بخشی از مقاله

چکیده:

سال های سال است که استفاده از ایزوتوپ های مواد رادیواکتیو در بدست آوردن اطلاعات از گذشته ،اندازه گیری های صنعتی ،کنترل کیفی محصولات ،تشخیص و درمان بیماری ها و تولید گونه های مقاوم محصولات کشاورزی نسبت به آفات و کمی آب و...کاربرد دارد .

خصیصه اصلی که باعث استفاده این مواد در صنعت می شود،ویژگی پرتوافکنی مواد رادیواکتیو است که بدون هیچ خطری برای انسان می تواند نتایج بسیار مطلوبی را برای وی به ارمغان آورد.زیرا بدون استفاده از سموم شیمییایی می توان با بسیاری از حشرات و آفات مبارزه نمود ،همچنین با استفاده از مواد رادیو اکتیو می توان در گیاهان خاصیتی را ایجاد کرد که از حداکثر آب موجود در خاک استفاده کنند.به این ترتیب علاوه بر کاهش آب مصرف و هزینه های تولیدی مانع از هدر رفتن آب خواهیم شد.

آنچه باید بدانیم این است که دانش هسته ای با این قدرت و وسعتی که دارد هرروز بر دامنه استفاده از فناوری هسته ای و بویژه انرژی هسته ای افزوده می شود .کاربرد انرژی در بخش های مختلف به گونه ای است که اگر کشور ی فناوری هسته ای را نهادینه نماید در بسیاری از حوزه های علمی و صنعتی ،ارتقاء پیدا می کند و مسیر توسعه را با سرعت طی می نماید.به گونه ای که پیش بینی شده است تا پایان برنامه چهارم توسعه 50 درصد از حجم آلاینده های بخش کشاورزی از طریق کاربرد انرژی هسته ای کاهش یابد.

در این راستا به دلیل این که کشاورزی یکی از پایه های مهم اقتصادی هر کشور است و تامین امنیت غذایی یک کشور از اهمیت بالایی برخوردار است استفاده از فناوری های مختلف در این حوزه از اهمیت هرچه بیشتر آن حکایت می کند.با توجه به جایگاه کشاورزی در اقتصاد کشور در این مقاله سعی گردیده از طریق مطالعات انجام شده به بحث پیرامون تاثیر انرژی هسته ای بر کشاورزی و پیشرفت های ناشی از آن و همچنین به بررسی مختصری درباره ی کاربردهای انرژی هستهای در علوم مختلف کشاورزی پرداخته میشود.

مقدمه:

چهار موج متوالی که در طول تاریخ منشا تغیرات و تحولات اقتصادی بوده اند از کشاورزی ،انقلاب صنعتی ،جامعه خدماتی و انقلاب اطلاعات نشات گرفته اند.در هزار سال آینده بشر حداقل 5 موج را تجربه خواهد کرد که نیروی محرکه آن ها افزایش اوقات فراغت ،علوم مربوط به حیات ،مواد فوق پیشرفته ،عصر جدید هسته ای و عصر جدید فضا خواهند بود.سوال اینجاست که این تغییرات چه تحولاتی را به همراه خواهد داشت؟

برنامه ریزی برای چگونگی تقابل و رویاروئی با چنین تغیرات بنیادینی از ضروریات مهم هر کشور ی جهت کاهش خسارت های احتمالی است چرا که بقای کل صنایع و رشد اقتصادی آینده بستگی به قرار داشتن در صف مقدم فناوری های نو ظهور دارد.

از جمله مهم ترین تغیرات کنونی ،تغیرات مربوط به عصر جدیدهسته ای است.علوم و فنون هسته ای جزء فناوری های پیشرفته و برتر عصر کنونی است.با توجه به محدود بودن منابع فسیلی و انرژی های طبیعی ،ایران از چندسال پیش به تحقیق و پژوهش و استفاده از انرژی پاک هسته ای در بخش های صلح آمیز پرداخته است.تولید برق هسته ای مهمترین هدف اعلام شده از سوی ایران است ،با رشد توسعه اجتماعی و اقتصادی و ارتقای سطح زندگی و بهبود شاخص های اقتصادی و همچنین تقضای صعودی برق در بخش های خانگی ،صنعتی ،استفاده از انرژی هسته ای مقرون به صرفه است .

دانش و تکنولوزی هسته ای علاوه بر آنکه می تواند در یک کشور به عنوان جایگزین سوخت های فسیلی برای تولید انرژی محسوب شود می تواند در بسیاری از بخش ها ی صنایع تولیدی و خدماتی نیز کاریرد مفیدی داشته باشد .

امروزه هر کشوری که از لحاظ تولیدات کشاورزی جایگاه مناسبی داشته باشد، در بسیاری از جنبهها، قدرت و موفقیت بین المللی کسب می کند. یکی از ارکان توسعه ی اقتصادی در بخش کشاورزی، دانایی محوری و تلاش برای خودکفایی است. دانش هستهای فرآیند تحقق این اهداف را سرعت میبخشد. با افزایش جمعیت، نیاز به غذا افزایش می یابد که باعث تولید بیشتر محصولات کشاورزی میشود؛ در نتیجه منابع آبی به تدریج کاهش و فرسایش خاک افزایش مییابد و در صورت ادامه ی این روند، شاهد نابودی منابع آبی و خاکی کشور خواهیم بود.

از طرفی ما نمیتوانیم تولید را به دلیل از دست دادن محیط و تخریب منابع متوقف کنیم؛ بلکه باید بین این دو، رابطهای برقرار سازیم که در آن روشهای تولید و نیز روشهای حفاظت منابع آب و خاک در تعادل باشند. یکی از راههای استفاده ی بهینه از منابع آب و خاک و تامین امنیت غذای جامعه ی امروز و نسل آینده، استفاده از فناوری هستهای میباشد. ایران برای رهایی از اقتصاد تکمحصولی و کاهش میزان وابستی به درآمدهای نفتی، مجبور است که با استفاده از فناوریهای نوین به توسعهی هر چه بیشتر کشاورزی به عنوان بخش درآمدزا اقدام کند. ایران با داشتن زمینهای حاصلخیز و چهارفصل آب و هوایی میتواند نه تنها تولید داخلی را تأمین کند، بلکه از صادر کنندگان محصولات کشاورزی در منطقه باشد.

-1 تکنیکهای هستهای در علوم کشاورزی:

تکنیکهای هسته ای در علوم کشاورزی به سه گروه اصلی تقسیم میشوند:

1-1 تکنیک پرتوتابی :در این روش از ایزوتوپهای رادیواکتیو با دستگاه اشعه یX ، رآکتورها و شتابدهندهها، پرتوهای یونساز تولید میشود و از آن ها در تحقیقات استفاده میشود. ایجاد موتاسیون در گیاهان، کنترل حشرات از طریق عقیم کردن آن ها،مثلاْ در پژوهشهای کشاورزی، با پرتودهی نوعی مگس آفت نر، را عقیم میکنند. و مبارزه با آفات انباری و غیره... جزو این روش های نوین می باشند .

2-1 تکنیک ردیابی :در این روش با استفاده از ایزوتوپهای مختلف که رادیواکتیو هستند، تمام مسائل مربوط به حرکت و تجمع کود، آب و عناصر مختلف و نیز جذب آن ها را در گیاه با دقت میتوان بررسی کرد. در مورد سموم نیز این کار امکانپذیر است.

3-1 تکنیک تجزیه به روش اکتیو کردن :این روش بسیار حساس است و به طور عمده برای تعیین مقادیر بسیار جزئی از عناصر موجود در بافت های گیاهی و حیوانی استفاده میشود. بدین ترتیب که یک نمونه را در رآکتور در معرض تشعشع نوترونهای حرارتی قرار میدهند و عناصر موجود در نمونه نوترون را جذب میکنند و رادیواکتیو میشوند. در این حالت میتوان عناصر موجود در نمونه را تشخیص داد و اندازهگیری کرد.

استفاده از ایزو توپ های مواد رادیو اکتیو در بدست آوردن اطلاعات از گذشته ،اندازه گیری های صنعتی ،کنترل کیفی محصولات ،تغییر ویژگی محصولات و ... کاربرد دارد. به گونه ای که در سال 97 امریکا به میزان 45 درصد از انرژی هسته ای در صنعت ،43 درصد در پزشکی ،12 درصد در کشاورزی و ژاپن این میزان به 75 درصد در صنعت ،23 درصد در پزشکی و در کشاورزی بسیار ناچیز استفاده نموده است .

در حال حاضر 438 نیروگاه هسته ای در 58 گشور جهان وجود دارد که 16 درصد انرژی برق آن کشور را تامین می کنند.کشور کوچک لیتوانی از اقمار شوروی سابق بیشترین حجم انرژی مورد نیاز را از انرژی هسته ای تولید می کند.فرانسه 80 درصد ،امریکا 20 درصد و سایر کشور ها قسمتی از انرژی مورد نیاز را از نیروگاه های هسته ای به دست می آورند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید