بخشی از مقاله

چکیده

فساد اداری- مالی طبق تعریف سازمان شفافیت بین المللی آن دسته از فعالیتهای کارکنان و مسئولان دولت را شامل میشود که اولاً به منافع عمومی لطمه بزند و ثانًی هدف از انجام آن، رساندن فایده به عامل - کارمند اقدام کننده - یا به شخص دیگر باشد. تحقیقات متعددی توسط محققین در خصوص تبیین عوامل موثر بر فساد و ارائه نظریات مختلف صورت گرفته است، ولی بسیاری از آنها از ابعاد جامعهشناختی، روانشناختی، حقوقی، سیاسی و اقتصاد جامعه به تبیین موضوع پرداخته و بررسیهای انجام شده در خصوص عوامل درون سازمانی موثر بر فساد اداری - مالی در مقایسه با آنها محدود است.

ساختار این تحقیق از دوفصل تشکیل شده است که فصل اول درمورد بررسی تعاریف و مصادیق فساد اداری – مالی وفصل دوم درمورد دیدگاههای نظری و رویکردهای تئوریک در مورد فسادتشکیل شده است  پژوهش حاضر نیز با توجه به اهداف و موضوع تحقیق از نوع کاربردی می باشد، و همانگونه که فساد اداری - مالی باعث زیر سؤال رفتن عدالت، مسئولیت، و کاربرد ثروت و قدرت می شود هدف از انجام این پژوهش ارایه راهکارهای مناسبی برای کاهش فساد در سازمان های دولتی می باشد.

بررسی ریشههای فساد اداری ما را به دلایلی رهنمون میسازد که موجد محیطی است که در بستر آن عوامل انسانی جرات مییابند تا به راحتی با سوءاستفاده از موقعیت شغلی ایجاد شده،دست به اقداماتی بزنند که در پرتو آن حقوق اجتماعی، اقتصادی و سیاسی شهروندان نقض و یا حق مسلم فرد یا گروهی به آسانی پایمال یا به ناحق به دیگری واگذار شود.

حال میتوان این نتیجه را گرفت که پیشگیری از تخلفات سازمانی زیربنا و مقدمه سالم سازی محیط سازمانی است و عوامل مختلفی در سالم سازی محیط سازمانی تأثیر دارد که یکی از اساسی ترین آنها توجه به عوامل انسانی و مدیریتی است و علت آن این است که محور و قالب سالم سازی سازمان، انسانهای سازمانی هستند. بنابراین اگر انسانهای سازمان سالم و پرورش یافته گردند، کار سالم سازی محیط سازمانی سریعتر انجام میشود و بصورت یک فرآیند مداوم در می آید.

مقدمه

فساد مسألهای است که در تمام ادوار گریبانگر دستگاهها و سازمانها بوده و هسته اندیشه بسیاری از دانشمندان و متفکران سیاسی را تشکیل میداده است. فساد اداری نیز به عنوان یکی از عمومیترین اشکال فساد پدیدهای است که مرزهای زمان و مکان را در نوردیده و با این ویژگی نه به زمان خاصی تعلق دارد و نه مربوط به جامعه خاصی میشود. در واقع میتوان گفت فساد اداری پدیدهای همزاد حکومت است. یعنی از زمانی که فعالیتهای بشر شکل سازمان یافته ومنسجمی به خود گرفت از همان زمان فساد اداری نیز همچون جزء لاینفکی از متن سازمان ظهور کرده است.

بنابراین میتوان فساد را فرزند ناخواسته سازمان تلقی کرد که درنتیجه تعاملات گوناگون در درون سازمان و نیز به مناسب تعامل میان سازمان و محیط آن به وجود آمده است. فساد اداری بخش از مجموعه مسایلی است که سازمانها در دوره عمر خود به ناگزیر آن را تجربه میکنند. این مجموعه مسایل به معظلاتی اشاره دار دکه به طور عمده ریشههای آن در خارج از سازمان قرار داشته ولی آثار آن سازمانها را متأثر میسازد. این معضلات به عنوان چالشهایی که همواره پیش روی مدیران هستند تلقی میشوند که به دلیل عدم کنترل سازمان بر علل پیدایی آنها، طبیعتاً کنترل آنها نیز بسیار دشوار است.

 به عنوان مثال فساد اداری تا حد زیادی از نظامهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی تأثیر میپذیرد؛برای مثال بالا بودن نرخ بیکاری، میزان سلطه روابط غیر رسمی و سنتی بر ارتباطات میان افراد، میزان بلوغ نظام سیاسی و... برحجم فساد اداری یک جامعه تاثیر مستقیم میگذارد از طرفی فساد اداری به طور مستقیم بر کارایی نظام اداری، مشروعیت نظام سیاسی و مطلوبیت نظام فرهنگی واجتماعی اثرات نابهنجاری خواهد گذارد که این تعامل باعث ایجاد دوری باطل ومارپیچی نزولی میشود که در نهایت جامعه رابه افول خواهد کشاند؛ از این رو باید با پدیدههایی از جنس فساد اداری که ریشه در زمینههای گوناگونی دارند، بانگرشی سیستمی روبهرو شد و به تدوین راهحلهای جامع اندیشید.

اهداف پژوهش

-1 تعیین جایگاه 4 عامل

-1 - سیاسی،

-2 اقتصادی،

-3 اجتماعی و فرهنگی،

-4 اداری - مدیریتی و سازمانی - - در بروز فساد اداری - مالی در سطح کلان جامعه

-2 ارائه راهکارهای موثر برای مدیران، جهت پیشگیری یا مقابله با بروز پدیده فساد اداری - مالی در سازمانهای دولتی

سؤالهای پژوهش

-1 عوامل اداری - مدیریتی و سازمانی - در میان سایر عوامل کلان - سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی - موثر بر فساد اداری - مالی در سازمانهای دولتی از چه جایگاهی برخوردار است؟

-2 مصادیق فساد اداری - مالی در سازمانهای دولتی از چه وضعیتی برخوردار است؟

فرضیه تحقیق

-1به نظرمیرسد که تبلیغات و شفافیت بیشتر، گسترش اطلاعات و ایجاد آگاهی ها تبلیغات و شفافیت بیشتر، گسترش اطلاعات و ایجاد آگاهی هاایجادمی کند.

-2به نظرمیرسدکه شفاف سازی مقررات و قوانین مربوط به عملکرد سازمان نقش مهمی در فساد اداری دارد.

روش تحقیق

انجام مطالعات اکتشافی درمورد فساداداری،شامل مطالعات مقالات وکتب داخلی وخارجی وبررسی تحقیقات ×میدانی که درگذشته دراین حوزه انجام شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید