بخشی از مقاله
بیان مسأله: گوسفند و بز نقش مهمی در اقتصاد مقاومتی ایران در حوزه کشاورزی و تأمین امنیت غذائی ایران دارد. این جمعیت دامی علاوه بر نقشی که در تأمین غذا دارد، به عنوان محوری ترین عامل توسعه روستاها و جلوگیری از مهاجرت به شهرها نیز می باشد.
هدف پژوهش: ارزیابی میزان وابستگی جمعیت گوسفند و بز بومی کشور به خارج از مرزهای ایران و برآورد پتانسیل تولید گوشت مورد نیاز کشور.
روش و چگونگی انجام پژوهش: آمار مقایسه ای و میزان وابستگی در جمعیت دام و طیور ایران با اتکا به آمارهای سامانه اطلاعات جغرافیائی سازمان دامپزشکی کشور و معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی جمع آوری گردید.
یافتهها و نتیجهگیری: با توجه به وجود 20درصد سقط جنین، 10 درصد مرگ و میر نوزادان و میانگین وزن لاشه گوسفند 18/5 کیلوگرم و بز 14/8 کیلوگرم در کشور و ضریب نهائی بهرهگیری 0/7 درصدی در گلههای دام سبک، این جمعیت تنها پنجاه درصد از گوشت قرمز کشور را تولید می کند که با انجام روشهای افزایش بهره وری در گلهها و احیاء مراتع می توان علاوه بر کاهش جمعیت متناسب با توان مراتع، توان تولیدی گوشت قرمز بدون نیاز به خارج از کشور را افزایش داد چرا که دام سبک پتانسیل بالائی برای خوداتکائی در ایران دارد و یکی از مصادیق بارز اقتصاد مقاومتی است تا دشمن نتواند تهدیدهای خود را به حوزه غذا و گوشت قرمز بکشاند.
بیان مسأله:
بر اساس گزارش سازمان غذا و کشاورزی - - FAO، در سال2012 بیش از800 میلیون نفر در جهان دچار سوء تغذیه بوده اند؛ که بیش از 92 درصد از این جمعیت در آفریقا و آسیا زندگی می کنند و 75 درصد این جمعیت متعلق به کشورهای در حال توسعه می باشند. همچنین 12/8 درصد از جمعیت جهان در فاصله سالهای 2008 تا 2012 دچار سوء تغذیه بوده اند. این سهم در کشور ایران حدود 4 میلیون نفر می باشد.
امنیت ملی شامل قلمروهای مختلفی از جمله "امنیت غذایی" است که امروزه ارتقا ضریب امنیت غذایی یکی از خواسته های اصلی نخبگان سیاسی کشورهای جهان می باشد و حتی این امر در کشور های صنعتی از حساسیت فراوانی برخوردار است.
در ایران نیز که در سال های پس از انقلاب اسلامی همواره به مقوله خودکفایی در محصولات کشاورزی تأکید می شده و آن را در قانون های برنامه های توسعه مد نظر قرار داده، به "امنیت غذایی" توجه فراوانی داشته و خواهان افزایش ضریب آن بوده است، با این حال و به رغم تأکید های مختلف و حساسیت های ویژه برای نیل به آن، امنیت غذایی در جمهوری اسلامی ایران از ضریب مناسبی برخوردار نمی باشد. امنیت غذایی یکی از وجوه مهم امنیت ملی است، بدین معنا که عرضه یک سطح بهینه امنیت ملی، مستلزم تدارک سطح بهینه امنیت غذایی می باشد.
بخش کشاورزی به دلیل اتکا به منابع داخلی و هم افزائی با اقتصاد مردمی، در شرایط بحرانی از ثبات بیشتری برخوردار، و تأثیرپذیری آن از تحولات بیرونی کمتر است و از این رو نقش اساسی در اقتصاد مقاومتی ایفا می نماید. از آنجا که تأمین نیازهای غذایی و عدالت اجتماعی در گرو توسعه همه جانبه کسب و کار کشاورزی بوده و این بخش نقش مهمی در اشتغال و تأمین نیاز سایر بخش ها دارد. ثبات و استمرار رشد کشاورزی را میتوان از عوامل عمدهی کمک کننده به ثبات اجتماعی و رشد اقتصادی جامعه به شمار آورد.
روش و چگونگی انجام پژوهش
آمار مقایسه ای و میزان وابستگی در جمعیت دام و طیور ایران با اتکا به آمارهای سامانه اطلاعات جغرافیائی سازمان دامپزشکی کشور و معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی جمع آوری گردید.
یافته ها و نتیجه گیری
کشور ایران از نظر تولید گوشت گوسفند حائز رتبه 20، گوشت بز رتبه 6، گوشت گاو رتبه 41، گوشت گاومیش رتبه 17، گوشت شتر رتبه 12، گوشت طیور رتبه 8، شیر رتبه 23، تخم مرغ رتبه 14 و عسل رتبه 10 در جهان می باشد. در منطقه غرب آسیا نیز ایران از نظر تولید گوشت گوسفند حائز رتبه 2، گوشت بز رتبه 1، گوشت گاو رتبه 2، گوشت گاومیش رتبه 2، گوشت شتر رتبه 5، گوشت طیور رتبه 1، شیر رتبه 1، تخم مرغ رتبه 1 و عسل رتبه 1 می باشد.