بخشی از مقاله
چکیده
در طول دودهه اخیر مبحث استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری در مهندسی عمران با هدف کاهش هزینه، زمان و افزایش قابلیت اطمینان مورد توجه محققین و دانشمندان قرار گرفته است، قابلیت استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری در مهندسی عمران با توجه به افزایش روزافزون تنوع مدلهای ساختمانی اهمیت دوچندان یافته است. پیشرفت های اخیر در حوزه برنامه نویسی کامپیوتر و سایر تکنولوژی های مرتبط ، استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری در مهندسی عمران را به روش های موثر، آسان و با صرفه برای استفاده از کابران تبدیل کرده است.
بررسی های اولیه نشان می دهد برای رسیدن به اهداف مورد نظر می بایست بانک اطلاعاتی از تمامی نقشه های معماری ساختمانها جمع آوری نموده ، که کاربران بتوانند با جستجو در بانک اطلاعاتی از بین نقشه های موجود در بانک اطلاعاتی بهترین گزینه را با توجه معیارهای مورد نظر، انتخاب نمایند. هدف اصلی این پایان نامه طراحی و پیاده سازی نرم افزاری برای انتخاب مناسب ترین گزینه در بانک اطلاعاتی آن با توجه به شرایط و مشخصاتی که کاربر به آن معرفی می کند، می باشد.
با استفاده از این نرم افزار می توان بسیارآسان، راحت و سریع به جستجوی نقشه های ساختمانی پرداخته و بهترین گزینه را براساس شرایط معرفی شده در اختیار کاربر قراردهد. از ویژگیهای بارز این نرم افزار امکان جستجوی نقشه مورد نظر در بانک اطلاعاتی با توجه به معیارهای کاربران می باشد. در نهایت با طرح پرسشنامه ای نرم افزار مورد نظر را از دیدگاههای متفاوت و تخصصی کاربران - عمران، معماری و کامپیوتر - و براساس معیارهای مختلف ارزیابی کرده ، که نتایج بدست آمده نشان دهنده رضایت کاربران از نرم افزار موجود می باشد.
-1 مقدمه
با توجه به نیاز روز افزون به مسکن و تمایل به سمت زیبا سازی منازل مسکونی بیش از پیش توجه بر روی نقشه های ساختمانی است اما به دلیل افزایش قیمت زمین زیر بنای زمین های مسکونی روز به روز کوچکتر میشود و با کوچکتر شدن زیربنای زمین های مسکونی توجه به چیدمان اجزای یک واحد مسکونی بیشتر شده است تا بتوان به بهترین شکل از زمین مسکونی استفاده کرد. اما با توجه به اینکه کشیدن یک نقشه ای که تمامی آئین نامه های شهرداری و اجرایی را رعایت کرده باشد بسیار گران قیمت است و نیز تنوع طراحی وجود ندارد.
یعنی اگر بخواهیم مدل های متفاوتی از نقشه های اجرایی مسکونی را داشته باشیم باید هزینه ای بسیار گزاف را بپردازیم. به همین دلیل برآن شدیم تا بانکی از نقشه های مسکونی با زیربناهای متفاوت و نماهای متفاوت را فراهم کنیم. این کار می تواند به مهندسان نقشه کش و به صاحبان منازل مسکونی کمک کند تا دیدی از ساختمانی که قرار است ساخته شود را داشته باشند این کار می تواند از لحاظ هزینه ای کاهشی در سطح هزینه ها داشته باشد و به علاوه به ارتقا نقشه ها و نیز رضایت مندی صاحبان منازل بر می گردد.با توجه به هزینه بر بودن رسم نقشه های ساختمانی برای کسانی که قصد احداث ساختمانی را دارند و همچنین وقت گیر بودن آن این سیستم می تواند برای کاربران بسیار مفید واقع شود.
به این صورت که می تواند نقشه هایی را به صورت پیشنهادی به آنها نشان دهد تا آنها بتوانند براساس اندازه و ابعاد زمینی که دارند و با توجه به سلیقه خود بتوانند بهترین زمین را به دید خود انتخاب کنند و این نقشه را اجرایی کنند و در دید بالاتر برای کسانی که هدف طراحی و ترسیم نقشه را دارند می توانند با ارائه این نقشه ها به کاربران بتوانند منظور آنها را و علاق آنها را درک کرده و براساس آن یک نقشه مورد پسند را ترسیم کنند.از طرفی دیگر با افزایش تعداد نقشه ها می توان در پروژه های عظیم تجاری و صنعتی از آن استفاده کرد به این صورت که می تواند در پیدا کردن نقاط ضعف طراحی های مشابه دیگر ویا با تغییر در برخی از قسمت های طرح بتوانند در زمان و هزینه نیز صرفه جویی کرده و طراحی کامل تری را ارائه نمایند.
-2 تأثیر کامپیوتر بر سهولت نقشهکشی
نقشهکشی معماری، طراحی فنی ساختمان - یا پروژه ساختمان - است که متعلق به طبقهبندی تعریف معماری است. نقشههای معماری توسط معماران و دیگران برای تعداد زیادی از اهداف استفاده میشود. بهمنظور توسعه یک ایده طراحی به یک طرح منسجم، برای برقراری ارتباط ایدهها و مفاهیم، برای متقاعد کردن مشتریان از محاسن طراحی، برای فعال کردن یک پیمانکار ساختمان برای ساخت آن، بهعنوان سابقهای از کار تکمیلشده، و برای ایجاد یک رکورد از یک ساختمان که در حال حاضر وجود دارد - دادوندیپور. - 1388 نقشههای معماری با توجه به مجموعه-ای از قراردادها که شامل دیدگاههای خاص - طرح طبقه، بخش و غیره - ، اندازه برگه، واحدهای اندازهگیری و مقیاس، حاشیهنویسی و ارجاع متقابل کشیده میشوند.
مرسوم است که نقاشی با رواننویس بر روی کاغذ یا مواد مشابه ساخته شود، و هرگونه کپی ملزم شده است تا بهزحمت با دستساخته شود. قرن بیستم شاهد تغییر جهت به سمت نقاشی بر روی کاغذ ترسیم بود، بهطوریکه نسخههای مکانیکی میتوانستند در آن بهطور مؤثری اجرا شوند. توسعه کامپیوتر تأثیر عمدهای بر روشهای مورداستفاده برای طراحی و ایجاد نقشههای فنی، داشت. طراحی کتابچه راهنماییتقریباً منسوخشده است و گشودن امکانات جدید از فرم با استفاده از اشکال ارگانیک و هندسه پیچیده است. امروز اکثریت قریب بهاتفاق نقاشیهای ایجادشده با استفاده از نرمافزار کد انجام میگیرد - براتعلی 1386، پارامون. - 1372
-3 مزایای مکانیزه شدن انتخاب نقشه
به نرمافزار مدیریت نقشههای ساختمانی از منظرهای متفاوتی میتوان نگاه کرد. چراکه این سیستم یکی از وقتگیرترین و پرهزینهترین بخشهای یک ساختمان است. انتخاب یک نقشه مناسب وابستگیهای زیادی به عوامل مختلفی دارد ازاینرو باید سخت تلاش کرد که سیستمی را طراحی کرد که بتواند معیارهای انتخاب یک کاربر را بهصورت بلادرنگ پاسخ دهد.
کاربران درگذشته برای احداث یک نقشه ساختمانی ابتدا باید ابعاد نقشه خود را به یک طراح نقشه داده تا در هر مرحله نقشهی اجرایی را به کاربران بدهد ازاینرو باید نقشهی ترسیمشده مورد تائید نظاممهندسی قرار گیرد و اینیکی از زمانگیرترین مراحل احداث یک ساختمان بود ازاینرو با تلاش-های انجامشده سعی میشود زمان را کاهش دهیم.
از طرفی اگر نقشه مهندسی سازمان مهندسی را اجرا کنند تنوع نقشه برای کاربران حداقل است. اما باوجود سیستممکانیزه در دستهبندی و ارائه نقشههای مورد تائید نظاممهندسی ارائه و انتخاب یک نقشه مناسب برای کاربر بسیار سادهشده است بهصورتی که با استفاده از متراژ نقشه و همچنین ابعاد آن نقشههای موجود در سیستم را انتخاب میکند و یکی از آنها را بر اساس سلیقه برمیگزیند. علاوه بر موارد ذکر شده از دیدگاه های متفاوتی میتوان به مزایای ارائه شده پرداخت در تصویر ادامه کاملا مشخص است.