بخشی از مقاله

چکیده:

ارّابه فناوری اطلاعات و ارتباطات به سرعت به پیش میتازد و جوامع دنیا را دستخوش تغییرات بنیادی میکند. فعالیتها، مشاغل، مهارتها، فرهنگ ها، نیازها و... همه و همه تحت تاثیر این فناوری قرار گرفته و متحّول شدهاند. عصر اطلاعات و اتباطات آغاز شده است.

بیشک کارآفرینی سهم عمده و نقش ویژهای در توسعه این فناوری ها داشته و دارد؛ اگرچه این فناوریها نیز خود بر کارآفرینی تاثیر گذار بوده و به عبارتی کارآفرینی مدرن را بوجود آوردهاند. این مقاله به بررسی روابط متقابل کارآفرینی و فناوری اطلاعات و ارتباطات پرداخته و با مثال هایی ویژگیهای کارآفرینی در عصر اطلاعات و ارتباطات را تبیین نموده است.

مقدمه:

جهان در سال هاي اخیر شاهد انقلاب اطلاعات وارتباطات بوده و تحولات اجتماعی عظیمی در آن به وجود آمده است، به طوري که در اثر این تحولات، قرن جاري به نام فناوري اطلاعات و ارتباطات به ثبت رسیده است. در عصر اطلاعات و ارتباطات سطح بینش و آگاهی مردم افزایش یافته وکلیه فعالیت هاي مردم دنیا، در قالب شبکه هاي ارتباطی به تعادل رسیده و کنترل شده است.

در این عصر دنیا دهکده اي متصل است که افراد آن در هر لحظه که بخواهند به هر گوشه آن می توانند مسافرت کنند، از اخبار آن مطلع شوند و یا بدان جا پیغام بفرستند. فناوري اطلاعات و ارتباطات بر کلیه فعالیت هاي اجتماعی از جمله کارآفرینی اثرگذاشته و در بسیاري از آنها تحولات اساسی بوجود آورده است.

امروزه کارآفرینی به شدت به بسترهاي فناوري اطلاعات وابسته است و از آن بهره زیادي می گیرد. از سوي دیگر توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات خود مرهون کارآفرینی است. فعالیت هاي کارآفرینانه باعث شناخت نیازها، خلق ایدهها و تولد فناوريها میشوند. در هر حال تحولات تکنولوژي همه چیز را متحول کرده است وحتی اشتغال نیزازاین تحولات مصون نمانده است.در حالیکه یک معضل اساسی کشورهاي در حال توسعه ازجمله ایران بیکاري است، کشورهاي پیشرفته بطور فزایندهاي نیروي کار فنی از سایر کشورها جذب میکنند.

چه دلیلی در فراوانی کار و کمبود نیروي کار در کشورهاي پیشرفته و در مقابل بیکاري در کشورهاي درحال توسعه وجود دارد؟ مسلماً مهمترین دلیل در ماهیت کار است. نیروي کاري که در آمریکا مورد نیاز است، یک نیروي مجرب تحصیل کرده است، در حالیکه خیل بیکاران کشور ما از تحصیلات عالیه برخوردار نیستند. همچنین آن ها نیاز خود را بحدي رسانده اند که نیروي کارشان براي پاسخگویی آن کافی نباشد، در حالیکه نیاز به تکنولوژي هاي نو در بازار داخل کشور ما ضعیف است.

بنابراین حل معضل بیکاري در شرایط دنیاي روز، به دو مؤلفه بازار و آموزش وابسته است.صنعت اطلاعات نقش اساسی در ایجاد اشتغال دارد. علاوه بر بسیاري از مشاغل که خود ایجاد می کند، به صنعت IT نیز رونق می دهد و در آنجا نیز باعث اشتغال فراوان می گردد. مشاغلی چون مدیریت، مشاوره، تحلیل گري، اطلاع رسانی و بسیاري از خدمات مختلف، نمونه هایی از مشاغل صنعت اطلاعات می باشند. برنامه نویسی، تحلیل و طراحی سیستم و مهندسی نرم افزار یا سخت افزار نیز نمونه هایی از مشاغل صنعت IT میباشند.

١- فناوری اطلاعات و ارتباطات در کارآفرینی:

اطلاعات و ارتباطات دو ابزار اساسی مورد نیاز هر فعالیت کارآفرینی است. کارآفرینی در انزوا و بدون حمایت نهادها، سازمانها و انسانها امکانپذیر نیست. کارآفرینی مستلزم کشف یک نیاز اجتماعی است. و کشف نیازهاي اجتماعی به شناخت اجتماع، نیازهاي آن و بافت فرهنگی و اجتماعی و اقتصادي آن وابسته می باشد. در شناسایی نیاز هر فعالیت کارآفرینانه، ایدهپرداز یا تئوریسین میبایست نسبت به محیط بینش و بصیرت داشته باشد و بداند چه راهحلهایی براي رفعآن نیاز، در نقاط دیگري از دنیا ارائه شده است. مطمئناً شناسایی نیازها و ارائه راحلها بدون اطلاعات امکان پذیر نخواهد بود. بنابراین اطلاعات و دانش مانند ارتباطات از ملزومات هر فعالیت کارآفرینی است

فناوري اطلاعات و ارتباطات جدید تحولات شگرفی در دستیابی به اطلاعات بوجود آورده و بسترهاي ارتباطی قویتري را فراهم کرده است. این فناوري ها اهمیت و ارزش اطلاعات و ارتباطات را بالا برده اند. در نتیجه کارآفرینی نیز مانند سایر امور از مزیتهاي این فناوري بهره برده است.توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات باعث ایجاد شبکه اي عظیم با مقیاس جهانی، - اینترنت - شده است و بنابراین علاوه بر افزایش و ارزش ویژگی هاي مورد ذکر در نظریه شبکه هاي اجتماعی، قابلیت هاي ارتباطی جدیدي مانند کنفرانس از راه دور و یا فعالیت هاي توزیع شده را بوجود آورده و دسترسی آسان تر و سریع تر به اطلاعات را امکان پذیرساخته اند.

در کشورهاي پیشرفته اینترنت، یکی از مهمترین ابزراهاي کارآفرینان است و این افراد از طریق این شبکه بر قابلیت هاي خود افروده و از مزایاي آن بهره می گیرند.در آینده انواع نرم افزارها، خصوصاً نرم افزارهاي هوشمند نیز مورد استفاده کارآفرینان قرار خواهند گرفت. و این افراد به کمک این نرمافزارها فعال خواهند بود، فرصتها را بهتر شناسایی خواهند کرد و اطلاعات دقیق تر و مناسب تري را جمع آوري خواهند نمود. دانش و مفاهیم بهتري را درك خواهند کرد و ارتباطات سادهتر و گستردهتري را برقرار خواهند نمود

٢- کارآفرینی در فناوری اطلاعات و ارتباطات:

تحولاتی که در سال هاي اخیر در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات بوجود آمده است و عصر اطلاعات را شکل داده و همچنان پیش می تازد و در جوامع و فرهنگ ها دگرگونی ایجاد، مرهون تلاش افراد بسیاري از جمله کارآفرینان است. کارآفرینان اطلاعات، شرایط عصر اطلاعات را شناخته و با کارآفرینی خود ملزومات این عصر را پیدا کرده و با شیوه هاي خاص خود آن را ایجاد می کنند حتی بروز عصر اطلاعات هم از نتایج کارآفرینی است.

اینترنت بزرگترین و قویترین شبکه ارتباطی دنیا، نمونه اي روشن از کارآفرینی است. در طول تاریخ کدام یک از کارآفرینان توانسته اند نیازي را کشف کنند که پس از رفع آن تحولی در کل دنیا داده و بستري براي کارآفرینی سایر افراد ایجاد نمایند. در سالهاي اخیر نمونه هاي بسیاري از کارآفرینی در اینترنت به ثبت رسیده است، از آنجایکه تاکنون چنین شبکه عظیمی در تاریخ بشر وجود نداشته است. زمینه هاي فعالیت در آن بکر بوده و فرصت براي نوآوري و خلاقیت بسیار است.

شرکتهاي اینترنتی و شرکتهاي Com در چند سال اخیر ایجاد، و به سرعت رشد کردند. شرکت هایی مانند Yahoo، ebay،Amazon و دیگران در مدت کوتاهی توانستهاند ارزش بسیاري را کسب نمایند. آمارها نشان میدهد که در طی 5 سال آخر قرن گذشته ارزش برخی از این شرکت ها بیش از 200 برابر شده است درحالیکه میزان رشد سودآوري آنها کمتر از 10 برابر بوده است.

کارآفرینی در اینترنت به این موارد خلاصه نمی شود و موارد بسیاري خصوصاً در زمینه نرم افزارهاي مبتنی بر شبکه و همچنین محتویات شبکه وجود دارد. کارآفرینی در شیوه هاي جذب مشتریان اینترنتی، بازاریابی اینترنتی، همکاري ها و شبکه هاي مجازي، الکترونیک، واقعیت مجازي، آموزش و کار از راه دور و … همه و همه گستردگی کارآفرینی در عصر اطلاعات را نشان می دهند. »کار آفرینی موتور توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات است« با کارآفرینی است که نیازها شناخته می شود و با رفع نیازها پیشرفت حاصل می شود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید