بخشی از مقاله
چکیده :هدف اصلی این تحقیق تحلیل عوامل زمینه ای موفقیت کسب و کارهای ورزشی بود. روش تحقیق از نوع اکتشافی و جامعه آماری تحقیق کسب و کارهای کوچک و متوسط ورزشی کشور - N=1500 - بودندکه تعداد - - n=306 شرکت به صورت نمونه انتخاب گردید. اطلاعات مورد نیاز از طریق پخش پرسشنامه محقق ساخته در بین مدیران شرکتها، جمع آوری و با استفاده از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل بازاریابی، طرح کسب و کار، حمایت دولت، شبکه سازی،آمادگی کارآفرینی ، تکنولوژی، دسترسی به اطلاعات، دسترسی به سرمایه و قانونمندی از عوامل زمینه ای موفقیت کسب و کار ورزشی در ایران می باشد.
نتایج به دست آمده پیشنهاد می کند که صاحبان این کسب و کارها جهت موفقیت، بایستی به طرح کسب و کار مناسب ، بهبود فعالیتهای بازاریابی، شبکه سازی، استفاده از حمایت دولتی، توسعه تکنولوژی و بهبود سطح آمادگی کارآفرینی توجه داشته باشند. همچنین نهادهای دولتی و دانشگاهها در زمینه استفاده از اطلاعات و کاربرد سرمایه ها می توانند در این زمینه موثر واقع شوند. بهبود قوانین بروکراسی مربوط به کسب و کارهای کوچک و متوسط به موفقیت کسب و کار ورزشی کمک می کند.
مقدمه
موفقیت کسب و کارهای کوچک و متوسط در هرکشوری اثرات قابل توجهی را روی ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دارند. اکثر محققان روی توسعه اقتصادی ناشی از کسب و کار توافق دارند و اهمیت اقتصادی آن را قبل از هر مورد دیگری بیان می کنند. با رقابتی شدن محیط کسب و کار شانس موفقیت تصادفی افراد در این حوزه کمتر می شود و بایستی علل و عوامل موفقیت کسب و کار های موجود بررسی و بر اساس همین اطلاعات مسیر مناسبی برای موفقیت در کسب و کار انتخاب گردد.
به کارگیری روشهای سنتی و قدیمی،کمبود سرمایه، تکنولوژی نامناسب و محدودیتهای داخلی، باعث می شود برخی از کسب وکارها تعطیل شوند - سوئرجک و ها1،2003؛ مید و لیدهولم2،. - 1998 تحول محیط های رقابتی کسب و کار، صاحبان و مدیران این حوزه را با چالشهای متعددی روبرو می سازد. مدیران این کسب و کارها از یک طرف بایستی توان رقابتی و توسعه داشته باشند، از طرف دیگر از ایجاد هزینه های اضافی خودداری کنند. در حال حاضر تحقیقات کمتری انجام شده تا عوامل موفقیت را در کسب و کارهای کوچک و متوسط را بررسی کرده باشند و در حوزه ورزش با احتیاط می توان گفت که پژوهشی در این زمین صورت نگرفته است .
از طرفی دیگر افزایش فارغ التحصیلان دانشگاهی، تنوع نیازهای امروزی و مناسب نبودن وضعیت کسب و کارهای امروزی باعث شده که خیلی از علاقمندان این حوزه توان ورود به این بخش را نداشته باشند و حتی صاحبان کسب و کارهای ورزشی به دلایلی متعدد از قبیل تورم و رکود اقتصادی داوطلبانه از محیط رقابتی خارج می شوند. با این حال افرادی نیز هستند که استواری خود را با کسب موفقیت در محیط امروزی به نمایش می گذارند.
با توجه به نیاز موجود، علاقه پژوهشگران و نبودن فعالیت تحقیقی در این زمینه؛ نتایج تحقیق حاضر برای موفقیت در حیطه کسب و کارهای ورزشی، انجام پژوهشهای جدید و ایجاد زمینه ارتباط علم با صنعت در ورزش می تواند موثر واقع شود. در این مقاله عوامل زمینه ای موفقیت کسب و کارهای مربوط به کسب و کارهای ورزشی تحلیل شده است.
مبانی نظری و ادبیات تحقیق موفقیت کسب و کار : تا کنون تحقیقات گسترده ای توسط روان شناسان و اقتصاددانان در رابطه با توصیف و پیش بینی موفقیت کارآفرینان انجام گرفته است و آنان سعی کرده اند با استفاده از سطوح مختلفی از تحلیل، به درک بهتری از موفقیت کارآفرینان برسند اما هنوز نتوانسته اند به یک تعریف مشترک از موفقیت کارآفرینانه برسند - گرجویسکی و آسکلون3،. - 2006 تعریف شغلی از موفقیت بر اساس شاخص های سختی چون سود، برگشت سرمایه و رشد کارمندان اگرچه صحیح است اما مطالعات نشان می دهدکه رسیدن به ثروت، رشد مداوم و گسترش بازار در تعریف موفقیت کارآفرینان ناکافی می باشد - لوک و بائوم4،. - 2004 بنابر این در این تحقیق موفقیت کسب و کار بر اساس ادراک مدیریت تعیین شد.
بازاریابی: اگر چه بسیاری از کسب و کارها بر طبق روشهای سنتی انجام می شود و انجام فعالیتهای بازاریابی را منحصر به واحد های تجاری بزرگ می دانند که سرمایه های کلانی را هزینه کرده اند؛ اما بر اساس پژوهش های صورت گرفته یکی از مشکلات عمده کسب و کارهای کوچک و متوسط دسترسی به بازار است - سوئرجک و ها، - 2003 و رشد و توسعه شرکتها مرتبط با فرصتهای بازاریابی می باشد.
این نیازها عمدتا با ارائه محصولات و خدمات جدید به مشتریان موجود پیگیری می شود - نورث5 و همکاران،. - 1995 اهمیت بازار به قدری بالاست که در تحقیقات صورت گرفته، استمرار در بازار عامل معنی داری در موفقیت کسب و کارها معرفی شده است - کریستیانسن و همکاران6،. - 2003 گرایش بازار رفتار لازم را جهت ایجاد ارزش افزوده در کسب و کارپدید می آورد، در واقع هرچه قدر در کشف گرایشهای بازار موفق تر باشیم چرخه عملکرد موفق موسسه بیشتر تکرار خواهد شد و این امر با موفقیت کسب و کار در ارتباط است. ریلیانگ - 2007 - 7 نیز با تحقیقی روی 252 شرکت چند ملیتی در انگلستان به این نتیجه رسید که بازارگرائی عامل اساسی موفقیت این نوع شرکتها می باشد.
تکنولوژی: تغییرات سریع تکنولوژی، عمر مفید کالاها و خدمات را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، یکی از ضعف ها و نارسایی های کسب و کار های موجود در کشورهای در حال توسعه تفاوت در تکنولوژی می باشد و در حالت کلی کمبود تجهیزات و تکنولوژی های جدید و استفاده از تجهیزات قدیمی با بهره وری پایین، از موانع اساسی توسعه کسب و کارهای کوچک و متوسط می باشد - سوئرجک و ها،. - 2003
محققان بیان کرده اند؛ تغییرات تکنولوژیکی با نوآوری در ارتباط است و با رشد کسب و کار رابطه معنی داری دارد. همچنین وضعیت تکنولوژیکی، اتوماسیون و نوآوری در فرایندها باعث رضایت افراد در برگشت سرمایه می شود - گیبسون و اکانور1،. - 2003 همچنین در تحقیقات دیگری استفاده از تکنولوژی را عامل اساسی و مهم موفقیت در کسب و کار می دانند - انجمن اطلاعات و مدیریت تصویری 2،. - 2008 دسترسی به اطلاعات: یکی دیگر از ارکان مهم موفقیت در کسب و کار اطلاعات می باشد.
جستجو به دنبال اطلاعات از ویژگیهای افراد کارآفرین به شمار می رود - سینگ و کریشنا3، . - 1994 اطلاعات جدید افراد را با منابع جدیدتری آشنا می سازد که امکان دارد برای کسب و کار او او مفید واقع شود. اگرچه کسب اطلاعات به توانائیهای فردی هم بستگی دارد اما هرچه قدر اطلاعات در دسترس باشد امکان برآورده شدن نیاز سریع تر می گردد. نتایج کلی تحقیقات بیان می کند که دستیابی به اطلاعات جدیدجهت ایجاد، حفظ و توسعه شرکتها ضروری است - کریستیانسن،2003و2002؛ دوح4،2003؛ سوئرجک و ها،. - 2003
آمادگی کارآفرینی: در این تحقیق منظور از آمادگی کارآفرینی، مهارتهائی مثل مهارت های مدیریتی، مهارت های رهبری ، مهارت های تصمیم گیری و مهارت های ارتباطی می باشد. این بخش بیشتر با احساس خودکارآمدی شخص مربوط به تئوری یادگیری اجتماعی باندروا - 1997 - 5 است و به باور شخص نسبت به خودش در ظرفیت انجام کاری مشخص مربوط می گردد. ادراک از خود نقش مهمی را در تمایل به کسب و کار بازی می کند و بین تمایل کارآفرینانه و خودکارآمدی ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد و بین آمادگی کارآفرینانه و موفقیت نیز ارتباط معنی داری موجود است.
این ویژگی ارثی نیست و می تواند در طی عمر یادگرفته شود، خود کارآمدی افراد بر اساس رسیدن یا نرسیدن به هدف فرق می کند - کرومی6، - 2000 و نگرشهای افراد است که اغلب باعث رشد و تکامل آنها می شود. اگر افراد نتایج دلخواه را تصور نکنند امکان خیلی کمی وجود دارد تا کاری را شروع و ادامه دهند - پاجریس7،. - 2002 مک فرسون - 2009 - 8 نیز در تحقیقی یادگیری کارآفرینی را از اجزای جدائی ناپذیر موفقیت می داند و علت این امر را مربوط به تغییرپذیری زیاد محیط کسب و کار می داند و کارآفرینان می توانند ازطریق یادگیری کارآفرینی به اطلاعات مورد نیاز خود دست یابند. پاورز - 2005 - 9 توسعه و بهبود مهارتهای رهیری را به عنوان آمادگی کارآفرینی در موفقیت کسب و کار لازم می داند.
شبکه سازی: توافق عمومی بر این است که شرکتها و کارآفرینان نوپا جهت پابرجا ماندن نیاز به وارد شدن در شبکه دارند - هاگینز10، - 2000 و این کار باعث کاهش ریسک، افزایش دسترسی به دانش و اطلاعات، پدید آمدن ائده های نو و ازدیاد سرمایه می شود - آلدریچ و زیمر11،. - 1986 در حقیقت شبکه کسب و کار یک کانالی است که با پیوستن به آن، کارآفرینان جهت موفقیت از منابع مختلفی استفاده می کنند - کریستیانسن،. - 2003 دکلرک وکرون - 2008 - 12 نیز شبکه کسب و کار را با موفقیت مرتبط اعلام کردند.
قانونمندی: به طور کلی در زمینه موفقیت و قانونمندی تحقیقات کمتری صورت گرفته است وبیشتر مربوط به اطمینان خاطر از موقعیتهای آینده است در برخی موارد به عنوان مانع مطرح شده است و باعث شده کسب و کارها؛ بویژه کسب وکارهای کوچک هزینه زیادی را متحمل شوند - مازارول و چو13،. - 2003 قانونگذاری نادرست نیز به عنوان مانع بیان شده است - دوح، - 2003، که می تواند فرایندهای کسب و کار را با مشکل مواجه سازد.
دسترسی به سرمایه: معمولا افراد می توانند از طریق پس انداز شخصی، کمک خانواده ، موسسات مالی و اعتباری و حتی قرض گرفتن از دوستان کسب و کارهای خودشان را شروع کنند. کمبود سرمایه و یا عدم دسترسی به سرمایه در بسیاری از موارد از مشکلات اصلی کسب و کار محسوب می شود و حتی مانع خلاقیت و نوآوری های کارآفرین می شود.