بخشی از مقاله
چکیده
توسعه و معرفی محصول جدید یکی از تصمیمات استراتژیک سازمان جهت دستیابی به مزیت رقابتی است. در حال حاضر سازمان ها دریافته اند که ارائه محصولات با کیفیت در جهت پاسخگویی به نیازهای مشتری و فراهم آورنده ارزش برای مشتری از استراتژی های موثر در موفقیت سازمان به شمار می رود. در این مقاله به بررسی فن آوری جدید جهت غنی کردن برنج سنتتیک با مواد مغذی به روش اکسترود و مطالعات بازار، مطالعات فنی و مطالعات مالی در ارزیابی این نوع محصول پرداخته شده است.
با تمرکز بر فناوریهای اکستروژن سرد و گرم و توجه به قابلیتهای این روش نوین و مزایای آن ، در تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش سعی شده است ابتدا با استفاده از آمار توصیفی به بررسی مشخصات فردی گروه نمونه - استفاده کنندگان از محصول - پرداخته و در ادامه با استفاده از آمار استنباطی به بررسی سؤ الات پژوهش بپردازیم. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش مطالعات بازار مهمترین شاخص در ارزیابی طرح برنج غنی شده به روش اکسترود می باشد و مطالعات فنی ومالی و کمی در اولویت های بعدی هستند.
مقدمه
تولید محصول جدید از جمله مسائل مهم برای توسعه صنعتی در جهان است و شروع این کار بصورت یک فرایند و با الگوها و مدلهای مختلف با توجه به نیاز شرکت، مشتری ، کشور و جهان شکل می گیرد در این مقاله ما این فرایند گسترده را در یک مثال عملیاتی و قابل اجرا از تولید ایده تا تولید آزمایشگاهی - محصول نمونه برنج غنی شده به روش اکسترود - در بازار مصرف ایران برای اولین بار و از آنجایی که جزء تحقیقات کاربردی می باشد، را ارائه داده ایم. در حال حاضر رکود اقتصادی جهانی باعث می شود تا سازمان ها به دنبال راههایی جهت بهبود بیشتر در کارایی محصول خود باشند
بطور کلی با افزایش دانش سازمان ها درباره مزیت های زنجیره تامین، فرض منطقی این است تا سازمان ها مسیری را طی کنند که منجر به کاهش زمان و هزینه تدارک محصول جدید و مدیریت هزینه محصول جدید و قابل دسترس بودن آن شود. در حقیقت محصولات جدید یکی از عوامل کلیدی برای موفقیت سازمان در بازار است. با این حال اگر چه استراتژیهای مربوط به توسعه محصولات جدید و نوآوری جهت ایجاد مزیت رقابتی و عملکرد مالی بهتر به صورت گسترده مورد بررسی قرار گرفته است، اما در بسیاری از موارد محصولات جدید در دستیابی به اهداف مورد نظر با شکست مواجه شده اند.
عوامل متعددی برای موفقیت توسعه محصول جدید ذکر شده اند. از جمله آن شناخت نیازهای کشورو کمبودهای موجود در تغذیه مردم می باشد، تحقیقات نشان میدهد 60 درصد ایرانیان کمبود کلسیم و حدود 70 درصد کمبود ویتامین D دارند،نائب رئیس کمیته ملی پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مصرف کلیسیم و ویتامین D را یکی از عوامل مهم در پیشگیری از بیماری استئوپروز ذکرکرد و اعلام نمود:
" مردم کشور ما 60 درصد کلسیم مورد نیاز و فقط 15 درصد از ویتامین D مورد نیاز را دریافت می کنند"طبق برآوردهای صورت گرفته 12,5 درصد بار بیماری ناشی از شکستگی لگن در منطقه خاورمیانه منسوب به ایران است و با افزایش امید به زندگی در کشور و افزایش جمعیت بالای 50سال در 30 سال آینده این رقم به 1,5 برابر افزایش خواهد یافت و داروهای شیمیایی با توجه به عوارض و قابل استفاده نبودن برای همه اقشار جامعه در پیشگیری و درمان نقش کمی را ایفا می کند این موارد و موارد مشابه باعث شد تا سراغ محصولی بی ضرر و غنی شده با مواد مغذی و در قالب وعده های غذایی از اولویتهای پژوهشی قرار گیرد .
*طبق تحقیقات انجام شده و مقالات موجود در این زمینه در اکثر کشورهای جهان کمبود آهن و ویتامین A از مشکلات عمده مردم بوده است که این کمبود مواد معدنی در ایران شامل کمبود کلسیم و منیزیم بصورت گسترده و ویتامین D بوده است .مشارکت مشتریان و تامین کنندگان در توسعه این محصول جدید - برنج غنی شده - توجه زیادی را به خود جلب نموده است و بصورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است.
توسعه محصول جدید با زنجیره تامین و مدیریت عملیات، ارتباط دارد و شیوه های گوناگونی را برای سازمان ها جهت بهبود مزیت رقابتی خود با همکاری و هماهنگی با تامین کنندگان پیشنهاد می کنند. بعنوان مثال مشارکت تامین کننده در توسعه محصول جدید را یکی از شیوه های بکارگیری دانش تامین کنندگان در کاهش هزینه و کاهش زمان توسعه محصول جدید دانسته اند. اثر مثبت یکپارچگی تامین کنندگان در توسعه محصولات جدید به کرات در مقالات مختلف اشاره شده است. سایر مطالعات نیز به جنبه های خاص یکپارچگی تامین کنندگان در توسعه محصولات جدید از قبیل نقش تعهد، مسئولیت پذیری، انتخاب تامین کنندگان و غیره در عملکرد توسعه محصولات جدید اشاره داشته اند .
ایرانی ها به عنوان سیزدهمین مصرف کنندگان بزرگ برنج در سطح جهان شناخته شده اند. ولی در میان 13 کشور پرمصرف برنج در جهان تفاوت مهمی بین ایران با سایر کشورها وجود دارد. 12 کشور دیگر همه از تولیدکنندگان مهم برنج در سطح جهان هستند و حجم عمده نیاز خود را از محل تولید داخلی تامین می کنند. در عین حال ایران بخش عمده نیاز خود را از محل واردات تامین می کند و جایگاهی در میان صادرکنندگان برنج ندارد. این در حالی است که میزان صادرات ایران در سال 1387 به میزان 768 تن بوده که این درمقابل واردات یک میلیون و سیصد هزار تنی در مدت مشابه آن مقدار ناچیزی می باشد