بخشی از مقاله

چکیده

تنگستن بعنوان فلزی دیرگداز که به لحاظ داشتن خواص استثنایی، آلیاژهای آن در فیلامنت های لامپ، تلویزیون، اتصالات الکتریکی و وزنه های بالانس، کاربرد عمده ای را در صنعت به خود اختصاص داده است و به طور طبیعی سالانه، مقدار زیادی از این نوع آلیاژها به صورت قراضه از چرخه صنعت خارج می شوند.

یکی از این آلیاژهای سنگین، آلیاژW- Ni- Fe می باشد، این آلیاژ قبل از بهره برداری تحت عملیات فورج قرار می گیرد و پلیسه های بعد از این عملیات، حجم قابل توجهی را اشغال می کنند. در این تحقیق، فرآوری اکسید تنگستن از ضایعات آلیاژ W- Ni- Fe به روش شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. انحلال آلیاژهای تنگستن از طریق ذوب قلیایی بصورت شیمیایی و با استفاده از پراکسید هیدروژن و سولفات سدیم، به صورت شیمیایی انجام شد.

محلول های حاصل و حاوی تنگستن در دو مرحله مجزا ، پس از عملیات شیمیایی، به اسید تنگستیک -     2 WO     رسوب اسید تنگستیک در دمای 700 درجه سلسیوس و مدت زمان یک ساعت ، تحت عملیات کلسیناسیون قرار به نتایج XRD، پودرنانو ذرات اکسید تنگستن به رنگ زرد قناری و با اندازه متوسط 130nm بدست آمد.

مقدمه

آلیاژهای سنگین - Heavy Alloys - به عنوان وزنه های بالانس برای قسمت های متحرک بال هواپیماهای تجاری، روتور های چرخ بال ، موشک های راهبر و کلاهک موشک های متلاشی کننده ، استفاده می شود . مقدار تنگستن در اینگونه آلیاژها ، در حدود 90 تا 95 درصد ، می باشد . نیکل، مس ، آهن ، مولیبدن وکبالت دیگر عناصر تشکیل دهنده آلیاژهای سنگین می باشند. آلیاژ های تنگستن- نیکل- آهن با ترکیب های مختلف ، که به روش تف جوشی در فاز مایع تولید می گردند ، بیشترین مقدار را در صنعت شامل می شوند

اکسید تنگستن در صنایع پیشرفته جزء اکسیدهای گرانبها محسوب می شود و این می تواند به دلیل کاربردهای وسیع آن از جمله کاتالیزورها در کنترل آلودگی هوا و بهداشت صنعتی و یا رنگدانه در سرامیک ها باشد . حضور اکسید های تنگستن به شکل های مختلف در شیشه های اپتیکی ، نور خورشید را کمرنگ کرده و در صورت عدم وجود اشعه خورشید ، شفافیت کامل در شیشه وجود خواهد داشت . تولید پودر اکسید تنگستن ، از ضایعات آلیاژ های سنگین تنگستن که در حال حاضر این ضایعات از ایران خارج می شود ، می تواند توجیه اقتصادی مناسبی را ، به دنبال داشته باشد . احیای ضایعات کاربید تنگستن به روش شیمیایی و با استفاده از عملیات ذوب قلیایی ، با موفقیت انجام شده است 

در این تحقیق امکان بازیافت پودر اکسید تنگستن از آلیاژ W - 7% Ni - 3%Fe از طریق روشهای شیمیایی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت . عملیات ذوب قلیایی ، انحلال نسبی آلیاژ در پراکسید هیدروژن و الکترولیز تجربه گردید

نتایج آنالیز اندازه دانه به روش میکروسکوپی و آزمایش XRD ، نشان داد بازیافت پودر    WO  3  با اندازه متوسط130nm به روش های ذوب قلیایی و شیمیایی امکان پذیر می باشد .    

مواد و روش تحقیق    

- 1 آلیاژ و مواد اولیه    

آلیاژ مورد استفاده در این پژوهش  با ترکیبW - 7% Ni - 3%Fe ، با نام تجاری 17D    دارای دانسیته ای در حدود gr/cm3 17,2بوده است. پراکسید هیدروژن ، نیترات سدیم، اسید کلریدریک و سولفات سدیم ، به صورت آزمایشگاهی و با خلوص بالاتر از 99/6 درصد ، از شرکت شیمیایی رازی تهیه شد.

- 2 آزمایش و سنتز

مقدار 20 گرم از ضایعات آلیاژ به همراه 60 گرم نیترات سدیم در یک بوته آهنی در دمای 780 درجه سانتی گراد ریخته و به مدت 30 دقیقه تحت عملیات ذوب قلیایی قرار گرفت . پس از انجام عملیات ذوب قلیایی و تکمیل واکنش های شیمیایی ، مذاب حاصل در یک صفحه فلزی از جنس فولاد زنگ نزن ، ریخته شد و سریعاً به کمک عبور هوا سرد و منجمد گردید . 20 گرم از این نمونه منجمد شده - تنگستات سدیم - که همراه با مقداری ناخالصی است ، در 100 میلی لیتر آب مقطر محلول گردید. سپس محلول به دقت با کاغذ صافی تحت خلاء    torr 1  10    ، فیلتر شد. این عمل فیلتراسیون تا 3 بار تکرار گردید و در هر مورد به مقدار موردنیاز آب اضافه شد .[3] محلول تنگستات سدیم حاصل پس از عملیات فیلتر با رنگی زرد و شفاف ، به دست آمد

شکل - - 1 - نتایج پراش XRD پودر حاصل پس از عملیات ذوب قلیایی

این محلول همراه با کلریدکلسیم، تنگستات کلسیم و سپس با اسید کلریدریک به اسید تنگستیک H 2 WO 4 با رنگ زرد قناری تبدیل شد. اسید تنگستیگ به مدت 30 دقیقه در دمای 570 تا 670 درجه سانتی گراد، کلسینه شد . پودر حاصل تحت آزمایش XRD و محاسبه اندازه دانه به کمک روش میکروسکوپی قرار گرفت و اکسید تنگستن شناسایی شد. نتایج پراش XRD در شکل 1 - - ، گزارش شده است. در شکل - 2 - ، توزیع ستونی اندازه دانه های اکسید تنگستن تولید شده از مواد آزمایشگاهی نمایش داده شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید