بخشی از مقاله

چکیده

گسترش شهرنشینی و رشد روز افزون ساخت و ساز در محیط های شهری سبب افزایش تولید نخاله های
ساختمانی در حین احداث سازه های جدید و تخریب سازه های فرسوده گردیده است.

با توجه به این که در سالیان گذشته هیچ گونه اطلاعات رسمی از مکان تخلیه و دفن نخاله های ساختمانی در اطراف شهر مشهد وجود نداشته است رشد و گسترش محیط شهری بر روی این مناطق به شدت رو به افزایش است، لذا شناسایی دقیق موقعیت این نقاط می تواند از بروز مشکلاتی همچون نشست سازه ها، ترکیدگی های شبکه های آبرسانی و فاضلاب و... جلوگیری نماید.

در این تحقیق ساختگاه احداث دریاچه های مصنوعی پارک ملی چهل بازه مشهد با حفاری 12 حلقه گمانه مطالعاتی تا عمق 25 متری مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد 19,67 درصد از مجموع خاک های موجود در محدوده پروژه از نخاله های ساختمانی تشکیل شده است. در ادامه اثرات منفی وجود این مواد زائد بر روند پروژه بررسی گردیده است .

-1 مقدمه

وجود فعالیت های عمرانی در هر جامعه ای امری اجتناب ناپذیر است و میزان انجام این فعالیت ها با وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، رابطه ای مستقیم دارد 

به طور کلی فعالیت های عمرانی را می توان به دو دسته فعالیت های تخریبی و فعالیت های ساخت تقسیم نمود که در هر دو حالت زایداتی حاصل می شود که در اصطلاح نخاله نامیده می شود

یکی از بزرگترین معضلاتی که امروزه در کشور ما مشاهده می شود دفن نا صحیح این مواد زائد است که سبب انباشت حجم عظیمی از آن ها در محیط های شهری گردیده است

بنابراین انجام مطالعات ژئوتکنیک قبل از آغاز عملیات اجرایی پروژه های بزرگ عمرانی در نقاطی که احتمال دفن نخاله های ساختمانی وجود دارد گامی مهم در راستای کاهش اثرات منفی این مواد و پایدارسازی سازه ها می باشد. در این تحقیق ساختگاه احداث دریاچه های مصنوعی پارک ملی چهل بازه مشهد از لحاظ ژئوتکنیک مورد ارزیابی قرار گرفته است.

مطالعات احداث این پارک به عنوان یکی از منحصر به فرد ترین مراکز تفریحی کشور در اراضی به وسعت 400 هکتار در غرب شهر مشهد در حال انجام است - جهدآزما ،. - 1391 با توجه به این که اراضی چهل بازه در گذشته محلی برای تخلیه نخاله های ساختمانی بوده است، شناسایی و ارزیابی دقیق محل دفن این مواد زائد جهت طراحی فونداسیون های پایدار دریاچه های مصنوعی امری ضروری می باشد .

-2 پیشینه تحقیق

در سال های اخیر مطالعات گسترده ای بر روی ماهیت نخاله های ساختمانی و مشکلات ناشی از عدم دفع صحیح آن ها و همچنین روش های بازیافت این مواد زاید در کشور صورت گرفته است. مظلومی بجستانی و همکاران - 1392 - در مقاله ای با عنوان "ارزیابی مدیریت نخاله های ساختمانی در شهر مشهد" به شناسایی نقاط دفن و همچنین چگونگی جمع آوری و بازیافت این مواد در سطح شهر مشهد پرداخته اند. حسین پور و همکاران - 1392 - اثرات منفی وجود نخاله های ساختمانی بر روند ساخت و سازهای شهری در غرب مشهد را ارزیابی نموده و چنین نتیجه گرفته اند که انجام آزمایشات ژئوتکنیک به منظور شناسایی نقاط دفن نخاله های ساختمانی امری ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد.

رهنما و همکاران - 1393 - با تعیین پارامترهای ژئوتکنیکی ساختگاه مکان دفن نخاله های ساختمانی در کیان آباد شیراز با استفاده از روش تحلیل برگشتی ، بهترین گزینه های فنی در این خصوص را ارائه نموده اند.

-2 موقعیت جغرافیایی و زمین شناسی عمومی محدوده مورد مطالعه شهر مشهد در شمال استان خراسان رضوی واقع شده است. دشت مشهد در حد فاصل طول جغرافیایی 58 20 تا 60 8 شرقی و عرض جغرافیایی 40    35 تا 36 3 شمالی در شمال شرق ایران واقع است و از شمال به خط الرأس ارتفاعات هزار مسجد و از    جنوب به خط الرأس ارتفاعات بینالود محدود می گردد

رسوبات دشت مشهد اساسا شامل رسوبات مخروط افکنه، تراس های آبرفتی و رسوبات آبرفتی جوان می باشد  این رسوبات دارای حداکثر ضخامت حدود 250 متر بوده و از قدیم به جدید شامل آبرفت های هزار دره، آبرفت های جوان دشت مشهد و آبرفت های عهد حاضر تا هولوسن می باشد - علوی ،. - 1991 موقعیت پروژه مورد مطالعه در محدوده غربی شهر مشهد ، حد فاصل پل نمایشگاه تا امتداد بلوار اندیشه واقع شده است. شکل شماره - 1 - موقعیت جغرافیایی پروژه و راه های دسترسی به آن را نشان می دهد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید