاعات مربوط به دادهها، آدرسهای محل نگهداری داده، روش دستیابی و شیوه کنترل و به روز رسانی اطلاعات موجود در این زیر سیستم قرار میگیرد.

زیر سیستم مدیریت مدل: مجموعهای از مدلها با توجه به اهداف سیستم توصیهگر و وظایف این سیستم تهیه میگردد که بر اساس نوع و ساختار این مدلها، تهیه اطلاعات مختلف در مورد انتخاب اقامتگاه متناسب با شرایط کاربر فراهم میگردد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید