بخشی از مقاله

چکیده

از آنجا که فضاهای شهری امروزی مولفه ای برای وقوع نابهنجاریهای شهری و در نتیجه عدم وقوع امنیت در شهر می-باشد، بنابراین بررسی جنبه های کیفی و کمی امنیت چه از لحاظ کالبدی و چه از لحاظ اجتماعی در مدارس دخترانه امری ضروری است. همچنین بررسی شرایط امنیت دختران در مدارس، جهت دستیابی به یادگیری بهتر دارای اهمیت میباشد. در این مقاله برای گردآوری دادههای مورد نیاز، منابع اطلاعات ثانویه مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. سپس با استفاده از روش دلفی با بررسی نقطه نظرات متخصصان، متغیرهای مدرسه ایمن را استخراج نموده و جامعه آماری در این پژوهش، شامل اولیای مدارس و در مرحله بعدی متخصصین فضای آموزشی میباشد.

تحلیل احساس امنیت دختران در محیط کالبدی مدارس بر اساس خرده مقیاسهای تعریف شده، در مدارس شمال، مرکز و جنوب تهران صورت گرفته است. این خورده مقیاسها شامل، عوامل روانی-رفتاری، کالبدی، ساختاری-بهداشتی میشوند. هدف اصلی این مقاله بررسی و تحلیل عوامل موثر بر امنیت دانش آموزان دختر در محیط کالبدی مدرسه - مقطع متوسطه - در راستای احیای اهداف اصلی مدارس می باشد. بر اساس بررسیهای صورت گرفته در مدارس تهران ارتباط مستقیم بین احساس امنیت دانش آموزان و خورده مقیاسهای ذکر شده جهت ارتقاء یادگیری وجود دارد.

-1 مقدمه

ما هر ساله مقادیر زیادی از منابع را صرف تلاش برای ساخت مدرسه میکنیم تا آموزش کیفی را برای دانشآموزان فراهم کنیم. هنوز هم، هنگام جستجو برای یافتن آخرین فناوریهای پیشرفته برای افزایش اثر بخشی در آموزش، در مییابیم که در نیازهای اساسی یک مدرسه جهت ایجاد یک مکان ایمن و خوشایند برای یادگیری و کامیابی دانشآموزان مسامحه شده است.

اگر یک مدرسه ایمن نباشد، نتیجه آن متوجه دانش آموزان می شود. بعلاوه اگر دانشآموزان ایمنی را در درون مدرسه احساس نکنند پیامد آن برای مدرسه و کارکنان آن سخت و ناگوار خواهد بود. هنگامی که دانشآموزان، صوصاًخ دانشآموزان دختر ناامنی را احساس کنند، مقابله با اهداف آموزشی مدرسه افزایش مییابد. همچنین، اگر یک مدرسه احساس خوشایندی را به دانش آموزان انتقال ندهد، دانش آموزان نیز با راههای مشابهی مانند زمانی که آنها احساس ناامنی میکنند، پاسخ خواهند داد.

آنها خود را از مدرسه جدا کرده و تلاش میکنند تا خود را در درون یک حباب حفاظتی که آنها را از تلاشهای آموزگاران و کارکنان برای آموزش به آنها دور میسازد، نگهدارند. اگر یک مدرسه ایمن و جذاب نباشد، دانشآموزان احساس اضطراب کرده و به طور کامل در فرایند یادگیری شرکت نخواهند کرد، و هیچ اهمیتی ندارد که معلمین یک مدرسه با چه شدتی برای رسیدن به این هدف تلاش میکنند.پرخاشگری، رفتار منفی در مقابل بزرگترها و خشونت با دیگر دانشآموزان غالباً هنگامی بروز میکند که دانشآموزان احساس ناخشنودی داشته باشد. به همین دلیل یک مدرسه ایمن یک مفهوم بنیادی است و پیشنهاد میگردد که تمام مدرسهها بایستی آن را یک تلاش برای آموزش موفقیت آمیز به حساب آورند.

-2 روش تحقیق

محیط فیزیکی هر انسانی را تحت تاثیر قرار میدهد. به همین دلیل باید از اثراتی که طراحی مدرسه بر روی استفاده کنندگان از ساختمان میگذارد ، آگاه باشیم .معماران در واقع اصلیترین کسانی هستند که در طراحی محیط فیزیکی آموزشی نقش دارند و تحقیقات ، پرسشها و کار با مدرسه و کارکنان اورژانس در زمان طراحی مدارس توسط آنها میتواند امنیت را افزایش دهد. همچنان که مسایل ایمنی در مدرسه مورد توجه قرار میگیرند،کیفیت آموزش نیز ارتقاء مییابد. با احساس آسایشی که ناشی از حس امنیت است، دانشآموزان میتوانند بهتر بر روی تجربههای آکادمیک تمرکز بیابند و در نتیجه سطح آموزشی در مدرسه و به تبع آن در جامعه ارتقاء مییابد.

چنانچه از عنوان معلوم است، این پژوهش نشان میدهد، که چگونه مدرسه میتواند به صورت یک مکان ایمن و خوشایند برای دانشآموزان دختر درآید. این چنین مدرسههایی میتوانند پرورش دهنده قدرت یادگیری در دانشآموزان باشند و انگیزه آن ها را برای یادگیری در سرتاسر زندگیشان تداوم بخشند. تحقیق حاضرگام کوچکی در جهت شناخت مسائل مربوط به امنیت فیزیکی در مدارس دوره متوسطه خاص دختران و طراحی یک نمونه کامل مدرسه امن میباشد. تحقیق از نوع کاربردی است و روش تحقیق توصیفی تحلیلی است.

-3 اهمیت و ضرورت موضوع

ماه مهر که نزدیک میشود برای والدین دغدغه جدیدی به وجود میآید که آیا فرزندانشان ساعتهایی که در مدرسه هستند امنیت کافی دارند، آیا تجهیزات ساختمانی مدارس بهبود پیدا کردهاند؟ همان طور که اشاره شد، یکی از مسائل و مشکلاتی که در سالهای اخیر، توجه نظام آموزشی و خانوادهها را به طور جدی به خود جلب کرده است ، امنیت در مدرسه است . اما در مورد اینکه مدرسه ایمن چه مدرسه ای است و اصولا چه شاخص-هایی باید داشده باشد، ضرورت انجام یک مطالعه را نمایان میسازد.

فضای مدرسه با ویژگی خاص خود، در شکل گیری رفتارهای افراد موثر میباشد .هرچه سازگاری این فضاها با نیازهای جسمانی و روانی دانشآموزان، بیشتر باشد، باعث خواهد شد که تحولات سنی آنها در راستای منطقی خویش پیش رود و آسایش نسبی را بر رفتارهای آنها حاکم سازد .بنابراین لازم است که طراحی کالبدی فضاهای آموزشی با توجه به خصوصیات خاص سنی و جنسی دانشآموزان بازبینی شود تا محیطی امن برای شکلگیری جسمی و روانی آنها به وجود آید. خصوصیات جسمانی و روانی دانشآموزان دختر و پسر علالرغم برخی تشابهات، تفاوتهای زیادی با هم دارد، که باعث شکلگیری خصوصیات خاص فضاهائی در مدرسه میگردد.[2] به طور کلی دو دلیل عمده با عنوان ضرورت موضوع برای جستجو در مورد ضرورت مفهوم امنیت فیزیکی در مدارس دخترانه وجود دارد:

1.    اهمیت امنیت در ایجاد آسایش روانی ومحیطی دانشآموزان دختر در مدارس متوسطه.

2.    رابطه تنگاتنگ طراحی با تامین امنیت در راستای احیای اهداف اصلی مدارس.

-4 فرضیه های تحقیق

با ایجاد و ارتقاء متغیرهای محیطی افزایش امنیت میتوان به ارتقاء سطح یادگیری کمک نمود.

-5 سوالات تحقیق

1.    متغیر های ایجاد کننده و ارتقاء دهنده امنیت در فضای آموزشی کدامند؟

2.    آیا امنیت فیزیکی در فضای آموزشی موجب ارتقاء سطح یادگیری دانشآموزان میشود؟

-6 تاریخچه مدارس امن

در آخرین دهه قرن 20 در مدارس عمومی ایالات متحده آمریکا با مجموعهای از تراژدیها در خصوص اتفاقات ناگوار در مدارس مواجه شدند که در مربیان، مدیران و کارکنان آموزشی و حتی دانشآموزان احساس ناامنی ایجاد نمود در صورتی که مدرسه باید به عنوان امنترین و سالمترین مکان در متن اجتماع شناخته شود - کینگری و واکر،. - 2002 1 مدارس امن، دانشآموزان سالم را در سرلوحه کار خود قرار داد و حمایت مالی و همکاری و اجرای برنامههای جامع برای تشکیل مدارس امن را مدنظر قرار داد در پاییز سال 1998 این قطعنامه پذیرفته شد و 150 نفر داوطلبانه حاضر شدند که در سه دوره مالی این مدارس را حمایت کنند. حدوداً این برنامه به 125000 مدرسه دولتی و خصوصی ارائه شد البته لازم به ذکر است نهادهای اجتماعی مثل کلیسا، شهرداری، حتی خانوادهها مشارکت خود را نیز اعلام نمودند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید