بخشی از مقاله

چکیده: تلاش برای بهبود و استفاده موثر و کارآمد از منابع گوناگون هدف تمامی مدیران در سازمان های اقتصادی می باشد. در این میان وجود ساختار سازمانی مناسب، بکارگیری تکنولوژی و البته نیروی انسانی شایسته از ضروریات می باشد . فراهم آوردن مشارکت کارکنان و استفاده از تلاشهای هوشیارانه و آگاهانه آنان می تواند بر میزان بهره وری تاثیرگذار باشد.

روح فرهنگ بهبود بهره وری باید در کالبد سازمان دمیده شود که در این میان نیروی انسانی هسته مرکزی را تشکیل می دهد. در این مقاله قصد بر آن نموده ایم که با مطرح کردن مشکل سیستم هوای فشرده نیروگاه کرمان و چگونگی رفع عیب که یک نمونه عملی مفهوم بهره وری در یک نیروگاه و یک صنعت کلیدی می باشد،

-1 مقدمه

تلاش برای بهبود و استفاده موثر و کارآمد از منابع گوناگون چون نیروی انسانی، مواد، انرژی و اطلاعات هدف تمامی مدیران در سازمان های اقتصادی، تولیدی و صنعتی می باشد. در این میان وجود ساختار سازمانی مناسب، بکارگیری تکنولوژی ها و البته نیروی انسانی شایسته از ضروریات می باشد. با پیشرفت روز افزون دانش، تکنولوژی و گستردگی اطلاعات، جامعه نیازمند پرورش انسان هایی کارآمد است تا بتوانند بخوبی با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و با بهره گیری از دانش جمعی و تولید افکار نو مشکلات را از میان بردارند.

ویژگی بارز دنیای کنونی شتاب تغییرات در آن است به گونه ای که فرصت هرگونه سکون را از همگان گرفته و سازمان ها را به شکل بنیادین تغییر داده است. قطعا سرعت این تغییرات در سازمان ها و صنایع کلیدی و مادر به واسطه تجهیزات نصب شده بیشتر می باشد. از جمله این تجهیزات کمپرسورها می باشند که در پتروشیمی، پالایشگاهها و نشان دهیم که ایجاد روح بهره وری در یک سیستم می تواند به عنوان ابزاری کارآمد و مناسب باشد.

با بکارگیری و استفاده از تکنولوژی پایش وضعیت، خرد جمعی، ارتباط نزدیک و تنگاتنگ واحدهای تعمیراتی با پایش وضعیت و همچنین وجود روحیه خودباوری در مجموعه اصلاح عیب شامل تغییر نوع روغن روانکاری، شناسایی و رفع عیب از محل نفوذ هوا به سیکل آب با کمترین هزینه و در کوتاهترین زمان ممکن انجام و همراه با پیشنهاد اصلاح و بهینه سازی منطق بهره برداری از این سیستم، مشکل کاملا بر طرف گردید. با حل این موضوع ضمن کاهش نگرانی عدم تولید، بالا رفتن دانش مجموعه را نیز به دنبال داشت. نیروگاهها مورد استفاده قرار گرفته اند. انتخاب یک کمپرسور متناسب با شرایط طرح و به نوع کار بستگی دارد که اهم آن به شرح زیر می باشد:

➢    فشار و دبی مورد نیاز

➢    حساسیت به حضور روغن

➢    خواص فیزیکی و شیمیایی گاز مورد تراکم

➢    بهای انرژی

➢    قابلیت اعتماد

➢    هزینه های تعمیر و نگهداری و قطعات یدکی

➢    قیمت اولیه

➢    حداکثر درجه حرارت قابل قبول

بر همین اساس جهت سیستم کمپرسورخانه نیروگاه، کمپرسور نوع مارپیچی1 دو المنتی انتخاب شده است. بنابراین هوای فشرده مورد نیاز بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی کرمان شامل دو بخش هوای فشرده ابزار دقیق و هوای فشرده سرویس به ترتیب مربوط به عملگرهای پنوماتیک نصب شده و هوای سرویس، توسط سامانه مجتمع تولید هوای فشرده مشتمل بر سه دستگاه کمپرسور مذکور ساخت شرکت اطلس کوپکو به صورت دو از سه تامین می گردد.

ارسال هوای فشرده از دو مخزن ذخیره هوای متصل به کمپرسورها که جهت ذخیره و نگهداری هوای مورد نیاز پیش بینی گردیده اند، از طریق دو شبکه لوله کشی جداگانه که در مجموعه بخش بخار نیروگاه در دسترس می باشد، انجام می گیرد. هوای مورد نیاز خط سرویس مستقیماً از این مخازن تامین می گردد. هوای فشرده مورد نیاز خط ابزاردقیق پس از عبور از پیش فیلترها، مجموعه رطوبت گیر که به صورت دوتایی در نظر گرفته شده و عبور از پس فیلترها در مخزن سوم ذخیره شده و وارد خط هوای فشرده ابزار دقیق می شود.

-2 ساختار سیستم تامین هوای فشرده

اساس این سیستم کمپرسورهای فشرده سازی هوا می باشند. در این نوع کمپرسور، هوا درون مارپیچ ها فشرده می شود و در دو نوع روغنی و بدون روغن1 موجودند که بسته به نوع کاربرد هوا در صنایع، از هر کدام استفاده می شود. سیستم خنک کاری آنها نیز در دو نوع آب خنک و هوا خنک ساخته می شود. در کمپرسورهایی که هوای فشرده در تماس با روغن می باشد، گرمای حاصل از عملیات فشرده سازی هوا باعث کربنیزه شدن روغن شده و این روغن طی واکنشهای شیمیایی با ذرات بسیار ریز معلق در هوا تولید ماده ای بنام وارنیش2 می نماید، که این ماده در تماس با هوای عبوری از کمپرسور در طول مسیر بر روی شیرآلات و تجهیزات رسوب نموده و باعث عدم کارکرد صحیح تجهیزات می شود. همچنین رطوبت موجود در هوا تا حدی می تواند در روغن حل شده و ایجاد لجن نماید که با انتقال آن به داخل خط شاهد چسبندگی و خوردگی در تجهیزات و شیرآلات مسیر هوای فشرده خواهیم بود.

بدین سبب جهت تولید هوای فشرده برای سامانه های کنترلی حساس یا می توان از کمپرسورهای معمولی به همراه سامانه های جداکننده روغن و آب از هوا استفاده کرد و یا از کمپرسورهای بدون تماس با روغن استفاده نمود .  در کمپرسورهای بدون روغن، اسکروها مانند کمپرسورهای روغنی با هم درگیر نبوده و با فاصله بسیار کمی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند.

این کمپرسورها به جای یک المنت از دو عدد المنت فشار پایین3 و فشار بالا4 استفاده می کنند. هوا در المنت اول - LP - تا فشار 2/5 بار فشرده شده و سپس در کولر داخلی خنک می شود. با خروج از این مرحله وارد المنت دوم - HP - شده و تا فشار 10 بار فشرده می شود و در کولر خارجی خنک و از آن خارج می گردد. که در نیروگاه سیکل ترکیبی کرمان از روش دوم استفاده شده است.

این سامانه به طور کلی شامل بخشهای زیر می باشد:

✓    سه دستگاه 3*50% کمپرسور نوع مارپیچی دو المنتی بدون تماس با روغن، کوپل مستقیم با الکتروموتور، دارای کولر داخلی و خارجی آب خنک5 - یک کولر بین دو مرحله کمپرسور و یک کولر در خروجی کمپرسور - ، صدا خفه کن، سامانه تخلیه اتوماتیک آب کندانس شده در کولرها که منجر به جداسازی و خروج آب موجود در هوای خروجی می گردد و نیز کولر روغن - روغن صرفا جهت روانکاری بیرینگها و چرخدنده ها مورد استفاده قرار می گیرد - با ظرفیت 300Nm3/h در فشار .9bar - a -

✓    سه مخزن ذخیره هوا - اینسترومنت و سرویس - ، هر کدام با ظرفیت8m3 و توانایی تامین 5 دقیقه کل مصرف ابزار دقیق بخش بخار.

✓    دو مجموعه دو تایی خشک کن جذبی هوا به صورت 2*100% با ظرفیت .400Nm3/h

✓    فیلترهای هوای ابزار دقیق شامل دو ست پیش فیلتر به صورت 2*100% دو ست پس فیلتر به صورت .2*100%

✓    لوله ها و شیرآلات.

✓    تجهیزات الکتریکی، ابزار دقیق و کنترلی.

هوای خارج شده وارد مخازن ذخیره شده که در این مخازن پدیده میعان به دلیل بالا بودن فشار تسریع می گردد. هنگامی که گازی مانند هوا توسط کمپرسور متراکم می شود، ضمن افزایش فشار، حجم گاز کاهش یافته در عوض دمای آن افزایش می یابد. رطوبت موجود در گاز بعلت بالا بودن دمای گاز خروجی از کمپرسور بصورت بخارخواهد بود. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید