بخشی از مقاله
چکیده:
امنیت فنآوری اطلاعات نگرانیهایی را بطور فزاینده برای دولتها در سرتاسر دنیا ایجاد میکند. تروریسم سایبری تهدید مستقیمی برای زیر ساختهای حیاتی و فنآوری اطلاعات کشورها بعنوان عنصر کم هزینه جنگ نامتقارن بشمار میآید. کشورها سیاستها و راهکارهای ملی خاص خود را بکار میگیرند که در بر گیرنده اقدامات متقابل امنیت سایبری از جمله دفاع و باز دارندگی سایبری در برابر تهدیدات سایبری میباشد. اصطلاح »تروریسم سایبری« یکی دیگر از منشاهای اختلاف نظر است.
لزوم یک توافق بینالمللی در مورد تعریف مشترک از تروریسم سایبری در میان ملل ضروری بنظر میرسد. با این حال، جامعه بینالمللی در دستیابی به تعریفی جامع از »تروریسم« که عموما پذیرفته شده باشد، به موفقیتی نائل نشده است. این مقاله به اهمیت ایجاد همکاریهای بینالمللی در مورد دفاع سایبری و پیشگیری از تروریسم سایبری میپردازد. هدف از این مقاله بهبود و بسط مفاهیم و تعاریف موجود از تروریسم سایبری میباشد.
این مقاله بر سازماندهی اقدامات حقوقی بینالمللی و همکاری بین کشورها بر علیه تروریسم سایبری به منظور حفظ ثبات و امنیت بینالمللی تأکید میکند. با توجه به راهکار استراتژیک جدید ناتو، این سازمان بر توانایی کشورهای عضو در پیشگیری، تشخیص و دفاع از حملات سایبری و بازیابی ناشی از حملات سایبری بمنظور ارتقا و تعدیل تواناییهای دفاع سایبری کشورها عضو متمرکز است.
.1مقدمه
تکامل سریع فناوری اطلاعات و ارتباطات و خدمات گسترده ای که توسط فضای مجازی ارائه می شود این سوال رابه ذهن متبادر می کند که»چگونه می توان امنیت فضای مجازی را تضمین کرد؟.«فن اوری ارتباطات و شبکه های زیرساخت حیاتی و دارای ارتباطات تنگاتنگی با یکدیگرند و از هر نقطه در جهان قابل دسترس می باشد.
در دنیای سایبر امروز، طیف گسترده ای از زیرساختهای حیاتی از منابع آب تا حمل و نقل، از انرژی تا فن آوری های ارتباطی بوسیله حملات سایبری آسیب پذیر می باشند.بعضی از این زیرساخت ها از لحاظ سایبری کمتر وبعضی دیگر اصلا محافظت نمی شوند.یک حمله سایبری تروریستی در این صنایع می تواند منجر به فجایع زیست محیطی، تلفات اقتصادی و مالی یا جانی گردد. بدین منظور، اماده نگه داشتن کشورها برای یک حمله سایبری احتمالی به زیر ساخت های حیاتی بسیار مهم است.
هزینه های زیادی برای جلوگیری از رفتارهای خشونت بار تروریستی کلاسیک انجام شده است با این حال کشورهای توسعه یافته در برابر حملات سایبری برعلیه شبکه های رایانه ای که به لحاظ امنیت ملی و اقتصادی حیاتی می باشند بسیار اسیب پذیر می باشند. پیچیدگی فزاینده و پیوستگی این سیستم های زیر ساختی و اتکای انها به کامپیوتر نه تنها انها را بیشتردر معرض حمله قرار می دهد بلکه دامنه اثرات بالقوه حمله را افزایش می دهد.این ترس، دولتها را بر ان داشته است تا منابع قابل توجهی را به حفاظت از زیرساخت های ملی و حیاتی اختصاص دهند
به منظور حفاظت از منافع ملی بسیاری از تکنولوژی های کشورها برسازماندهی سیاست های امنیت سایبری خود متمرکز می شوند. بسیاری از این کشورها اقدامات حقوقی و نظامی مخصوص به خود را اتخاذ کرده اند. اما بدون همکاری های بین المللی این اقدامات ملی بر علیه تروریسم سایبری ناکافی می باشد. همکاری های منطقه ای نیز امنیت سایبری کافی ایجاد نمی کند زیرا حملات سایبری ممکن است از کشوری که خارج ازاین منطقه و همچنین از کشوری که با ان تعاملی وجود ندارد، نشات گرفته باشد. به منظور سازماندهی یک همکاری بین المللی جهانی اصطلاح »تروریسم سایبری« باید دقیقا تعریف گردد وفعالیت هایی که به عنوان فعالیت های تروریستی در نظر گرفته می شود باید بعنوان اولین گام مشخص شوند.پس از ان توسعه همکاری های نظامی وحقوقی بایستی مورد بحث قرار گیرد.
این مقاله ابتدا تعاریف موجود و جنبه های مختلف تروریسم سایبری و اصطلاحات مربوطه را معرفی می کند و حدود تروریسم سایبری را مشخص می کند. سپس چگونگی بهره برداری سازمان های تروریستی از فضای مجازی و اینکه چرا محیط سایبری انتخاب جذابی برای تروریست می باشد را بررسی می کند.سپس همکاری های بین المللی که تا به امروز در بعد نظامی و حقوقی انجام شده را بررسی می کند.و در نهایت راهکارهایی برای ساماندهی دفاع و پیشگیری از تروریسم سایبری در سطح جهان را ارائه می دهد.
.2 اصطلاح»تروریسم سایبری«
تعریف جامع از تروریسم و تروریسم سایبری که بصورت جهانی پذیرفته شده باشد، وجود ندارد. حتی زمانی که عده ای بر تعریف سخت گیرانه ای از تروریسم توافق می کنند،گاهی اوقات در مورد اینکه ایا این تعریف متناسب با حادثه خاصی است یا نه اختلاف نظر پیدا می کنند.برای درک بهتر تروریسم، دیدگاه های مختلف در مورد عناصر تشکیل دهنده تروریسم باید دقیقا مورد ارزیابی قرار گیرد. تا به حال، هیچ تعریف بین المللی واحدی ارائه نشده که دربرگیرنده تفاسیر گسترده ای از تروریسم و تروریسم سایبری باشد.
با این حال بعضی از نویسندگان تعاریف بسیار کلی را ارائه کرده اند. از لحاظ ریشه شناسی، کلمه ترور از کلمه لاتین Terrorمی اید که به معنی ترساندن، تهدید و ارعاب، می باشد
معمولا برای دستیابی به یک تعریفی از حوادث به هم پیوسته تروریستی است که با هدف سیاسی خاصی صورت گرفته باشد. دانشنامه بریتانیکا تروریسم را به »کاربرد سیستماتیک ارعاب یا خشونت پیش بینی ناپذیر، بر ضد حکومت ها، انسان ها و افراد برای دستیابی به یک هدف سیاسی« تعریف کرده است دنینگ تروریسم را به عنوان»استفاده غیر قانونی و یا استفاده از زور یا خشونت توسط یک شخص یا یک گروهی سازمان یافته علیه افراد یا اموال به قصد تهدید یا وادار کردن جوامع و یا دولت ها که اغلب به دلایل ایدئولوژیک یا سیاسی همراه است «تعریف می کند.
همچنین دنینگ تروریسم سایبری را همگرایی تروریسم و فضای مجازی تعریف می کند»تروریسم سایبری بطور کلی بمعنای تعرض غیر قانونی و تهدید به حمله علیه کامپیوترها، شبکه ها، و اطلاعات ذخیره شده در آن برای ارعاب یا اجبار دولت ملت بمنظور پیشبرد اهداف سیاسی یا اجتماعی است. علاوه بر این،برای تحقق تروریسم سایبری حمله باید منجر به خشونت علیه افراد یا اموال شده یا حداقل به اندازه کافی باعث خسارت یا ایجاد ترس گردد -
استارک سایبر تروریسم را چنین تعریف می کند: »عبارت است از استفاده هدفمند یا تهدید به استفاده از جنگ رایانه ای یا توسل به خشونت بر ضد اهداف رایانه ای با انگیزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی یا مذهبی از سوی گروه های غیر دولتی یا گروه های تحت هدایت و حمایت دولت به منظور ایجاد ترس و نگرانی و وحشت در جمعیت مورد نظر و آسیب رساندن به دارایی ها و اموال نظامی و غیر نظامی.«
اصطلاح تروریسم سایبری ممکن است با»جنگ اطلاعاتی«یا »جرایم اینترنتی« اشتباه گرفته شود. اما یک تفاوت عمده بین تروریسم سایبری و جنگ اطلاعاتی وجود دارد.تروریسم سایبری به معنای حملاتی برنامه ریزی شده و با انگیزه های سیاسی است که توسط گروه های ملی ،عوامل مخفی یا اشخاص، علیه سیستم های کامپیوتری، اطلاعاتی ،برنامه های کامپیوتری و داده ها انجام می شود اما »حمله برنامه ریزی شده توسط کشورها یا عوامل انها علیه سیستم های کامپیوتری و اطلاعاتی،برنامه های کامپیوتری و داده هایی که منجر به زیان دشمن می شود«به عنوان اصطلاح قدیمی جنگ اطلاعاتی شناخته می شود.
»جنگ سایبری« جزیی از »جنگ اطلاعاتی « است که تنها محدود به فضای سایبری می باشد.جنگ اطلاعاتی و جنگ سایبری اهداف خاصی را در یک جنگ دنبال می کنند اما تروریسم سایبری نسبت به هر کسی که در مجاورت هدف قرار گرفته باشد ،ایجاد خسارت و ترس می کند.
به همراه این واژه ها پدیده ای به نام "جرایم سایبری" وجود دارد که اغلب توسط عوامل مجری قانون استفاده می شود. هر چند اشکال فیزیکی تروریسم سایبری، جنگ اطلاعاتی و جرایم اینترنتی در اغلب موارد بیشتر شبیه بهم بنظر می رسند اما جرم اینترنتی جرمی است که از طریق استفاده از فناوری اطلاعات محقق می شود.
برای مثال اگر کسی حساب بانکی شخص دیگری را هک کند یا اطلاعات کارت اعتباری او را سرقت کند این عمل تحت عنوان جرم سایبری نامیده می شود زیرا قصد مجرم نه سیاسی و نه اجتماعی است.اگر همان عمل یا حمله نسبت به حساب های بانکی متعددی انجام گیرد و مجرم اعلام کند که به حملات خود ادامه خواهد داد تا زمانیکه دولت خواسته های او را اجابت کند.
همچنین در نتیجه این حمله، مردم ترسیده و شروع به برداشت پول خود از بانک بکنند،این عمل تحت عنوان تروریسم سایبری نامیده می شود.اگر این فعالیت ها توسط عوامل یک قدرت خارجی انجام شود و اگر کل سیستم بانکی یک کشور مورد هدف قرار گیرد، می توان ان را به عنوان جنگ سایبری در نظر گرفت. اگر حملات به سیستم بانکی به فضای مجازی محدود نگردد،این عمل بعنوان جنگ اطلاعاتی نامیده می شود.