بخشی از مقاله
چکیده:
خداوند متعال گوهری در وجود همه نهاده که متعلق به همه موجودات است و در همه یکسان میباشد، این گوهر وجودی به هیچوجه تغییر نخواهد کرد فقط تقویت یا تضعیف میشود و این تقویت یا تضعیف به چگونگی تربیت کودک یا اوضاع و احوالی است که در آن قرار دارد. این مقاله در صدد بررسی این شرایط و آثاری که بر کودکان پاک ذات میگذارد پرداخته و نیز در نهایت به ارایه راهکارها و پیشنهاداتی میپردازد که از انحطاط کودکان جلوگیری کند.
روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی است و تکنیک فنآوری دادهها نیز پرسشنامه است، جامعه آماری تحقیق حاضر 300 نفر از والدینی هستند که کودکانشان در این شهرستان در حال تحصیل هستند. یافتههای تحقیق حاکی از این مساله است که فضای سایبری در تضعیف گوهر وجودی اطفال نقش پر اهمیتی داشته و اطفال را به انحطاط و در نهایت جامعه را که روزی این اطفال خواهند ساخت به نابودی میکشاند.
مقدمه:
" فضای اینترنتی" یا به عبارت دیگر »فضای سایبری« و رایانه ای تکه های تقرباًی نامحدود فرهنگ و یادگیری را ارائه میدهد و پرورشگاهی برای رشد و گسترش ذهن جوانان و کودکان است. این فضا منبع دانش و محل تکامل ایده های تازه است و مانند منبعی وافر از سرگرمی های شگفت انگیز در یک جهان مجازی است؛ جهانی که شخص میتواند با سهولتی جادویی تقرباًی هر چیزی را با فشار یک انگشت به دست آورد.
با وجود همه این ها، فضای مجازی، چالشهای جدی را نیزخصوصاً برای کودکان و جوانان ایجاد کرده است. همان طور که کودکان در جهان گسترده »آنلاین« مشارکت میکنند، آن چه را که به این جهان مجازی ارسال شده مشاهده میکنند، وارد اتاقهای گپ و گفت اینترنتی میشوند و یا به عضویت شبکه های اجتماعی در می آیند، در معرض عناصر اجتماعی ای که در جهان واقعی از آنها اجتناب میشود نیز قرار میگیرند. این عناصر اجتماعی در دنیای مجازی نیز مانند دنیای واقعی از دو وجه مثبت و منفی یا بد و خوب برخوردارند.
اهمیت جایگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات از آن جهت است که امروزه در عصر ارتباطات و در پرتو انقلاب فناوری اطلاعات نه تنها از این فناوری برای تبادل افکار و اندیشه ها استفاده می شود بلکه بسیاری از امور و ابعاد زندگی انسان ها تحت تاثیر این فناوری است و همچنین دنیای جدیدی به نام فضای سایبری را خلق می نماید که با داشتن یک سلسله قابلیت های شگفت انگیز و منحصر به فرد بسیاری از موانع را نیز رفع می گرداند و هم زمان بستری مناسب برای بروز جرایم سایبری اطفال همیشه در برابر جرایم آسیبپذیر بودهاند.
آنها بهخاطر طبیعت ساده و کنجکاوشان اهداف مناسبی برای تبهکاران هستند.اگر بدانیم که اینترنت فضای بینامونشانی است که ازقضا بهخاطر همین ردیابی بسیار مشکل،جای بسیار مناسبی است که،مجرمان خطرناک،دست به بزرگترین تجربههای تاریخ بزهکاری بزنند و باز اگر بدانیم که از سال 2005 به بعد بیش از 27 میلیون کودک به فضای سایبر - cyber space - وارد شدهاند.حتما بسیار نگران خواهیمشد چون دنیای جرایم،به هیچکس حتی به یک کودک هم رحم نمیکند. -
غمامی، 1384، - 45 با بروز مشکلات اقتصادی و در نهایت کاهش درآمد و سختی گذران زندگی خانواده ها تمایلی برای ازدیاد فرزند و تداوم نسل نداشته و در بسیاری از خانواده ها تک فرزندی بسیار دیده می شود.کودکان دنبال سرگرمی بوده و دنبال بازی و آن هم از نوعی که هیجان داشته باشد هیجان برد و باخت.زمانی که هم بازی کودک والدین می باشد همیشه کودک برنده بوده و والدین بازنده و این هیجانی برای کودک ندارد بنابراین کودک به دنبال هیجان، روی به فضای اینترنتی و سایبر و بیشتر بازی های رایانه ای می اورد که خطرات فراوانی را برای وی به بار می آورد. در این مقاله به بررسی فضای سایبری و خطرات آن بر کودکان در سطح شهرستان مشگین شهر پرداخته می شود.
اهداف تحقیق:
الف. هدف کلی طرح
بررسی آثار مخرب فضای سایبری بر کودکان
ب. اهداف اختصاصی طرح
1. تعیین ارتباط فضای سایبری و آسیب های فرهنگی
2. تعیین ارتباط فضای سایبری و آسیب های مذهبی
3. تعیین ارتباط فضای سایبری و آسیب های اجتماعی
5. تعیین ارتباط فضای سایبری و آسیب های اخلاقی
فرضیات تحقیق:
-1 میان استفاده از فضای سابیری و آسیب های فرهنگی ارتباط معناداری وجود دارد. -2 میان استفاده از فضای سابیری و آسیب های مذهبی ارتباط معناداری وجود دارد. -3 میان استفاده از فضای سابیری و آسیب های اجتماعی ارتباط معناداری وجود دارد. -4 میان استفاده از فضای سابیری و آسیب های اخلاقی ارتباط معناداری وجود دارد.
پیشینه تحقیق:
سجادی در مقاله جوانان و جرایم اینترنتی می گویدک فضای سایبر دارای فضای متفاوتی از فضای واقعی است از جمله ویژگی های اساسی این فضا ناشناسی، گمنامی، عدم وجود نیروهای کنترل و قدرت متمرکز و ازادی بی حد و حصر می باشد.فضای سایبر با این ویژگی ها فرصت های جدیدی را برای افراد خلق می کند و احتمال وقوع جرم را افزایش می دهد.او اشاره می کند به اینکه امکانات اجتماعات مجازی احتمال وجود جرم سابری رو در بین جوانان افزایش میدهد. - سجادی، 1387، - 25
آدیدایو در مقاله بررسی جرایم اینترنتی در بین دانش آموزان دبیرستان این چنینی می گوید که شایع ترین جرم اینترنتی در بین دانش آموزان مقطع متوسطه سرقت هویت می باشد.بین جنسیت و جرایم اینترنتی رابطه معناداری وجود دارد و همچنین هیچ رابطه معناداری بین شغل والدین دانش آموزان و مشارکت در جرایم اینترنتی وجود نداشته است.
- - 136, 2002Adebayo, هاره در مقاله اینترنت و تاثیر آن بر سلامت و رفتار این چنین می نویسد: اینترنت بین نسل جوان محبوبیت بیشتری دارد و به خاطر سطح بالاتر کاربرد اینترنت توسط نسل جوان والدین نسبت به فرزندان خود درک کمتری از کارکرد اینترنت دارند. ماهیت گمنامی در اینترنت باعث می شود تا نوجوانان چیزهایی در اینترنت بگویند و یا کارهایی انجام دهند که به ورت عادی و در زندگی واقعی چنین نمیکنند. - - 96, 2002Hare,
مفاهیم:
فضای سایبر:
منظور از فضای سایبر یا فضای مجازی ترکیبی از ده ها هزار رایانه به هم پیوسته ، سرویس دهن ده ها، شبکه های ارتباطی، سویچ ها و کابل های فیبر نوری است که امکان ایجاد و ارتباطات را در یک سیستم جامع فراهم می آورد.کارآمد ترین و سالم بودن فضای سایبر در اقتصاد و امنیت ملی کشورها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. - موحدی صفت، 1386، صفحه - 246
فضایی مجازی است که از ترکیب صدها هزار رایانه تحت شبکه های ارتباطی به وجود می آید. در این فضای مجازی سامانه های بسیاری به وجود آمده و با تعامل با یکدیگر عمل می نمایند.اینترنت به عنوان بزرگترین شبکه در فضای سایبر می باشد.اموزه اکثر زیر ساخت های کشورها در قالب این فضا تعریف می شوند. - افتخاری، 1382،صفحه - 5 تاریخچه شبکه های اجتماعی برخی معتقدند که سایت های دوست یابی اولین شبکه های اجتماعی اینترنتی هستند.
این سایت ها زمانی شروع به کار کردند که استفاده از ایترنت تقریبا همه گیر شده بود. این سایت ها به کاربران امکان عضویت و برقراری تماس با دیگر اعضا را می دادند.سخنگاههای آن لاین هم نقش مهمی در پیشرفت و تکامل شبکه های اجتماعی داشتند . مفهوم شبکه های اجتماعی اینترنتی با قالب امروزی اولین بار در سال 1960در ایالت متحده آمریکا مطرح شد.
بعد از آن اولین شبکه های اجتماعی اینترنتی مدرن در سال 1997 به عنوان "شش درجه "راه اندازی شد، البته سایت هایی به نام "ملاقات" ،انجمن ، همکلاسی و سایتی به نام شش درجه نیز وجو داشت که البته باعث مسدود شدن این سایت ها به خاطر استفاده نادرست از آن بود بعد از مسدودی این شبکه ها، شبکه های اجتماعی مختلفی با امکانات و ویژگی های متفاوت از دیگری ساخته شده است خیابان آسیایی و سیاذه سیاه که به کاربران امکان عضویت و اضافه کردن لیست دوستان را بدون دریافت تاییدیه برای اضافه کردن دوست می دادند.
- شکاری نمین،شیدا،حاجبانی،ابراهیم،1393، ص - 65 در سال های اخیر نیز شبکه های اجتماعی پیشرفته ای نظر،فیس بوک، بی تالک و تلگرام روی کار آمد که می توان از آن ها به عنوان مخرب ترین شبکه های اجتماعی نام برد. این شبکه ها به سرعت پیشرفت کرد و در حال حاضر به عنوان یک سرگرمی می توان از آن ها نام برد.
ادبیات نظری تحقیقی:
از جمله نظریات دیدگاه جامعه شناختی ،نظریه انتقال فرهنگی است. در این نظریه ، رفتار انحرافی از طریق گروه همسالان گسترش می یابد. ادوین ساترلند معتقد است که رفتار کج رو از راه معاشرت با دوستان ناباب در روابط اجتماعی با جنایتکاران آموخته می شود. به نظر او کج روی ثمره تجربه و تعامل اجتماعی است. - نصیری ، 1381،ص - 225 از دیگر نظریات ،نظریه سبک زندگی است، که از اولین تلاش ها برای تبیین قربانی شدن کیفری است.
این نظریه به گات فردسون و هیندولانگ منسوب است و در پی بررسی این موضوع است که چرا برخی افراد و گروهها بیش از دیگران در معرض خطر بزه دیدگی قرار دارند. مطابق این دیدگاه ،آنان بر این باورند که جرم یک واقعه اتفاقی نیست، بلکه بزه دیدگی براساس سبک زندگی افراد و رفتار و کردار آنان در زندگی متغیر است.