بخشی از مقاله
چکیده:
شیوههای سفر کودکان در سالهای اخیر تغییرات چشمگیری داشته است و سفر کودکان با استفاده از مدهای پیاده و دوچرخه کاهش یافته است. در این تحقیق، مطالعه روی کودکان 6 تا 12 سال انجام شده است چرا که انتخاب شیوه سفر کودکان در این ردهی سنی توسط والدین آنها صورت میگیرد. با تجزیه وتحلیل بررسیهای انجام شده در این تحقیق، مشخص شد که زیرساختهای ترافیکی تاثیر زیادی بر انتخاب شیوه سفر توسط والدین دارد. دراین تحقیق برای تجزیه وتحلیل آمارهای به دست آمده از بررسیها از مدل لجستیک باینری استفاده شده است. با توجه به تاثیر زیرساختها درایمنی ترافیک وتجزیه وتحلیل درک والدین وآمارتصادفات، میتوان گفت که بهبود زیرساختها درافزایش تعداد سفر کودکان با استفاده از مدهای پیاده و دوچرخه مؤثر است.
کلمات کلیدی: ایمنی ترافیک، درک، والدین، کودکان، زیرساختها.
.1مقدمه
به منظور درک والدین از محیط ترافیک وارتباط آن با تصمیم برای حالت سفر کودکان ، دو موضوع باید رسیدگی شود: -1 درک خطر از محیط ترافیک توسط والدین چیست؟ و -2 دقت خطر درک شده چگونه است؟ ارزیابی دقت خطرات واقعی و ادراک نیاز به اندازه گیری با شیوه ای با قابلیت مقایسه دارد.تعریف خطر در ایمنی ترافیک نتیجه نامطلوب یک تصادف است. آمار ایمنی ترافیک معمولا لیست موارد تصادفات است. A جاده امن است که می تواند به عنوان مثال به عنوان یک جاده با تعداد کم از تصادفات و یا به عنوان یک جاده با تعداد کم از تصادفات منجر به مرگ تعریف شده است. آمار تصادف مربوط به کودکان اغلب کمتر از حد لازم است. تصادفات جزئی با کودکان اغلب رسما گزارش نشده است.
تحقیقات روی رابطه بین حالت های سفر کودکان و محیط ترافیکی به دلیل زیر نسبتا محدوداست : -1 فقدان اطلاعات قابل اعتماد، -2 تمرکز کم در نوع متغیر داده مورد مطالعه، -3 عدم تمرکز بر کودکان، پیاده رو و دوچرخه سوار.بنابراین اهداف اصلی این مطالعه عبارتند از: -1 جمع آوری اطلاعات مربوط به حالت سفر کودکان زیر12 سال در عبور و مرور -2 تجزیه و تحلیل عوامل موثر بر تصمیم گیری والدین در حالت سفر کودکان. که این موارد از طریق یک مطالعه موردی بررسی شده است.مطالعه نگرانی والدین در مورد ایمنی ترافیک می تواند کمک به درک بهتر انتخاب حالت سفر کودکان در محیط های مختلف باشد. این نکته مهم است که محیط های ترافیکی باید برای کودکان مناسب باشد چرا که می تواند کاربران جاده را افزایش دهد واین برای خود کودکان نیز تاثیرات مثبتی در آینده خواهد داشت.
.2ادبیات تحقیق
20سال گذشته، کاهش در تعداد تصادفات کودکان در چندین کشور اروپایی مشاهده شده است. گزارش آماری سالانه برنامه نظارت ایمنی جاده اروپا که کاهش 25 درصدی در تعداد مرگ و میر و به طور کلی کاهش 50 درصدی در گروه سنی 0-15 سال بین سال های 1997 و 2006 را نشان می دهد . - ERSO 2008 - این کاهش به نظر ترافیک امن ترمحیط را نشان می دهد. با این حال، با توجه به - Roberts, 1993 and Diguiseppiet et al., 1997 - این کاهش را می توان به کاهش استقلال کودک در سیستم حمل و نقل نسبت داد. در چندین کشور اروپایی به عنوان مثال - - Zeiher, 2001 حرکات بچه ها به مکان های محدود مانند مدارس، زمین های بازی و در خانه، و حمل و نقل بین آن مکان هایی امن است که اغلب توسط یک فرد بزرگسال تحت نظارت باشند.
کودکان بین 6 و 12ساله که اغلب موارد در حمل و نقل با خودرو دچار مرگ میشدند، در20 سال پیش بودند. افزایش تا 40 درصد بیش از 10سال گذشته، حتی برای سفرهای کمتر از یک مایل، در مطالعات موردی مختلف در امریکا شمالی و اروپا گزارش شده است به طور کلی کاهش تعداد عابر پیاده یا دوچرخه سواری در سفرهای کودکان درک غلطی است زیرا : -1 این تصور را القا میکند که ترافیک خودرو بیشتر است و -2 سفر خودمختار با پای پیاده یا با دوچرخه سبب افزایش توسعه تحرک کودکان، تحریک توسعه هویت مستقل اجتماعی و بهبود وضعیت جسمی آنها می شود. - Cooper et al., 2005; Timperio et al., 2004 -
در کنار این ها، سفر مستقل فرصت داشتن مهارت های ترافیک برتر در سنین بالاتر را افزایش می دهد. با توجه به این نتایج مهم است که سفر کودکان - خودمختار - باید افزایش یابد.Prezza et al. - 2006 - اشاره به دلایل زیر برای افزایش وابستگی کودکان خردسال به خودرو دارد -1: افزایش مالکیت خودرو -2 پیچیدگی بیشتر در شیوه زندگی -3 افزایش فشار زمانی، و -4 نگرانی والدین در مورد ایمنی کودکان، به دو دلیل ترافیک و سوء استفاده احتمالی غریبه هااست. سه دلیل اول می تواند مربوط به زمان سفر به مقصد باشد. - Mcmillan,2006; McDonald, 2007; Schlossberg et al., 2006; Black et al., 2001 - نگرانی والدین در مورد ایمنی ترافیک است به خصوص برای سفر کودکان به عنوان پیاده یا دوچرخه سواران مهم است. - Carlson,2005 Ewing et al., 2004; Fotel and Thomsen, 2004; Martin and Johansson, 2006; -
این دلایل مکمل یکدیگر و تا حدی برای توضیح انتخاب حالت سفر با هم همپوشانی دارند. مطالعه نگرانی والدین در مورد ایمنی ترافیک می تواند کمک به درک بهتر انتخاب حالت سفر کودکان در محیط های مختلف باشد. طرفداران رشد هوشمند و توسعه مفاهیم جامعه قابل زیستن یک فرضیه قانع کننده نسبت تغییر در انتخاب حالت سفر کودکان به شکل جوامع شهری دارند و بر این باورند که کاهش سفرهای به عنوان یک عابر پیاده و یا به عنوان یک دوچرخه سوار متوقف خواهد شد اگر محیط ترافیک به منظور افزایش ایمنی برای کودکان بازسازی شود - . - Mcmillan, 2005با توجه به - Mcmillan, 2005 - استدلال نسبتا ساده ای نیست به دلیل آن که تا چه حد تغییرات در ترافیک محیط می تواند تاثیر بر ایمنی درک شده به وسیله والدین داشته باشد، روشن نیست.
او یک چارچوب که نشان دهنده راه ها و اثرات متقابل بین زیرساخت و انتخاب حالت سفر کودکان است را توسعه داده است. تاثیر غیر مستقیم زیرساخت های در تصمیم گیری والدین از طریق ایمنی محله - واقعی و درک شده - وگزینه های ایمنی ترافیک و حمل و نقل خانگی است. این ها همه توسط هنجارهای فرهنگی و نگرش اجتماعی والدین تعدیل شده است. در مکمیلیان فرض این است که والدین و یا مراقبان چارچوب تصمیم نهایی سفر است. این مطالعات را Fotel and Thomsen - 2004 - , Kerr et al . - 2006 - and Prezza et al. - 2006 - پشتیبانی می کنند. واضح است که برای درک بهتراینکه چه اقداماتی می تواند برای افزایش ایمنی وتعداد عابر پیاده و چرخه در سفرهای کودکان انجام شود باید به واقعیت و درک ایمنی ترافیک با هم پرداخته شود.
Fyhri and Hjorthol - 2009 - به این نتیجه رسیدند که اقدامات با هدف افزایش پیاده روی و دوچرخه سواری از طریق بهبود ایمنی ترافیک تنها در صورتی موثر خواهد بودکه تجربه والدین از ایمنی ترافیک بهبود یابد.Noland - 1995 - حتی شواهدی وجود دارد که بهبود درک ایمنی در حمل و نقل دوچرخه یک مقدار بیشتر مجموع کشش وجود دارد - یعنی افزایش 10درصد در ایمنی ادراک شده در سهم مردم در رفت و آمد با دوچرخه بیش از 10 درصد افزایش می یابد - . بنابراین برای معکوس کردن روند افزایش وابستگی به ماشین، یک تغییر در ادراک والدین مطلوب است. نگرانی والدین به طور معمول در درک خطر بالقوه برای تصادفات است، اما این تصور لزوما واقعی نیست.این موضوع از بسیاری از گفتمان های علمی مشاهده شده است در مورد اینکه آیا رفتار ما با واقعیت یا درک خطرات هدایت می شود - . - Beck, 1992; Giddens, 1999; Luhmann, 1991; Rasborg,2002
.3 مطالعه موردی شهرستان کاشان
شهر کاشان از شهرستان های استان اصفهان است وبا وسعت حدودیک هزار کیلومترمربع و جمعیتی حدود 400 هزار نفر در شمال این استات واقع شده است، که در این تحقیق به عنوان مطالعه موردی در نظر گرفته شده است. از بین 142 مدرسه ابتدایی کاشان با 49234 دانش آموز، به طور تصادفی 10 مدرسه ودر این مدارس از 1440 دانش آموز برای توزیع پرسشنامه استفاده شد. پرسشنامه ها توسط معلمان به دست والدین رسید وبعد جمع آوری شد. در پرسشنامه ها ازوالدین در مورد حالت سفر فرزندانشان ودرک آنها از زیرساخت های ترافیکی محیط اطراف محل سکونتشان پرسیده شد.
پرسشنامه ها شامل دو بخش بود. بخش اول که با هدف تشخیص عوامل کنترلی درک والدین از ایمنی ترافیک با تمرکز بر زیرساخت های ترافیک - انواع جاده - است وخود شامل قسمت های -1 سوالات عمومی راجع به کودک ازقبیل سن، جنس، خواهر یا برادر بزرگتر، دوچرخه اختصاصی و تعداد اتومبیل و دفعات استفاده از آن. و -2 اجازه والدین برای سفر تنهای کودک در انواع جاده - با دو پاسخ: =1 اجازه دارد ، =2 اجازه ندارد - و -3 نظر والدین در مورد ایمنی زیرساخت های ترافیکی - با پاسخ های: =1 کاملا