بخشی از مقاله

محاسبه و انتخاب سریع کولر گازی
در سالهای اخیر کاربرد کولرهای گازی در ایران رو به گسترش بوده و چندین کارخانه داخلی و خارجی انواع پنجره ای و دو تكه آن را به بازار عرضه می کنند. گر چه جهت انتخاب این دستگاه محاسبات کلاسیک بار سرمایی صورت نمی گیرد، اما به هر حال گزینش صحیح کولر گازی بر محاسبات و برآوردهایی مبتنی است تا ضمن تأمين آسایش مطلوب در محل مورد نظر از تحميل هزینه های اضافی از بابت اسراف انرژی جلوگیری شود. بدین لحاظ و بر اساس درخواستهای مکرر خوانندگان گرامی، در این شماره ضمن ارائه دانستنیهایی در مورد انواع کولر گازی، چگونگی محاسبة سریع جهت انتخاب این دستگاه نیز توضیح داده می شود.

انواع کولر گازی
مزیت عمده کولرگازی دو تکه (اسپلیت) این است که او اپراتور (قسمت خنک کننده) و کندانسور (قسمت تقطیر کننده آن از هم جدا هستند. به این ترتیب گرمایی که از کندانسور دفع می شود به داخل اتاق راه نیافته و بازده اواپراتور را پایین نمی آورد. در این نوع کولر گازی برای مرنبط کردن اواپراتور و کندانسور که دور از هم قرار می گیرند، به لوله کشی نسبتا طولانی نیاز است. حال آن که در کولرهای پنجره ای ، کولرهای متحرک و واحدهای رطوبت گیر ، قسمتهای اواپراتور و کندانسور در یک محفظه قرار دارند. در کولر پنجره ای یک نیمه دستگاه ( اواپراتور در اتاق و نیمه دیگر آن (کندانسور) در فضای آزاد قرار می گیرد. اما امکان دارد تحت شرایطی (مثلا عدم هوابندی پنجره محل نصب کولر) گرمای کندانسور به داخل اتاق راه یافته و بار گرمایی اتاق را افزایش و نتیجتا بازده اواپراتور را کاهش دهد. همین مسئله در مورد کولرهای متحرک و واحدهای رطوبت گیر نیز ممکن است صادق باشد..

- توصیه هایی برای استفاده صحیح از کولرهای گازی
1 - بزرگ ترین عامل گرم شدن اتاتها معمولا آفتاب است که حتی در روزهای ابری نیز ممکن است قابل توجه باشد. این گرما به سرعت از راه شیشه ها و پنجره ها و به آهستگی از طریق دیوارهای خارجی و سقف به اتاق تحمیل می شود. اما با استفاده از این وسایل و تمهیدات می توان بار سرمایی ناشی از آفتاب را کاهش داد :

پرده یا کرکره داخلی
سایبان یا کرکره بیرونی
شیشه های آینه ای و سطوح منعکس کننده
عایق کاری سقف و دیوارهای خارجی و استفاده از روکار منعکس کننده ؛

۲ - دومین منبع بزرگ بار سرمایی اتاق معمولا وسایل الکتریکی از قبیل رایانه ها، مونیتورها، چاپگرها دستگاههای فتوکپی، تلویزیون، چراغهای روشنایی و غیره می باشند. این نوع بار سرمایی معمولا در ادارات و دفاتر بیشتر از خانه هاست . یک راه کاستن از بار سرمایی این وسایل، خاموش کردن آنها در مواقع بیکاری است. راه دیگر این است که برای روشنایی به جای لامپهای رشته ای از لامپهای فلوئورسنت که انرژی مصرفی و اتلاف گرمایی آنها کمتر است استفاده شود. با حداکثر بهره مندی از روشنایی روز سعی گردد نیاز به روشن کردن لامپ کمتر شود؛ البته به شرطی که بار گرمایی ناشی از


آفتاب از بار گرمایی لامپها بیشتر نشود..
3 - بار سرمای هوای نفوذی ممکن است بسیار زیاد باشد. باز بودن پنجره باعث می گردد که بخش عمده ای از توان کولر گازی صرف خنک کردن بیهوده هوای گرم ورودی شود. این سبب افزایش مدت کار کمپرسور و فرسودگی زود هنگام آن می گردد؛ ضمن این که اتاق هم به نحو مطلوب خنک نمی شود.
اگر در های داخلی هم باز باشند، کولر به جای خنک کردن فقط یک اتاق در واقع باید چند اتاق را با هم خنک کند در حالی که توان این کار را ندارد و تنها بر اساس بار سرمایی یک اتاق محاسبه و انتخاب شده است.
۴- سرد کردن اتاق بیش از حد لزوم ضمن این که از نظر بهداشتی صحیح نیست، موجب افزایش مصرف برق و فرسایش بیهوده دستگاه می شود. برای بهره برداری صحیح از کولر و ایجاد شرایط مطلوب در اتاق، حتما باید از ترموستات استفاده شود. اما حتی المقدور نباید درجه ترموستات را روی پایین ترین حد آن گذاشت، چرا که بدین ترتيب دوره کار کولر طولانی شده و مصرف انرژی آن افزایش می یاید.

۵- در ادارات باید کولر اتاقهای خالی از کارمند، خاموش شود.

۶- کارخانجات سازنده اغلب در مورد نگهداری و بازبینی دوره ای کولرها و تمیز کردن فیلترها توصیه های اکید دارند.

۷ - از قرار دادن منابع گرما از قبیل قابلمه غذای داغ و غیره روی کولر گازی یا در مجاورت آن باید خودداری شود

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید