بخشی از مقاله

چکیده

بستر محیط زیست الگوی بی پایان از مصادیق ساختار و ارگانیسم های همساز با طبیعت می باشد.معماری ارگانیک گرایشی است در معماری که به هماهنگی بنا با طبیعت وبه عبارت بهتر،به در آمیختن بنا با طبیعت تاکید دارد. در این میان الگوهای ذهنی که در ناخودآگاه ذهن انسان از طبیعت موجود است،سهم به سزایی در هماهنگی فرم معماری با محیط اطرافش دارد.یک طراحی ارگانیک یعنی، بروز رسانیدن این الگوها یا طرح واره ها در محیط طبیعی. به کارگیری فرم های طبیعی در معماری،نشانه گرایش انسان به طبیعت است.

یافته های پژوهش نشان می دهد به کارگیری ترکیبی از معماری ارگانیک و سازوکارهای طبیعت در طراحی مجموعه ورزشی در بستری از کوه های پلوارسیرچ کرمان می تواند راه کاری مناسب باشد.این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی وبا استفاده از مطالعات کتابخانه ای ،بررسی نمونه های مشابه وبر اساس تحلیل محتوا به گردآوری و تحلیل داده ها می پردازد، برآنیم که با تعریف مجموعه های نو بر اساس مفاهیم معماری ارگانیک گامی مهم در برقراری تعادل و تعامل میان انسان وطبیعت برداریم. در نهایت می توان به این نتیجه رسید که با طراحی مجموعه ورزش های کوهستانی در طبیعت بتوان نیازهای انسان را در هنگام حضور در طبیعت فراهم ساخت تا هرچه بیشتر و بهتر و در کمال آسایش بتواند از طبیعت بهره برده و به آرامش برسد.

-1 مقدمه

برنامه ریزی برروی جاذبه های طبیعی و هدایت گردشگران ورزشی به این جاذبه ها،بسیار مفید و موثر خواهد بود، به نحوه ی که از حدر رفتن وقت،سرمایه،بودجه و منابع و امکانات انسانی و مادی جلو گیری می کند . - jenning.1998 - استان کرمان با تنوع جغرافیایی شگفت انگیز و دارا بودن رشته کوه های پلوار که همچون دیواری طویل در قسمت شرقی شهر کرمان - منطقه سیرچ - کشیده شده اند هر ساله میزبان بسیاری از کوهنوردان می باشد. با توجه به این که توانایی ها وپتانسیل های لازم برای ورزش های کوهستانی در کرمان وجود دارد، ولی فاقد هر گونه امکانات مناسب برای کوهنوردان می باشد و همچنین به علت نبود امکانات ، هر ساله تعدادی از کوهنوردان دچار آسیب هایی می شوند.

بستر محیط زیست الگویی بی پایان از مصادیق ساختار و ارگانیسم های همساز با طبیعت می باشد.نمونه های که ضمن احترام به طبیعت در جهت سازگاری و تکامل آن پیش می روند. - رحمت آبادی وهمکاران،1390 - بنابر این بنظر می رسد

طراحی یک مجموعه ورزشی کوهستانی در طبیعت بتواند نیازهای انسان را در هنگام حضور در طبیعت فراهم سازد تا هرچه بیشتر و بهتر و در کمال آسایش بتواند از طبیعت بهره برده و به آرامش برسد. در این میان معماری ارگانیک توجه خاصی به طبیعت دارد. از این رو مبانی این معماری به عنوان مبانی طراحی در نظر گرفته شد. تا نیاز آدمی به طبیعت با طراحی در طبیعت وایجاد عرصه های طبیعی ورزشی وتفرجگاهی در دل طبیعتی بکر و تقریبا دست نخورده،پاسخ داده شود.

و از آنجایی که انسان با توجه به نیازها،ارزش ها وهدف های خود محیط را دگرگون کرده وبه طور متقابل تحت تاثیر محیط دگرگون شده قرار می گیرد. به ویژه فن آوری پیشرفته موجب می گردد تاثیر انسان بر محیط شدت و سرعت یابد. برخی این دگرگونی سریع محیط را مخرب وموجب انحلال در نظام زیست محیطی »انسان- محیط« دانسته و براین امر تاکید دارند. که هر گونه دگرگونی عمیقی در محیط طبیعی باید با توجه به تاثیر بلند مدت آن بر انسان و پیش بینی نتایج مثبت و منفی آن انجام گیرد.از این رو به اصل تعامل بین انسان و طبیعت در مبانی طرح تاکید شده است

-2 اهمیت و ضرورت تحقیق

در بین ورزش های مختلفی که در ایران وجود دارند،ورزش کوهنوردی تنها ورزشی است که تا حد زیادی در کلیه اقشار و طبقات مختلف جامعه ما نفوذ کرده وکوه های ما مهمترین جایی هستند که علاوه بر ورزش و تحرک ، در محیط آن ها می توانیم آرامش یافته و استراحت کنیم 

حال می پردازیم به چرایی انتخاب این موضوع: شناخت توانایی ها و پتانسیل های محیطی با توجه به محدودیت های موجود و بالقوه ، نقش مهمی در بر نامه ریزی محیطی ایفا می نماید 

استان کرمان در جنوب شرقی کشور از مولفه های محیطی و پتانسیل های خاصی برخوردار است. از جمله این مولفه ها می توان به زوایای خاصی از ورزش از قبیل کوهپیمایی،دامنه نوردی، صخره نوردی،اسکی و....اشاره کرد که منطقه سیرج کرمان این مولفه ها را پوشش می دهد . این منطقه از توپوگرافی متنوعی برخوردار است که با شناخت پتانسیل های محیطی و بر نامه ریزی آن می توان گام های اساسی را در جهت ارتقای ورزشهای کوهستانی در استان برداشت در پژوهش حاضر سعی گردیده تا با استفاده از مولفه های توپوگرافی منطقه و پهنه بندی های مناسب و نامناسب برای ورزش های کوهستانی در یکی از ارتفاعات شاخص استان - سیرچ - یک مجموعه ورزشی کوهستانی طراحی شود.

استفاده از طبیعت در تمامی هنرها از جمله معماری همواره برای هنرمندان اهمیت داشته است. ارتباط با طبیعت ضروری ترین شرط برای هنرمند است،هنرمند انسان است:او خود طبیعت است،بخشی از طبیعت ودر میان فضای طبیعی. - خاک زند وهمکاران،1386، ص. - 35 معماری ارگانیک، گرایشی است در معماری که به هماهنگی بنا با طبیعت و به عبارت بهتر، به در آمیختن بنا با طبیعت تاکید دارد. - شکوهی راد ، - 1384 و از آنجا که سایت مورد نظر برای طراحی مجموعه ورزشی بخشی از طبیعت است، سعی بر آن است تا از اصول معماری ارگانیک در مبانی طرح استفاده شود.

فایده و نتیجه این طرح برای افراد علاقه مند به ورزش های کوهستانی است، و از دیگر فوایدی که می توان به آنها اشاره نمود: -1 اشتغال زایی و رشد کیفی در بخش سلامت کشور ونزدیک شدن به استاندارد های جهانی-2 کسب درآمد وعرض آوری به کشور و حمایت از رشد اقتصادی در کشور -3 ارتقا کیفی سیستم های ورزشی در بخش های مختلف کشور -4 تبدیل شدن به قطب گردشگری و سلامت در منطقه - دفتر مطالعات اجتماعی، -5 - 1381 استفاده از معماری ارگانیک در راستای تعامل انسان و طبیعت.

-3 اهداف تحقیق

اهداف این پروژه در سه بخش زیر مطرح می گردد:

1-3 اهداف کلی

طراحی وپیش بینی مجموعه ورزش های کوهستانی جهت استفاده علاقمندان و همچنین استفاده از راهکارهای معماری ارگانیک با توجه به اصل تعامل بین انسان و طبیعت که به شکلی تازه وبیانی هماهنگ با نیازهای امروز، همچنین ساماندهی عملکردی یک مجموعه ورزشی کوهستانی در منطقه سیرچ کرمان برای پاسخگویی به نیازهای ورزشی،تفریحی،اقتصادی مردم منطقه.

2-3 اهداف ویژه

استفاده بهینه از کوه ها وطبیعت جهت حفظ ارزشهای منابع طبیعی،گسترش حوزه نفوذ فرهنگی - اجتماعی استان کرمان،رشد کیفی در زمینه صنعت گردشگری و تبادل فرهنگی بین گردشگران و مردم کرمان.

3-3 اهداف کاربردی

استفاده از پتانسیل های موجود در منطقه سیرچ کرمان ،طراحی این مجموعه با استفاده از شاخصه های معماری ارگانیک در بستر طبیعی کوه های جوفتان سیرچ کرمان، ارائه خدمات مناسب به گردشگران، کوهنوردان و بازدید کنندگان، تولید سرمایه وکار آفرینی .

-4 سوالات تحقیق

آیا طراحی مجموعه ورزش های کوهستانی در کرمان یک نیاز است ،و یا با ایجاد این مجموعه می توان نیازهای علاقمندان به ورزش های کوهستانی در استان را مرتفع ساخت؟

چه فضاهایی می تواند کنار هم قرار بگیرد تا یک مجموعه ورزشی کوهستانی بیش ترین بازده را داشته باشد؟
ساخت چنین مجموعه ای می تواند برای مردم منطقه - ساکنان منطقه - مردم شهر کرمان - چه کاربردی داشته باشد؟ طراحی و شکل گیری عناصر معماری ارگانیک چگونه می تواند در طراحی یک مجموعه ورزشی کوهستانی تاثیر گذار باشد؟ چگونه می توان تعامل بین انسان با طبیعت را در طراحی این مجموعه به حداکثر رساند؟

-5تعریف اصطلاحات

1-5 تعامل انسان با طبیعت

محققان ارتباط با طبیعت را در سه سطح تماشای مناظر طبیعی یا تصاویری از طبیعت،بودن در طبیعت و درگیری و تعامل با طبیعت تقسیم بندی می کنند و معتقدند قرارگیری در معرض طبیعت چه به صورت ارادی و اگاهانه و چه ناخوداگاه و غیر مستقیم منجربه بروز واکنش های مثبتی از سوی موثر می شود. اگرچه پایه واساس ژنتیکی در هرگونه تمایل به واکنش مثبت به طبیعت و محیط های طبیعی امروز یکی از ضعف های پیش رو بشر است و نیازمند آموزش،فرهنگ سازی و تجربه مکرر محیط های طبیعی است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید