بخشی از مقاله

چکیده

امروزه، فضاهاي فرهنگی شاخص، در غیاب سیاست ها و مدیریت هاي جامعه در جایگاه والاي خود مورد توجه کافی قرار نگرفته و پاسخگویی به نیازهاي متنوع انسان امروز و تأمین آسایش در سایه ي انعطاف پذیري عملکردي آن نادیده گرفته شده است. در سال هاي اخیر، کیفیت فضاي فرهنگی روندي رو به رشد را طی نکرده، حال آن که انسا نها در سراسیمگی شهرهاي امروز، تنها به دنبال عرص ههایی با هویت هاي ویژه هستند تا علاوه بر تأمین آسایش و تعامل باهم نوعان، در بستر پویایی اجتماعی به کمال متعالی خود نائل شوند.

در این نوشتار به منظور نیل به هدف اصلی مقاله که عوامل مؤثر بر ارتقاء تعاملات اجتماعی در فضاهاي فرهنگی است به بررسی ویژگی هاي فضاي جمعی منطقه و عوامل مؤثر در کیفیت آن می پردازیم. در ادامه سعی بر آن است تا پس از معرفی فضاهاي فرهنگی شاخص ویژگی هاي آن، پرداخته شود. با توجه به افزایش جمعیت و مهاجرپذیري شهرهاه به عنوان عنصر لازم در تعاملات اجتماعی فرهنگی افراد ضروري می باشد.

روش تحقیق

نوع پژوهش در این مقاله از نوع توصیفی - تحلیلی است .در این پژوهش، محقق علاوه بر تصویر سازي آنچه هست به تشریح و تبیین دلایل چگونه بودن و چرایی وضعیت مساله می پردازد .محقق براي تبیین و توجیه دلایل، نیاز به تکیه گاه استدلالی محکمی دارد .این تکیه گاه از طریق جستجو در ادبیات و مباحث نظري تحقیق و تدوین گزاره ها و قضایاي کلی موجود دربارة آن فراهم می شود کهمعمولاً در فصل مربوط به سوابق و مباحث نظري تحقیق تدوین می گردند .محقق از نظر منطقی جزئیات مربوط به مسئله تحقیق خود را با گزاره هاي کلی مربوطه ارتباط می دهد و به نتیجه گیري می پردازد .نکته قابل توجه این است که هر کدام از تحقیقات مزبور در جاي خود ارزش علمی دارد.

مقدمه

در تبیین و تخصیص دادن قوانین طراحی شهري و معماري در خصوص فضاهاي فرهنگی چه بصورتکاملاً بسته و یا بصورت یک فضاي باز باید هدف و نتیجه کار این باشد که عملیات طراحی با بالاترین مقدار حجم تعاملات اجتماعی و فرهنگی همراه باشد. - یزدانفر, حسینی, زرودي, - 0931 تحقق اتفاقات اجتماعی نه تنها یک شرط کافی بلکه لازمه تمدن هایی است که بسوي پیشرفت و ارتقاء سطح فرهنگی،علمی و حتی اقتصادي پیش می روند.

بحث تعاملات اجتماعی داراي عوامل گوناگون سبب شونده فراوانی است که یک فضا را از این نظر خوب یا بد معرفی می کند. یکی ازمهمترین رسالت هاي طراحان و معماران خلق رابطه اي متناسب بین انسانها و کالبد اطرافشان است، به همین دلیل باید درك صحیحی از نوع رفتار انسان ها در هر محیطی که با عث نوع خاصی از پیوند وي با محیط می شود رابدست آورد - . - 2004 Waxman

کالبد اطراف در نگاه اول نوع محیط و قرارگاه رفتاري خیلی سطحی تعریف می شود که طراح باید آن را از جهات گوناگون مورد بررسی قرار دهد و سپس درصدد استفاده از آن بصورت الگوریتم هاي طراحی باشد. در سطح بالاتر این موضوع بحث نوع فرهنگ خاص و آداب و سنن قشر خاصی است که بیشترین استفاده از این فضاها را دارند.

این موضوع با بررسی هاي فراوان انجام محاسبات، گزارشات و حتی رجوع به کتب تاریخی میسر می گردد که در خصوص مردم و فرهنگ خاص  منطقه تحقیق و نتایجی رااعلام کرده باشد. رعایت اصول استاندارد طراحی حتی بصورت صددرصد هم پاسخگوي این موضوع نیست که مخاطبان فضا نوع خاص رفتاري از لحاظ مذهبی و آداب و رسومی دارند.

بحث اصلی نوع آداب و سنن و طریقه مذهبی-زندگی است که در این سیستم باعث تمایل نداشتن افراد از حضور در این فضاها گشته است. ساختار این پژوهش براساس رویکرد کیفی و مقالات مروري که درصدد پررنگ کردن نقش عوامل استاندارد معماري در عوامل مؤثر بر ارتقاء تعاملات اجتماعی در فضاهاي فرهنگی است مدنظر نگارندگان قرار گرفته است . در ابتداي نوشتار بخش هاي نظري به موضوع تعاملات اجتماعی و فضاهاي اجتماعی پرداخت می شود، سپس به عواملی که باعث رونق بخشیدن به این موضوع می گردد اشاره می شود و بحث فضاي فرهنگ و نوع پیشینه زندگی بررسی می گردد که بدین واسطه شاکله ادبیات پژوهش گردهم می آید.

دیدگاه دانشمندان درمورد فضا

دکارت از تاثیر گذارترین اندیشمندان قرن هفدهم، درحد فاصل بین دوران شکوفایی کلیسا از یک سو و اعتلاي فلسفه اروپا از سویی دیگر، می باشد. در نظریات او به خصوصیات متافیزیکی فضا تاکید شده است، ولی در عین حال او با تاکید به فیزیک و مکانیک، اصل سیستم مختصات راست گوشه - دکارتی - را براي قابل شناسایی کردن فاصله ها به کاربرد که نمودي از فرضیه مهم اقلیدس درباره فضا بود.

در روش دکارتی همه سطوح از ارزش یکسانی برخوردارند و اشکال به عنوان قسمت هایی از فضاي نامتناهی مطرح می شوند. تا پیش از دکارت، فضا تنها اهمیت و بعد کیفی داشته و مکان اجسام به نقش عمده وي، دادن بعد کمی به کمک اعداد بیان نمی شد فضا و مکان بود لایپنیتز 2 از طرفداران نظریه فضاي نسبی بود و اعتقاد داشت که فضاصرفاً نوعی سیستم است که از روابط میان چیز هاي بدون حجم و ذهنی تشکیل می شود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید