بخشی از مقاله

 

چکیده

قرآن کریم به علوم توجه ویژه کرده و انسانها را تشویق به علمآموزی میکند و در این راستا به همه اقسام علوم - تجربی، نقلی، عقلی و شهودی - توجه کرده است و با طرح مراتب علم - علم الیقین، عین الیقین و حق الیقین - به عالیترین مراتب علم رهنمون میکند و انسان را از علمنماها یعنی خرافات مثل سحر و کهانت دور میدارد.

از قرآن کریم میتوان مختصات علم پیشرفته را نیز استنباط کرد، همچون: علم جامعنگر، هدایتآفرین، خشیتآفرین، تزکیهگرا، عملگرا و نافع. بنابراین دانش مطلوب از منظر قرآن علاوه بر پیشرفت مادی، ویژگیهای دیگری دارد که دید وسیعی به بشریت عرضه میکند و باعث سعادت بشر میگردد و از عوارض و پیامدهای منفی علم مادی جلوگیری میکند.

مقدمه

قرآن کریم، صدها بار از ماده علم استفاده کرده و انسان را به سوی علمآموزی دعوت میکند، اما علم مطلوب قرآنی، دانشی پیشرفته است که سعادت بشری را به دنبال خواهد داشت و عوارض منفی علم مادی را ندارد. این نوشتار بر آن است که بعد از ذکر مقدماتی، مختصات علم پیشرفته مطلوب قرآنی را از آیات و احادیث استنباط کند. روش مورد نظر در این نوشتار تفسیر موضوعی برون قرآنی - شیوه شهید صدر - است٣ که مسئلهای از بیرون بر قرآن عرضه میشود و پاسخ از قرآن استنباط میگردد. امید است این نوشتار روزنه جدیدی برای طراحی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باز کند و بتواند بخشی از نقشه راه تمدن نوین اسلامی باشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید