بخشی از مقاله
چکیده
صنعت حفاری یکی از بخش های ا صلی صنعت نفت و یکی از تخ ص صی ترین فعالیت های صنعتی در جهان ب شمار می رود. هیدروکربن های نفتی از عمده ترین آلاینده های اکوسیستم های آبی و خاکی در سراسر دنیا محسوب می شوند. گیاه پالایی از روش های نوین برای پاکسازی محیط زیست است. در این روش از گیاهان و جلبک ها برای حذف یا کاهش آلاینده ها در خاک و آب ا ستفاده می شود.
این پروژه با هدف عملکرد میکروجلبک ها در کاهش کل هیدروکربن های نفتی - TPH - در آب و گل حفاری در میدان نفتی منصوری بررسی گردید. در این مطالعه از دو محیط Conway و گیلارد برای کشت میکروجلبک ها استفاده شد و با گل حفای % 30 تیماردهی گردید. مقادیر TPH و PAHS با روش کروماتوگراف گازی و COD به روش ا سپکتوفتومتری مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج مطالعه ن شان داد که در بهینه ترین شرایط در همه پارامتر های مورد مطالعه، بالاترین راندمان حذف TPH، PAHS و COD بعد از طی زمان ماند 72 ساعت به ترتیب برابر با %43/75، %83/86و %20/09 بوده که مربوط به گونه کلرولا است و کمترین راندمان حدف مربوط گونه کیتوسروس بوده که به ترتیب برابر با %41/27، %83/39و .%19/47 بنابراین از آنجایی که نفت یک فرآورده سمی برای سیستم های بیولوژیک و یکی از آلوده کننده های اصلی اکوسیستم های زیستی محسوب می شود، نتایج این پروژه می تواند بیانگر پتانسیل بالا دو گونه جلبک Chlorella Vulgaris و Chlorella Vulgaris برای ا ستفاده از آن ها به عنوان شاخ صی جهت تجزیه زی ستی آلودگی های نفتی در مناطق آلوده باشد.
مقدمه
چاه های نفت وگاز معمولاً تا اعماق زیادی حفاری می شوند که در اثر حفاری این چاه ها دو نوع پسماند حفاری تولید می گردد که شامل کنده های حفاری و کنده های حفاری آغشته به سیال حفاری - گل حفاری - است.[1]کنده های حفاری قطعات شکسته شده کوچکی از سنگ و صخره ها ناشی از عملیات حفاری هستند که در گل حفاری مخلوط شده و همراه گل دفعی خارج می شوند.
گل های حفاری مخلوطی از مواد مختلف آلی و غیر آلی است که به سه دسته پایه آبی، پایه روغنی و پایه ترکیبی تقسیم می شوند. گل حفاری نقش بسیار مهمی در عملیات حفاری چاه های نفت ایفا می کنند.[2] گیاه پالایی از روش های نوین برای پاکسازی محیط زیست است. در این روش از گیاهان و جلبک ها برای حذف یا کاهش آلاینده ها در خاک و آب ا ستفاده می شود.[5]
با توجه به اینکه میکرو جلبک ها فراوان ترین موجودات آب ها بویژه سواحل به شمار می آیند، بهترین گزینه برای حذف و یا کاهش آلاینده ها بخصوص فلزات و ترکیبات نفتی هستند و در بسیاری از تحقیقات جدید استفاده از میکروجلبک ها به عنوان پالاینده های زیست محیطی توصیه شده است.[6] میکروجلبک ها بزرگترین گروه تولید کننده اولیه در محیط آبی می با شند و بو سیله تولید اک سیژن و م صرف دی اک سید کربن در نگهداری و ساختن اتم سفر زمین و بوا سطه فعالیت های فتوسنتری در تبادل انرژی نقش مهمی ایفا می کنند.[7]
میکروجلبک کلرولا - - Chlorella نوعی جلبک سبز تک سلولی و ساکن آب های شیرین ا ست که جلبک سبز نامیده می شود. میکروجلبک کیتو سروس - Cheartoceros - جزء فیتوپلانکتون های دیاتومه ای می با شد.[9] مزایای ا ستفاده از میکروجلبک ها برای عمل پالایش زی ستی شامل سرعت تکثیر بالای آن ها، توانایی جذب بالای فلزات، ا ستفاده مجدد از فلزاتی که از نظر اقت صادی مهم ه ستند، هزینه کم مواد اولیه و عدم ایجاد آلودگی می با شند.[11] هیدروکربن ها مهمترین آلوده کننده های زی ست محیطی نا شی از فرآیند حفاری چاه های نفت و گاز می باشند. ترکیبات هیدروکربنی از طریق سیال حفاری و سازندهای حاوی این ترکیبات، وارد کنده های حفاری می شوند.[8]
مواد و روش
میدان نفتی منصوری یکی از میدان های نفتی ایران است که در استان خوزستان، در فاصله 60 کیلومتری از جنوب شهر اهواز قرار گرفته است. این میدان - چاه شماره - 494 بین 48° 45" تا 49° 25" شرقی و"30° 45 تا 31° 5" شمالی و عرض جغرافیایی"22° 21 واقع گردیده است.
روش نمونه برداری
روش آماده سازی برای میکروجلبک کلرولا و کیتوسروس به شرح ذیل می باشد: الف - 2 عدد ارلن 2 لیتری برای گونه ی - Chlorella.vulgarisگل حفاری - chlorella.vulgaris + ب - 2 عدد ارلن 2 لیتری برای گونه ی Cheatocerous - گل حفاری - Cheatocerous + ج - 2 عدد ارلن 2 لیتری شاهد، بدون افزودن جلبک - شاهد - . نمونه برداری از بشر ها برای اندازه گیری پارامترهای TPH و Naphthalene - PAHS، Phenantrane، Antracane، Flourantane و - Pyrane و COD در زمان های صفر، روز سوم و هفته اول صورت گرفته است.
نتایج
بررسی وضعیت TPH در تیمار شاهد،کلرولا و کیتوسروس در نمودار 1، در تیمار کلرلا و کیتوسروس کاهش شدیدی در روز سوم نسبت به روز اول و دوم اتفاق افتاده است که این کاهش برای تیمار کلرلا بیشتر بوده است. در خصوص تیمار شاهد این کاهش بسیار ناچیز بوده است. بنابراین ماکزیمم راندمان حذف TPH پس از گذشت 72 ساعت از زمان ماند، توسط گونه ی کلرولا بدست آمد که میزان TPH برابر با 340123/6 میلی گرم بر لیتر معادل کاهش %43/75 مشاهده شد.