بخشی از مقاله
چکیده :
عصر کنونی به عصر اطلاعات معروف است و این نامگذاری به سبب گسترش سریع اطلاعات با استفاده از توسعه ابزارهای ارتباطی است که خود سبب ایجاد تغییرات فراوان در جهان گردیده است . مقاله حاضر به روش کیفی سعی دارد کسب و کارهای کوچک را از جنبههای حوزه نفوذ و تاثیرگذاری فناوری اطلاعات، مجاری تاثیرگذاری فناوری اطلاعات و نقش دانشگاه در توسعه با استفاده از فناوری اطلاعات مورد ملاحظه قرار دهد. با ظهور و گسترش این ها در سطح جامعه، متغیرهای خرد و کلان اقتصادی دستخوش تغییر شده است .
نقش فناوری اطلاعات در کسب و کار و توسعه منطقهای و همچنین اقتصاد بررسی میشود. راهکار-های لازم ارائه میشود. مجاری تاثیرگذاری فناوری اطلاعات و ارتباطات و عوامل بحرانی موفقیت مورد بررسی قرار میگیرد. عوامل بحرانی موفقیت در بنگاههای صنعتی ایران در سه حوزه اصلی دستهبندی شده و عوامل موثر در هر حوزه نیز شناسایی و دستهبندی میشود .
نقش دانشگاه در توسعه کسب و کار با استفاده از فناوری اطلاعات را مد نظر قرار داده و تاکید میکند دانشجو مهارت ادراکی لازم را جهت درک و تعامل با اصول حاکم بر جامعه علی الخصوص حاکم بر بازار را یاد بگیرد و با درک مناسبات نقش آفرینی کند. در پایان نتیجه گیری میشود کاربرد فناوری اطلاعات در کسب و کار موجب رونق و سودآوری بیشتر میشود
مقدمه
کسب و کارهای کوچک و متوسط به منزله ی موتور محرک توسعه مطرح می شود و حکومت ها و دولت ها باید در کنار وظایف خطیر نظارت ، راهبری و حمایت از بخش خصوصی و کسب و کار های نوپایی که در آن پدید آمده اند ، بستر های مناسب برای رشد واحد های فعال اقتصادی خصوصی و به ویژه در بخش صنایع کوچک و متوسط را فراهم کنند
معیار تعریف ارائه شده برای کسب و کارهای کوچک در کشورهای مختلف ، متفاوت است . معیارهای موجود جهت تعریف کسب وکار های کوچک و متوسط مواردی مانند : تعداد کارکنان ، میزان داراییهای بکار رفته ، نسبت فروش به سرمایه در گردش ، تعداد کارکنان زن ، تعداد کارکنان و ارزش دارایی ، گردش پول و ارزش دارایی ، تعداد کارکنان و میزان فروش و ارزش دارایی می باشد.
طبق تعریف مرکز آمار در ایران نیز صنایعی که تعداد کارکنانشان کمتر از 9 نفر می باشند بعنوان صنایع کوچک تلقی میگردند ولی می توان صنایعی را که تعداد کارکنان آنها زیر 50 نفر است ، بعنوان کسب وکارهای کوچک و متوسط به حساب آورد
اهمیت کسب وکارهای کوچک و متوسط در اقتصاد کشورها از نظر تعداد به این صورت است که کسب وکارهای کوچک و متوسط درصد بالایی از تعداد کل صنایع را تشکیل می دهند . به عنوان نمونه ، تقریبا 19 میلیون واحد - معادل 99/8درصد کسب و کارهای موجود - در اتحادیه اروپا را کسب وکارهای کوچک و متوسط تشکیل می دهند . درحالی که در امریکا بالغ بر 99 درصد و در ژاپن رقم مشابهی ملاحظه می گردد
یکی از عواملی که در موفقیت این کسب و کارها موثر است و مزایای بسیاری را برای آن ها در پی دارد ، استقرار و بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات است . فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بسیاری از ابعاد زندگی بشر تاثیر گذاشته است 2000 - ، - Alfassi و ساختار اجتماعی ، شیوه زندگی ، فرآیند های ارتباطی و اشتغال را تغییر داده است و سبب بروز پدیده ای به نام جامعه اطلاعاتی و عصری به نام عصر دانایی شده است
با ظهور و گسترش این فناوری ها در سطح جامعه ، متغیر های خرد و کلان اقتصادی دستخوش تغییر فرا گرفته است . یکی از این متغیرهای کلان اقتصادی ، اشتغال است و این فناوری به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود ، نظام و چهارچوب شغلی و کسب و کارهای یک جامعه را دگرگون می کند .
برای اینکه سازمان ها قادر به واکنش سریع در برابر تغییرات بازار باشند، نیاز به سیستم های اطلاعات مدیریتی دارند که بتوانند از سازمان و محیط آن تحلیل های علت ومعلولی مختلف انجام دهند. سیستم های هوشمندی کسب وکار ابزاری را فراهم می کنند که براساس آن نیازهای اطلاعاتی سازمان به شکل مناسبی پاسخ داده شود.
وظایف اصلی که توسط سیستم های فناوری اطلاعات مورد توجه قرار می گیرد، شامل: شناسایی هوشمندانه داده های اطلاعاتی، گرد آوری آنها و تحلیل چند بعدی داده هایی است که از منابع اطلاعاتی مختلف به دست آمده است. این سیستم ها، داده های مربوط به سیستم های اطلاعاتی درون سازمانی را با داده هایی که از محیط سازمان بدست می آید، گرد آوری می کنند.
بنابراین امروزه هر گونه حرکت به سمت توسعه اعم از توسعه در سطح ملی و روستایی بدون توجه به فناوری اطلاعات و ارتباطات و قابلیت ها و آثار آن غیر ممکن است و هر چه بستر برای استفاده کارآمدتر و بهتر از این فناوری آماده تر باشد ، میزان موفقیت جامعه در دست یابی به توسعه بیشتر خواهد شد . بر این اساس ، کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در هر بستر و هر فضای سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی به توسعه منجر نمی شود ؛ بلکه برای دست یابی به توسعه همه جانبه و پایدار لازم است به صورت برنامه ریزی شده و هشیارانه عمل کرد
بیان مسئله پژوهش
امروزه سازمانها در محیط رقابتی خود ملزم به پاسخگویی سریع به نیازهای ذی نفعان می باشند و باید بتوانند با بهره گیری از ابزارهای نوین فرآیند تصمیم گیری را سرعت ببخشند . برای تصمیم گیری درمرحله نخست نیاز به اطلاعات به شکل های مختلف و با اعتبار بالا است و پس از آن توانایی تحلیل آنها حائز اهمیت است. بطور منطقی اطلاعات باید از سیستم های اطلاعاتی که درسطوح مختلف سازمان طراحی و بکارگرفته می شود تامین گردد ، که دراین رابطه مشکل اصلی پراکندگی داده ها و عدم یکپارچگی سیستم های اطلاعاتی است.
داده های عملکردی با استفاده از ابزارهای تحلیلی بگونه ای در اختیار برنامه ریزان قرار گرفته می شود که بتوانند تصمیماتی چند بعدی در فضای رقابتی موجود اتخاذ نمایند. هدف از آن در اختیار قرار دادن اطلاعات صحیح ، بموقع و با کیفیت برای فرآیند تصمیم گیری می باشد . فناوری در کسب و کار به منظور درک توانمندی های موجود ، روندهای مدرن، راهنمای عملکرد آتی در بازار ، استفاده بهینه از فناوری های جدید ، شناخت بهتر محیط پیرامون سازمان و عملکرد بهتر در برابر رقبا استفاده می شود.
درحالی که رقابت جهانی در حال گسترش می باشد ، روش های تصمیم گیری قدیمی دیگر نیازمندی سازمانها را برطرف نمی کند. سازمان ها باید استفاده خوبی از ابزارهای الکترونیکی جهت استخراج اطلاعات از حجم زیاد داده داشته باشند. آموزش و فناوری اطلاعات یک وسیله قابل استفاده توسط سازمان ها جهت جمع آوری و تحلیل داده ها و اطلاعات ساختار یافته و بدون ساختار است می توان با استفاده از فناوری اطلاعات مدرن و هوشمندی کسب و کار قسمت عمده ای از داده که در پروسه عملیات روزانه تولید می شود را جمع کرد و به اطلاعات و دانش تبدیل کرد تا از حدس و گمان در سازمان جلوگیری کند . فناوری اطلاعات تبدیل به ابزاری شده است که سازمان را در سمت برتر رقابت قرار خواهد داد.
فناوری اطلاعات رویکردی نوین در کسب وکار و معماری سازمان است که دسترسی سریع به داده ها و تحلیل آنها را براساس نیازهای کاربران امکان پذیر می سازد . هوش تجاری مجموعه ای از نرم افزارها و روش ها جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات ذخیره شده در مخزن داده ها ، افزایش قدرت تحلیل و جمع بندی آنها می باشد .
ارزش سیستم های هوش تجاری در تجارت بطور عمده بر این واقعیت دلالت دارد که چنین سیستم هایی ، اطلاعاتی را ارائه می دهند که ممکن است به عنوان پایه ای برای ایجاد تغییرات اساسی دریک سازمان خاص بکار روند. ازجمله می توان به برقراری زمینه های جدیدی برای همکاری ، کسب مشتریان جدید ، شناسایی بازارهای جدید و ارائه محصولات جدید برای مشتریان اشاره کرد که همگی بیانگر ارزش واهمیت رویکرد جدید فناوری اطلاعات است .
یک روش برای توسعه موفقیت آمیز یک پروژه هوش تجاری ، شناسایی و در نظرگرفتن عواملی است که اصطلاحا عوامل بحرانی موفقیت نامیده می شود.
شناسایی عوامل بحرانی موفقیت برای هر سازمان یا پروژه ای برای به موفقیت رساندن آن ضروری و لازم است. با این وجود، حضور فناوری اطلاعات نه پیشرفت و ایجاد دانش را تضمین می کند نه کاربرد علم و گسترش آن را . علاوه بر اینها فناوری اطلاعات ، محیط شغلی و فرهنگ که گسترش و یادگیری پیوسته را تشویق می کند باید به وسیله مدیریت ایجاد و حفظ شود .
پیشینه پژوهش
در دنیای رقابتی امروز ، کسب و کارهایی پایدارند که مدل مناسب تری را در مقایسه با رقبا انتخاب کنند و بتوانند مدل بر مبنای نیازهای بازار و ضرورت های فناوری را به روز رسانی و تکمیل کنند