بخشی از مقاله

چکیده    

عدم کفایت توانایی مالی پیمانکاران و نیز تورم اقتصادی و افزایش قیمت ها به ترتیب دلایل بعدی تاخیرات
راهسازی مورد نظر قرار گرفتند. شرایط و ضوابط هر پروژه تعیین میکند که فعالیتهای برنامه زمانبندی تا چه
سطحی ریز شود و این یک قانون از قبل نوشته شده نیست که باید تک تک فعالیت های اجرایی کار در برنامه
زمانبندی لحاظ شود. لذا حساسیت در به اتمام رسیدن به موقع یک پروژه در یک پروزه به    دلیل هزینه های
سرسام آور توقف عملیات تولید، متفاوت بوده که کارفرمااصلاً اصراری به تحویل به موقع    پروژه ندارد .

دراین پژوهش از روش تجزیه و تحلیل عوامل شکست با رویکرد فازی جهت اولویت بندی ریسک ها به دو روش : میانگین هندسی وزنی فازی و میانگین حسابی وزنی فازی، استفاده گردیده و در انتهای تحقیق با در نظر گرفتن اولویت ها و منشاهای تاخیرات راهسازی، راهکارهایی به منظور جلوگیری از آن ارائه شده است.

مقدمه

برای داشتن راه مناسب با استاندارد لازم باید پروژه را به صورت ویژه کنترل و استاندارد مناسبی را لحاظ و اجرایی کنیم. امروزه راه های ارتباطی یکی ازعوامل مهم زیربنایی توسعه اقتصادی شناخته شده و در ارتباط مستقیم با شکوفایی اقتصاد و صنعت کشور و ایجاد رابطه اجتماعی افراد از لحاظ مبادلات بازرگانی و از همه مهمتر بسط دانش فرهنگ و بهداشت در مناطق دور و نزدیک شناخته شده است بدین جهت راه و راهسازی بعنوان پایه و اساس اقتصاد معقول هر جامعه مورد توجه قرار گرفته است از اینجاست که راه وسیله جابجا کردن ثروت نام گرفته است.

برای اینکه بتوانیم از زیربناها و سرمایه های ملی از جمله راه ها استفاده بهینه کنیم بهتر است قبل از اجرا پروژه اقداماتی درخصوص افزایش عمر خدمت و کاهش هزینه نگهداریشان انجام داده شود اگر بتوان در حین انعقاد قرارداد یا معیارهایی، کیفیت پروژه پس از اجرا را افزایش داد می توان صرفه جویی های زیادی در منابع ملی انجام داد که در این تحقیق به بررسی معیارهایی پرداخته شده که در کیفیت پروژه های راهسازی تاثیر گذار می باشند. پیاده سازی و اجرای صحیح پروژه های زیربنایی وتوسعه ای - از جمله راهسازی - یکی از پایه های رشد و توسعه پایدار در هر کشوری محسوب می شود .

کشور ما نیز با وجود داشتن توانمندی های بالقوه ومنابع ومواد اولیه دارای پتانسیل های فراوانی در جهت اعتلای صنعت ساخت می باشد. از انجا که به کارگیری امکانات سرمایه ای موجود وتخصیص بهینه منابع وامکانات در دسترس در صنعت ساخت از طریق برنامه ریزی صحیح وهماهنگ باعث تاثیرگذاری قابل توجه بر وضعیت اقتصادی ، اجتماعی، سیاسی و تکنولوژی کشور میشود لذا اتخاذ سیاست مناسب در خصوص اجرای طرح های عمرانی امری حیاتی به شمار می رود .

سوالات محوری تحقیق

1    -ریسک های مختلف در موضوع تاخیر در پروژه های راهسازی کدامند ؟

2    -منشاها و علل ایجاد ریسک های مختلف در تاخیر پروژه های راهسازی چیست ؟

3    -چه علل وعواملی بیشترین سهم را در بروز تاخیر در پروژه های راهسازی دارند ؟

4    -چگونه میتوان ریسک های مختلف و منشاهای ان در بروز تاخیرات در پروژه های راهسازی را شناسایی ومدیریت نمود ؟

اهداف علمی ازانجام پژوهش

هدف علمی : هدف علمی عبارتست از ارائه مدلی جهت شناسایی و مدیریت عوامل تاثیر گذار بر تاخیر زمانی پروژه های راهسازی با رویکرد فازی

هدف کاربردی : هدف کاربردی عبارتست از شناسایی و ارائه راهکارهایی به منظور جلوگیری از ایجاد تاخیرات در پروژه های راهسازی منتهی به شهرستان دهدشت با رویکرد فازی.

روش انجام پژوهش و تحقیق

این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و به دنبال ارائه مدلی جهت شناسایی و مدیریت عوامل تاثیرگذار بر تاخیر زمانی پروژه های راهسازی منتهی به شهرستان دهدشت با رویکرد فازی در شرایط فازی است . روش تحقیق توصیفی، تحلیلی است زیرا با موقعیت موجود سروکار دارد ، بدون آنکه امکان تغییر واقعیت را داشته باشد . در تحقیق حاضر برای گردآوری و تدوین ادبیات مربوط به موضوع تحقیق و بررسی سوابق تحقیق از روش کتابخانه ای استفاده می شود ؛ بدین منظور از کتب و مقالات موجود در کتابخانه ها و مقالات موجود در اینترنت و همچنین پایان نامه های فارسی و لاتین استفاده می گردد .

در این راستا علل تاخیرات در پروژه ها در ایران و تعدادی از کشورها و نیز مدل های فازی ارائه شده در خصوص اولویت بندی ریسک ها مورد بررسی قرار می گیرد . در این پژوهش جهت جمع آوری داده های تحقیق از پرسشنامه و مصاحبه استفاده می گردد .

پرسش نامه های مورد استفاده در پژوهش بر اساس مدل تحقیق و رویکرد تجزیه و تحلیل عوامل شکست پرسشنامه تعیین درجه شدت آیتم های شکست ،پرسشنامه تعیین درجه قابلیت کشف آیتم های شکست و پرسشنامه به منظور تعیین میزان اهمیت فاکتورهای ریسک می باشد . سپس نظرات خبرگان از عبارات کلامی به اعداد فازی تبدیل و تجمیع نظرات انجام میشود و در ادامه با توجه به مدل ریاضی تحقیق و انجام آن به روش میانگین هندسی وزنی فازی ومیانگین حسابی وزنی فازی ، از نرم افزار لینگو جهت حل نمودن مدل های برنامه ریزی استفاده میگردد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید