بخشی از مقاله
چکیده
خط فرعی موتور و کریدل سراتو در سالن مونتاژ 1 شرکت سایپا، شامل چندین ایستگاه کاری میباشد. در انتهای ایستگاه کاری خط فرعی موتور، مجموعه موتور آماده سازی شده بر روی استند به ابتدای خط کریدل منتقل و پس از تکمیل عملیات مونتاژ موتور و کریدل به مجموعه موتورجازن انتقال می یابد. از آنجا که عملیات تکمیل فرایندهای کاری در خط فرعی، توسط اپراتورها انجام و فرمان انتقال از هر ایستگاه به ایستگاه بعد توسط اپراتورها صادر می گردد، لذا در صورت خطای اپراتوری در ایستگاه آخر و یا خطای سیکل کاری نرم افزار، خطر سقوط موتور سراتو وجود داشته که علاوه بر وارد کردن صدمات جدی به موتور و تجهیزات منصوبه، توقف خط تولید را درپیخواهدداشت.
۱- B0 مقدمه
با توجه به هزینه بالای مجموعه موتور مونتاژ شده برای هر خودرو در خط فرعی مونتاژ، حفظ سلامت مجموعه موتور در عملیات انتقال در خط فرعی، جلوگیری از توقف خط تولید، حذف زمان و هزینه های دوباره کاریها همواره یکی از موارد حائز اهمیت بوده است. در خط مونتاژ سراتو در سال 93 حداقل 3دستگاه موتورِ مونتاژ شده در بازه زمانی 4 ماهه در اثر خطاهای اپراتوری و یا سیکل کاری سقوط نمود که منجر به شکستگی سنسورهای منصوبه، کارتل، پارگی گردگیر و یا سایر تجهیزات شد. این موارد جدا از زمانهای توقفی - هر توقف حداقل 10 دقیقه - است که در اثر سقوط هر موتور در انتهای خط فرعی بتبا جابجایی دستی مجموعه موتور با جرثقیل و ارسال دستی استند به خط برگشت حادث شده است. در این نوشتار، طرحی که بصورت 100 درصد از خطر سقوط موتور جلوگیری نموده است، معرفی خواهد شد.
۲- B1 خط فرعی موتور سراتو
در هر سالن مونتاژ، برای امکان آماده سازی مجموعه موتور هر خودرو، خطی بصورت فرعی که عملیات آماده سازی مجموعه موتور بر روی آن انجام می شود؛ نصب شده است. این خط میتواند عملکردی بصورت دستی و یا اتوماتیک داشته باشد. در خطوط فرعی موتور معمولاً اقدامات فرایندی از جمله نصب پولوسها، اتصال گیربکس به موتور، تنظیم کشش تسمه کولر، شارژ واسکازین و ... انجام می شود. عمدتاً در سالنهای مونتاژ مجموعه موتور بر روی یک پایه فلزی به نام استند - و یا اسکید - قرار می گیرد. استندها میتوانند متصل به کانوایر خط فرعی و یا از آن مجزا باشند.
در شکل - 1 - تصویری از یک موتور سراتو بر روی استند خط فرعی موتور نشان داده شده است. در سالن مونتاژ سراتو، از مکانیزم استند مجزا از کانوایر خط فرعی استفاده شده است.
خط فرعی موتور سراتو که در سالن مونتاژ یک شرکت سایپا نصب گردیده، شامل سه ایستگاه کاری بوده و بصورت اتوماتیک کنترل می شود. اپراتور در هر ایستگاه کاری، پس از اتمام عملیات آن ایستگاه، شستی اتمام کار - Work Complete - همان ایستگاه را فشار داده - شستی سبزرنگ در شکل - 1 و مجموعه موتور را که بر روی یک استند قراردارد، به ایستگاه بعد - در صورت خالی بودن ایستگاه بعد - منتقل می نماید.
چنانچه اپراتور یک ایستگاه، کار خود را از اپراتور ایستگاه بعدی زودتر تمام نماید و در پی اتمام کار خود، شستی اتمام کار را فشار دهد؛ عملیات انتقال از این ایستگاه انجام نمی شود. بلکه بدلیل کنترل اتوماتیک عملکرد المانهای خط فرعی توسط یک واحد پردازشگر مرکزی، سیستم خط فرعی استند این ایستگاه را در شرایط انتظار قرار می دهد تا عملیات اپراتوری ایستگاه بعدی نیز تمام شده و اپراتور ایستگاه بعدی نیز شستی اتمام کار را فشار دهد. به محض تخلیه ایستگاه بعد، استند این ایستگاه نیز که قبلاً اپراتور آن شستی اتمام کار را فشار داده بود؛ شروع به حرکت نموده و جای خالی استند جلویی را پر می کند. در شکل - 2 - نحوه قرارگیری موتورها بر روی خط فرعی نشان داده شده است.
بدین ترتیب تا انتهای خط فرعی، موتور آماده سازی شده پس از فشار دادن شستی اتمام کار در هر ایستگاه، به ایستگاه بعد و در نهایت بر روی یک مجموعه بالابر هیدرولیک - سیزر لیفت - منتقل شده و آماده تخلیه از روی بالابر می گردد. پس از انجام عملیات تخلیه مجموعه موتور از روی بالابر و انتقال آن به ایستگاه شماره 1 خط فرعی کریدل، استند خالی از طبقه زیرین خط فرعی موتور به بالابر دیگری که در ابتدای خط فرعی تعبیه شده است؛ منتقل شده و توسط این بالابر به ایستگاه شماره 1 فوقانی تحویل داده می شود و آماده تکرار مجدد سیکل کاری می گردد. در واقع هر خط فرعی اتوماتیک دارای دو طبقه - طبقه فوقانی برای ارسال مجموعه استند و موتور و طبقه تحتانی برای برگشت استند خالی - است.