بخشی از مقاله
چکیده:
آرمان نظام جمهوری اسلامی را میتوان در جملهی کوتاهایجاد تمدّن اسلامیخلاصه کرد. تمدّن اسلامی که همان هدف نظام جمهوری اسلامی و آرمان نظام جمهوری اسلامی است یعنی آن فضایی که انسان در آن فضا از لحاظ معنوی و از لحاظ مادّی میتواند رشد کند و به غایات مطلوبی که خدای متعال او را برای آن غایات خلق کرده است برسد. برای رسیدن به اهداف جمهوری اسلامیراهبردهای عمومی و کلّی را بایستی شناخت.
در دنیای پیچیده امروز که شاهد رقابتهای بسیار فشرده جوامع مختلف برای دستیابی به جدیدترین و مدرنترین فناوریها و منابع قدرت هستیم، افراد تیزهوش و خلاق و صاحبان اندیشه نو و تفکر به مثابه گرانبهاترین سرمایهها، از جایگاه ویژهای برخوردارند. هر جامعهای برای حرکت در مسیر توسعه و پیشرفت نیازمند عوامل و شرایط مختلفی است که بدون شک یکی از مهمترین و اساسیترین این عوامل نیروی انسانی متخصص است.
روش گردآوری اطلاعات پژوهش به صورت مطالعات کتابخانهای بوده و مدل طراحی شده در این تحقیق یکی از مدلهای پیشنهادی مناسب برای کاهش مهاجرت ژنهای نخبه میباشد. با بکارگیری این مدل تلفیقی که سه راهبرد کاهش مهاجرت ژنهای نخبه و مدیریت نخبهگرایی با تأکید بر آرمانهای انقلاب اسلامی و نقش نخبگان در فرایند تصمیمگیری و تصمیم سازی را با همدیگر تلفیق می کند. میتوان در جهت تحقق اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی موفقیتهای بسزایی را کسب نمود.
-1 مقدمه
افراد نخبه به افراد استثنایی جامعه با ویژگی های منحصر به فرد اطلاق می شود که از قابلیت و توانایی استثنایی جهت یادگیری برخوردارند. در واقع فرد نخبه به دلیل برخورداری از توانمندی های برجسته، قابلیت عملکرد در سطوح بالاتر را داراست. - تالنتد1، 2002، - 4 به طور اخص نخبه کسی است که اثرگذاری وی در تولید و گردش علم، هنر فناوری، فرهنگ سازی و مدیریت کشور محسوس می باشد و هوش، خلاقیت، کارآفرینی و نبوغ فکری وی در راستای تولید و گسترش دانش و همچنین نوآوری موجب سرعت بخشیدن رشد و توسعه علمی و اعتلای جامعه انسانی گردد.
در کنار افراد نخبه افرادی هم هستند که استعداد برتر نامیده می شوند که برخی از ویژگی های افراد نخبه را دارند، اما بالفعل نخبه تلقی نمی شوند. از نظر تعریف، استعداد برتر به فردی اطلاق می شود که به صورت بالقوه نخبه بوده ولی هنوز زمینه های لازم برای شناسایی کامل یا بروز استعدادهای ویژه او فراهم نشده است. - آرون، 1364، - 46 نکته حائز اهمیت ضرورت نیازسنجی و نیازآفرینی برای نخبگان بالقوه و بالفعل کنونی و آینده از طریق مدیریت نخبه گرایی می باشد.
آنچه که احساس می شود که برای رفع مشکلات باید انجام داد؛ با توجه به وجود مشکلات همیشگی مخصوصا در همهی کشورها؛ و با توجهطبیعتبه کارِ یک ملّت که بروز مشکلات می باشد این نکته حائز اهمیت است که برطرف کننده این مشکلات مسئولین باید باشند و حرکت را ادامه بدهند؛ بعضی مشکلات را به کمک دیگران، با تکیه به دیگران، با رشوه دادن به دیگران، با تذلّل در مقابل دیگران حل می کنند ؛ بعضی هم مشکلات را با نیروی خود، با توان داخلی خود حل می کنند – اعتقاد بر این است که باید به تقویت ساخت درونی نظام اهمّیّت داده شود؛ و اساس کار بر این مسئله می باشد - تقویت درونی با اندیشهی کامل، با نگاه عاقلانه و خردمندانه چیزی است ممکن؛ چه بهوسیلهی پیشرفت علمی، چه بهوسیله ساخت و مدیریّت درست اقتصادی؛ اینها کارهایی ممکن است.
روش شناسی تحقیق
توجه به این که انتخاب روش در هر تحقیق به طبیعت مسأله مورد مطالعه و اهداف آن بستگی دارد؛ این تحقیق نیز به نوع، ماهیت و شیوه آن توجه نموده است. به همین منظور یک تحقیق زمینه یابی با هدف توصیف، تبیین، کشف، با نگرش کاربردی است. - دلاور، 1391، - 1380؛ چرا که هدف از انجام تحقیق کاربردی، پیدا کردن راه حلی برای مشکلات خاص است. - ایستربای، 1384، - 24 بنابراین از آنجا که در تحقیق کاربردی اهدافی از قبیل موارد زیر دنبال می شود لازم است به روش تحقیق زمینه یابی و مراحل آن توجه شود.
1. دست یابی به یک هدف عملیاتی و تأکید آن بر تأمین سعادت و رفاه توده مردم و مطلوب کردن فعالیت؛
2. پیش بینی در شرایط عملی و عینی؛
.3یافته ها عمدتاً قائم به زمان و مکان؛ .4 باارزش و مطلوب بودن اثر عوامل مورد نظر.
تحقیق زمینه یابی، عبارت است از مشاهده ی پدیده ها به منظور معنا دادن به جنبه های مختلف اطلاعات جمع آوری شده؛ بنابراین، روش تحقیق زمینه یابی از دو مرحله تشکیل شده است:مرحله اول: مشاهده دقیق و نزدیک پارامترهای مورد پژوهش در جامعه. مرحله دوم: جمع آوری اطلاعات و معنا دادن به آن چه که مورد مشاهده قرار گرفته است.
شیوه تحقیق:
· توصیف: معمولاً تحقیق زمینه یابی، به منظور شناسایی واقعیت های موجود یا آن چه که هست انجام می شود.
· تبیین: اگرچه غالب تحقیقات زمینه یابی دارای هدف توصیفی هستند؛ اما برخی از آنها هدف تبیین هم دارند.کوشش های روزانه برای تبیین مسایل نسبتاً ساده هستند. بر اساس همین تلاشها، سعی می شود تا انگیزه ها، مفاهیم، اهداف و اعمال به دیگران انتقال یابند. تبیین عملی درست،همانند تلاش برای حل یک جدول متقاطع است.
· کشف: چنانچه مطالعه بزرگ، صرفاً بر پایه پیش پنداشت ها صورت گیرد، بیم آن می رود که بعضی از عناصر اصلی تحقیق نادیده گرفته شوند. برای حل این مشکل، روش زمینه یابی، شیوه ای فراهم می سازد تا با تشخیص سوگیری ها تأثیر آنها را به حداقل برساند. - دلاور، . - 139- 142 :1380 روش گردآوری اطلاعات پژوهش به صورت مطالعات کتابخانه ای بوده و برای بررسی ادبیات موضوعی تحقیق به طور عمده از کتب، مقالات و منابع لاتین و فارسی حاصل از جستجو در اینترنت، بانکها و منابع اطلاعاتی و کتابخانه ها استفاده شده است.