بخشی از مقاله
چکیده:
روانشناسان معتقدند ترس یک حالت هیجانی است نسبت به خطر یا یک محرک مضر که شخص از آن آگاه است. عامل ترس می تواند یک شیء باشد، یک انسان یا مسأله و موقعیت مشخص. ترس غیر منطقی از مدرسه در واقع معادل واژه School refusal به معنی امتناع از مدرسه رفتن است و یکی از نشانه های اضطراب امتحانات مدرسه ، یا عوامل خانوادگی ، یا شرایطی است که به آن دلبسته و وابسته شده بود
هدف از این تحقیق برسی علل استرس واظطراب در دانش آموزان وایجاد راه حل هابرای رفع این مشکل بوده طبق نتایج این تحقیق خانواده ومدرسه سهم بسیار زیادی در کاهش استرس واظطراب دانش آموز بر عهده دارند عوامل به وجود آورنده ی استرس در این مقاله عبارتند از : به طور کلی ، سه عامل اصلی در بروز اضطراب امتحان در دانش آموزان موثرند-1 عوامل فردی-2 عوامل خوانوادگی-3 عوامل مدرسه ایدر این مقاله با دادن راه حل به خانواده ،مدرسه وخود شخص به فرد کمک می کند تا استرس واظطراب وی کاهش یابد روش جمع آوری اطلاعات در این مقاله تلفیقی از روش مطالعاتی کتابخانه ای ومنابع دیگر اطلاعاتی است.
مقدمه
اضطراب عبارت از ترس فرد از نتایج مجهول مربوط به آینده که گاهی تفکر و اعمال گوناگون را به تعویق می اندازد و یا از دیدگاهی دیگر می توان گفت که اضطراب شامل احساس عدم اطمینان درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژیکی است. به طور کلی اضطراب یک احساس منتشر، بسیار ناخوشایند و اغلب مبهم دلواپسی است که با یک یا چند حس جسمی مانند احساس خالی شدنِ سردل، تنگی قفسه سینه، تپش قلب، تعرق؛ سردرد و ... همراه است
از دیگر علایم مربوط به اضطراب می توان به عصبی بودن، تنش، احساس خستگی، بی خوابی، لرزش، تنگی نفس، بی حالی، اشکال در تمرکز حواس، تپش قلب، تکرار ادرار، سرگیجه و گوش به زنگ بودن اشاره کرد. هر آن چه که دانش آموزان را به هیجان می آورد، عصبانی می کند، سرخورده و مایوس می سازد یا ناخوشایند می سازد، می تواند منجر به اضطراب در دانشآموزان شود.
این چیزها می تواند شامل فکر و خیال ناشی از امتحان قریب الوقوع یا بروز یک جریان جدید در زندگی، خانواده یا مدرسه باشد ما در این مقاله سعی خود را بنا بر چگونه و عوامل ایجاد استرس در دانش آموزان ابتدایی و راههای پیشگیری از آن یعنی اینکه هر چه قدر سن ما بیشتر باشد مجرب تر می شویم و بهتر می دانیم با آن چه که روزانه پیش می آید برخورد کنیم و می دانیم چگونه باید با مسائل برخورد کنیم که تعادل زندگی مان برهم نخورد.
ما یاد می گیریم که چگونه باید در برابر امور غیره منتظره عکس العمل نشان دهیم. ما قادر خواهیم بود نقطه نظرات و رفتار خود را با مقتضیات زمان تطبیق دهیم و یک استراتژی غلبه بر استرس را به بهترین نحو ترتیب دهیم.در نهایت طرز تربیت افراد و تمرینات عملی در این مورد تاثیر به سزایی می تواند داشته باشد.در این مقاله بادادن ره حل به والدین ، معلمان ، وخود فرد سعی در کنترل استرس واظطراب فرد کرده ایم
پیشینه ی تحقیق:
الف : تحقیقات خارجی
هیل و ساراسون در مقاله خود تحت عنوان رابطه بین اضطراب امتحان و تقابل آن با عملکرد در مدرسه و امتحان در دوران ابتدائی ضمن مطالعه و تحقیق 713 کودک دبستانی برای مدت 4 سال به این نتیجه رسیدند . کودکانی که اضطراب امتحان زیادی داشتند نسبت به آنهایی که اضطراب کمی داشتند نمرات کمتری می گرفتند و فیلد در کتاب خود تحت عنوان انگیزش پیشرفت جهت گیری های معاصر در تئوری و تحقیق که در سال 1980 میلادی نوشته به نقل از نتیجه تحقیقی که به وسیله هیل بنام انگیزش ارزیابی و خط مشی تست های آموزش انجام گرفته است می نویسد که : چنانچه شرایط امتحان افراد مضطرب را تغییر دهیم عملکرد آنها در آزمون متفاوت خواهد شد . رنه اسپیتز مطالعاتی در باره اضطراب در کودکان انجام داده و می نویسد : بیشتر مواد روگردانی از مدرسه و درس - مدرسه هراسی - ممکن است موجب اضطراب و نیز جدایی از مادر ناشی می شود . کاتز نرخ بالای اضطراب امتحان در طبقات پایین را ناشی از عدم تحریک و تقویت فعالیتهای هوشی می داند
. کودکان در آن خانواده ها با کمبود حرکات هوشی روبرو هستند این امر به همراه تنبیه شدید به دلیل سرپیچی از دستورات بزرگسالان موجب بروز اضطراب در کودکان می شود .
یک تحقیق داخلی درباره علل اضطراب در دانش آموزان ابتدائی انجام شده است که این تحقیق به نتایج زیر رسیده است
-1 بهره هوشی در میزان اضطراب موثر است .
-2 میزان تحصیلات والدین در اضطراب دانش آموزان تاثیر دارد .
-3 مردودی سالهای قبل سبب اضطراب می شود .
-4 بین اضطراب دانش آموزان دختر و پسر از نظر تعداد تفاوت معنی داری وجود ندارد .
اضطراب به عنوان یک بیماری اثر نامطلوب برجسم و روان انسان می گذارد و در هر سنی بنابه مقتضیات آن سن اثرات متفاوتی دارد . وی می نویسد برای از بین بردن این مشکل بایستی به کودکان آموخت که بر اضطراب خود غلبه کرده و نگذارند اضطراب مانع موفقیت وپیشرفت آنها در کارهایشان شود. وین : در مطالعات خود در زمینه نقش عوامل شناختی در ایجاد اضطراب به این نتیجه رسید که بچه های پر اضطراب نسبت به بچه های کم اضطراب بیشتر به تکالیف بی ربط و حرف زدن با خود می پردازند . زیو - لوز : وجود اضطراب امتحان در میان طبقات پایین افکاری بی ارتباط تکلیف هستند .
در کودکان این مسئله تا حدودی فرق می کند . در بچه های پر اضطراب نیز مانند بزرگسالان افکار تضعیف کننده تکلیف و ارزیابی منفی از خود وجود دارد ، اما در این گونه بچه ها افکار تسهیل کننده تکلیف نیز گزارش شده است . پس فرقی که بین بزرگسالان و کودکان در زمینه اضطراب وجود دارد این است که در بزرگسالان فقط افکار تضعیف کننده وجود دارد ، در حالی که در کودکان هم افکار تضعیف کننده و هم تسهیل کننده تکلیف وجود دارد . » مطالعات ساراسون و همکارانش نشان داده که پیشرفت تحصیلی و هوش یک همبستگی منفی با اضطراب امتحان دارد ، البته از این مسئله نمی توان برداشت علمی کرد
. بدین صورت که اضطراب امتحان ضرورتاً موجب کاهش 1یشرفت تحصیلی می شود رابطه اضطراب و عملکرد تحصیلی یک رابطه غیر خطی است بدین منوال که اضطراب اثر مثبت دارد و موجب پیشرفت عملکرد می شود ، اما اضطراب شدید باعث اختلال در عملکرد می شود . افرادکم اضطراب در شرایط امتحان که منحصراً اضطراب آور است کارکرد بهتری دارند و در حالی که افراد پر اضطراب در شرایط آرام و بدون اضطراب کارکرد بهتری از خود نشان می دهند .
. اضطراب امتحان چیست ؟
اضطراب امتحان از دو کلمه ی "اضطراب 1" و "امتحان " 2 تشکیل شده است . منظور از اضطراب نوعی حالت هیجانی نا خوشایند و مبهم است که با پریشانی ، وحشت ، هراس ، تپش قلب ، تعرق ، سردرد ، بی قراری ، تکرر ادرار ، و تشویش همراه است . آن چه این حالات را از هراس یا ترس شدید مجزا می کند این است که در اضطراب معمولاً به طور دقیق منبع و علت اضطراب را نمی دانیم ، اما در ترس شدید اغلب علت هراس برای ما مشخص است . ما امتحان نوعی ارزشیابی است که طبق اصول معین انجام می گیرد و وسیله ای است برای توصیف و اندازه گیری تغییر رفتار دانش آموزان در جهت اهداف آموزش و پرورش و کمک به بهبود یادگیری آن ها .
ابا تعریف کوتاه این دو اصطلاح ، حال به اضطراب امتحان می پردازیم . هنگامی که فرد نسبت به کار آمدی عمل کرد ، توانایی و استعداد خود در شرایط امتحان و یا در موقعیت هایی که در آن ها مورد ارزشیابی قرار می گیرد دچار نگرانی ، تشویش و تردید شود می توان از اضطراب امتحان سخن گفت.در واقع برخی از دانش آموزان در هنگام امتحان ، به ویژه امتحانات سرنوشت ساز - مثلاً امتحان ترم یا کنکور - دچار تشویش شدید شده ، ضربان قلبشان تند می شود ، دست هایشان می لرزد و عرق می کند واحساس می کنن که ذهنشان خالی شده است .
وقتی که سوالات امتحانی را می خوانند احساس می کنند که گیج شده اند ، منظور سوال را متوجه نمی شوند و گویی همه ی آن چیزهایی را که خوانده بودند فراموش کرده اند . در نهایت ، بعد از این که فشار زیادی به ذهن خود می آورند ، سوال را بدون پاسخ رها می کنند یا پاسخ بی ربط و نادرستی می نویسند . در این جا آن ها به اهمیت امتحان وعدم موفقیت خود می اندیشند و همین نکات اضطراب آنان را بیش تر می کند
اضطراب و مکانیسم دفاعی
»اضطراب علامت خطری برای خود است ، بدین معنی که انگیزه های غیر قابل قبول در طلب به دست آوردن خود آگاهی است ، زمانیکه این علامت به خود آگاهی می رسد خود برای مقابله با اضطراب دست به اقدام می زند .