بخشی از مقاله
چکیده
منابع انسانی، سرمایه هر کشور محسوب می گردند و سازمان های امروزی به نیروهای خلاق و ماهر در این زمینه نیازمندند زیرا شناسایی و تربیت این منابع انسانی، امتیاز رقابتی برای سازمان ها محسوب می گردد و کارآفرینی سازمانی فرایندی نظام مند و هدفمند است که افراد مستعد و خلاق شناسایی و به دانش و مهارتهای مورد نیاز برای ایجاد و اداره کسب و کار تجهیز می شوند.
در این زمینه چهارچوب های علمی و کاربردی متعددی برای ایجاد سازمان کار آفرینانه دارد که در پژوهش حاضر بررسی شده است. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی B تحلیلی بود که با مرور متون مرتبط و با روش کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری انجام پذیرفت . در این راستا در پژوهش حاضر انواع دسته بندی های کارافرینی ارایه می گردد و نظریه های مدل ها ی کارآفرینی در دسته بندی محتوایی، فرایندی و محتوایی و درون سازمانی اکهلس و نک، کورنول و پرلمن، آیرلند و همکاران، انتونسیک و هیستریچ، انتونسیک و هیستریچ، گینتز برگ و گاث، الهکس، شاپیرو، فرای، کوراتکو، اکهلس و نک، تامپسون و مدل 4E زوایر مندوز مورد بررسی قرار گرفت.
مقدمه
»کارآفرینی« از ابتدای خلقت بشر وهمراه با او در تمام شئون زندگی حضور داشته و مبنایتحولات و پیشرفتهای بشری بوده است. لیکن تعاریف زیاد و متنوعی از آن در سیر تاریخی وروند تکاملموضوع بیان شده است با تحولات سریع و شتابان محیط بینالمللی و گذر از جامعه صنعتی به جامعه اطلاعاتی و مواجه اقتصادهای ملی با اقتصاد جهانی و مطرح شدن پدیدههایی همانند »جهانی شدن اقتصاد« و»فنآوری اطلاعات ، مباحث اساسیدرخصوص راهکارهای مختلف برای تسریع فرآیند رشد و توسعه پایدار و رفاهاقتصادی مطرح میگردد. یکی از این مباحث جدید، نقش کارآفرینان در این فرایند میباشد
کارآفرینی به عنوان یک پدیده نوین در اقتصاد نقش موُثری را در توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها یافته است.کارآفرینی در اقتصاد رقابتی و مبتنی بر بازار امروزه دارای نقش کلیدی است. به عبارت دیگر در یک اقتصاد پویا ، ایده ها ، محصولات ، و خدمات همواره در حال تغییر می باشند و در این میان کارآفرین است که الگویی برای مقابله و سازگاری با شرایط جدید را به ارمغان می آورد.
از این رو در یک گسترده وسیع تمام عناصر فعال در صحنه اقتصاد ومصرف کنندگان ، تولید کنندگان ، سرمایه گذاران - باید به کارآفرینی بپردازند و به سهم خود کارآفرین باشند .آنچه دراین رابطه اهمیت دارد این است که وضعیت اقتصادی کشور و ترکیب جمعیتی امروزه بیش از پیش مارا نیازمند یافتن زمینه های پیشرو در صحنه اقتصادی می کند ودر این راستا ضرورت داشتن مدل، الگوها و راهکارهای مناسب جهت آموزش، تربیت واستفاده بهینه از نیروی فعال و کارآفرین بیشتر می شود
مدلهای کارآفرینی
تلاش محققان در ارائه مدلهای کارافرینی بررویکرد رفتاری و صفات و تعاریف انجام میگردد در واقع میتوان دو دسته مدل ارائه نمود:
مدلهای محتوایی مدلهای فرایندی
-1 مدلهای محتوایی
تلاش محققان درخصوص مطالعه رویکرد صفات که منجر به شناسایی خصوصیات فردی وشخصی افراد میگردد اجزایی ازاین طبقه بندی محسوب میگردد آنچه ما بایستی مورد توجه قرار دهیم این است هدف محققان دررویکرد ویژگیها و مدلهای محتوایی، یافتن یک چهارچوب روان شناسانه و ارائه تعریف کارآفرینی برمبنای دیگر ویژگیهای فردی بوده است که با توجه به محدودیت تحقیقات درپرداختن واظهار نظر قطعی راجع به این ویژگیهای فردی، ارائه مدل محتوایی فراگیر همواره عقیم مانده است براین اساس محققان، به جای پرداختن به رویکرد ویژگی ها، به رویکرد رفتاری ومدلهای فرایندی روی آورده اند.
-2 مدلهای فرایندی
مدلهای فرایندی شامل دو دسته اصلی از مدلها هستند که درادامه بحث و تشریح خواهد شد.
-1-2 فرایند رویدادی
دراین دیدگاه کارآفرینی فرایندی است که طی آن فرد کلیه فعالیتهای کارآفرینانه را برنامه ریزی و اجرا و کنترل کند به علاوه در این بین مفاهیمی وجود دارد که برهررویداد درفرایند کارآفرینانه تاثیر میگذارد طرفداران این دیدگاه معتقدند که بروز برخی عوامل محیطی و تاثیر آن بر فرد، نقش بسیار تعیین کنندهای درتصمیم وی به کارآفرین شدن دارد برخی ازاین دیدگاه قرار زیر است
- مدل رویدادی آلبرت شاپیرو - 1975 - 1
شاپیرو پیشنهاد داد که پیش ازآن که روی فرد کارآفرین تمرکز صورت گیرد باید به رویداد کارآفرینی توجه نشان داد چرا که چنین دیدگاهی کلیه مشکلات مربوط به تعاریف کارآفرین را کنار میگذارد اوبیان میدارد که رویداد کارآفرینی دربرگیرنده موارد زیر است.
-1 ابتکار: یک فرد یا گروه، ابتکاری را انجام میدهند.
-2 سازمان: منابع لازم درجهت برآورده کردن یک سری اهداف که به شکل سازمانی ترکیب میشوند یعنی منابع موجود درسازمان شناسایی میشوند.
-3 مدیریت اجرایی: کسانی که ابتکار را دردست دارند مدیریت سازمان را برعهده میگیرند.
-4 استقلال طلبی: مبتکران به آزادی مبنی برای تخصصی نیاز دارند.
-5 مخاطره پذیری: مدیران ومبتکران درموفقیت یا عدم موفقیت سازمان سهیم هستند.
- مدل رویداد فرای
از نظر فرای سه عامل درانگیزه کارآفرین برای یک سازمان نوپا دخالت دارند این سه عامل عبارتند از متغیرهای مقدم با پیشینه، متغیرهای تسریع کننده3 یا حرکت دهنده4 و متغیرهای توانبخش5 هرسه گروه ازمتغیرها به عنوان نیروهای انگیزشی درتصمیم گیری کارآفرین دخالت دارند درابتدا معادله کارآفرین فرای وبعد مدل اوتشریح خواهد شد.