بخشی از مقاله
چکیده :
اندازه گیری دقیق پارامترهای تابش دهی نظیر دز جذبی جهت محصولاتی که تحت تابش الکترون قرار می گیرند امری ضروری است .کالریمتر یکی ابزار مهم جهت کالیبراسیون پارامترهای تابش دهی با باریکه الکترون بوده که قرائت دقیق آن از اهمیت زیادی برخوردار است. انجام این کار معمولا بصورت دستی و با صرف وقت و خطای انسانی در ثبت و قرائت نتایج حاصله از کالریمتر است .دستگاه خودکار بی سیم قرائت گر کالریمتر برای اولین بار طراحی شده که علاوه بر رفع این معایب با صرفه جویی اقتصادی قابل توجهی همراه است.
مقدمه :
در یک شتابدهنده الکترون جهت دز اسمی برای حالتهای مختلف پارامترها نظیر، جریان، انرژی، پهنای باریکه الکترون، زمان پرتودهی و سرعت نوار نقاله توسط اندازه گیری کالریمتر صورت می گیرد، کالریمتر، مرجع اندازه گیری میزان دز باریکه الکترون و کالیبره کردن دزیمترها است و نیز معمولا برای بدست آوردن دز اسمی - متوسط دز اندازه گیری شده - بکار می رود .
توسط کالریمتر می توان تخمین زد که آیا محصول دز مورد نظر را دریافت نموده است یا خیر ، به عبارت دیگر کالریمترها جهت کالیبراسیون پارامترهای تابش دهی با باریکه الکترون مورد استفاده قرار می گیرند .[1 ] با ساخت این دستگاه قرائتگر اتوماتیک کالریمتر، اندازه گیری میزان دز جذبی با دقت بالاتر و در زمان کمتری انجام گرفته ، هزینه ها و استهلاک دستگاهها - کانوایر شتابدهنده ، موتورها و غیره .... - کاهش یافته و از این رو صرفه اقتصادی قابل توجهی به همراه دارد .
روش کار :با استفاده از شتابدهنده های الکترونی محصولات و مواد مختلفی جهت بهبود و اصلاح خواص ، با دزهای مورد نیاز پرتودهی می شوند بنابر این دزیمتری جهت حصول خواص بهینه امری ضروری است . برخی از موارد کاربری دزیمتری عبارتند از :
-1 پرتودهی وسایل پزشکی یکبار مصرف - استریلیزاسیون -
-2 پرتودهی مواد غذایی - پاستوریزاسیون - -3 تغییر در ساختار پلیمرها یا اتصال عرضی - کراس لینک ، پارگی زنجیره های اصلی و ...... - دزیمتری با استفاده از فیلم دزیمترها و هچنین کالریمتر که خود به عنوان یک دزیمتر مرجع می باشد انجام می گیرد . کالریمتر تابع دما می باشد ، با افزایش دما مقدار اهم ترمیستور درون آن که یک مقاومت NTC است کاهش پیدا می کند و تابع دما بر حسب زمان.این دستگاه از دو فرستنده و یک گیرنده تشکیل شده است که در فرستنده اول - ابتدای خط پرتودهی - مقدار مقاومت ورودی خوانده شده و مقاومت را روی باز خور - فید بک برگشتی - OpAmp قرار می دهد ، تا تغییرات ولتاژ بصورت خطی در آید .
خروجی Op Amp به ورودی آی سی 7815 داده[6 ] که از خرجی آن هشت بیت به میکرو کنترلر می دهیم ، نقش میکروکنترلر که یک Cpu و RAM است ، جهت ذخیره سازی و خواندن اطلاعات می باشد . برای خواندن اطلاعات بایستی یک پالس Right به آی سی مورد نظر فرستاده و یا پایه Right را Low یا صفر منطقی بدهیم که اطلاعات بصورت رقمی - Digit - تبدیل شود .
مدت زمانی که پالس خواندن - - Read را می دهیم و تا مدت زمان پردازش اطلاعات در آی سی - - IC sec 100 طول می کشد و بعد از دریافت اطلاعات یکی از پایه ها - Intrupt - خود را صفر می کند و میکرو در این موقع آماده خواندن اطلاعات جدید می باشد . پس از آماده شدن میکرو یکی دیگر از پایه های آی سی - Read - را صفر می کند تا اطلاعات را بخواند. [2]