بخشی از مقاله
چکیده
با توجه به اینکه منابع تجدید ناپذیر رو به پایان است از این رو بیشتر کشورهای دنیا به دنبال جایگزینی مناسب برای این نوع انرژیها هستند، لذا با استفاده از تکنولوژیهای نوین در پی تولید انرژی هایی هستند که به لحاظ تولید و مصرف داخلی ،صرفه اقتصادی، استانداردهای زیست محیطی برای تمام کشورهای جهان به راحتی صورت گیرد. در سال های اخیر نگرانی ناشی از پایان سوختهای تجدید ناپذیر و آلودگی های زیست محیطی ناشی از آنها، کشورهای مختلف جهان را به تحقیقات بزرگی با هزینه های بالا در زمینه انرژی های تجدیدپذیر واداشته است. به همین منظور در این مقاله به معرفی انرژیهای تجدیدپذیر نوین،انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژی زمین گرمایی، بیوماس، پرداخته شده است.
بیان مسأله
کشور ایران به عنوان یکی از غنی ترین کشورهای موجود در جهان به لحاظ دارا بودن منابع فسیلی و انرژیهای تجدید ناپذیر مطرح می باشد ، اما به راستی این منابع عظیم و گسترده نیاز به مدیریت دقیق و منظمی دارد که متاسفانه در این امر تدابیر لازم اندیشیده نشده است ، لذا بسیاری از این انرژی ها به راحتی هدر می روند. بزرگترین دغدغه بشر جلوگیری مخاطرات زیست محیطی و به نوعی حفظ محیط زیست می باشد. امروزه انرژیهای فسیلی در زندگی بشر اهمیت فوق العاده ای دارند .ادامه ی زندگی بدون انرژی بسیار مشکل است .صنعت، کشاورزی، خدمات، گرمایش و سرمایش، تولید غذا ، حمل ونقل، نظامیگری، فعالیتهای پزشکی و درمانی، پژوهشهای علمی و ...، همگی به انرژی وابسته هستند .
به لحاظ ارتباط تنگاتنگ انرژی با زندگی روزمره مردم و جوامع و نیز حیات کشورها و دولتها است که دولتهای متقاضی و دولتهای تولید کننده رادائماً نگران کرده است و از همین روست که انرژی در سیاستهای ملی و بین المللی نقش تعیین کنندهای پیدا نمود است والگوهایی از رقابت، همکاری، کشمکش، تجاوز، تعامل، همگرایی و واگرایی را در عرصه بین المللی و روابط بین کشورها و دولتها شکل داده است
در سال های اخیر نگرانی ناشی از پایان سوختهای تجدید ناپذیر و آلودگی های زیست محیطی ناشی از آنها، کشورهای مختلف جهان را به تحقیقات بزرگی با هزینه های بالادر زمینه انرژی های تجدیدپذیر واداشته است. به همین منظور در این مقاله به معرفی انرژیهای تجدیدپذیر،انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژی زمین گرمایی و انرژی بیوماس پرداخته شده است. لذا سوالی که ذهن نگارنده را معطوف می سازد عبارت است از ، کاربرد انرژی های نو، در راستای حفظ محیط زیست ومنابع تجدید ناپذیر چیست؟
سوال اصلی تحقیق
کاربرد انرژی های نو' در راستای حفظ محیط زیست ومنابع تجدید ناپذیر چیست؟
سوالات فرعی تحقیق
-1 انرژی های نو تا چه میزان به جوامع بشری در حفظ محیط زیست یاری می رسانند؟
-2 منابع تجدید ناپذیر به عنوان دغدغه بشر، چگونه توسط انرژی های نو مدیریت می شوند؟
فرضیات تحقیق
-1به نظر میرسد ،انرژی های نو تا حد مطلوبی به جوامع بشری در حفظ محیط زیست یاری می رسانند.
-2منابع تجدید ناپذیر به عنوان دغدغه بشر ، میتوانند با تدابیر خردمندانه سیاستگذاران و دولت مردان جوامع مختلف ، توسط انرژی های نو مدیریت می شوند.
هدف اصلی تحقیق
شناخت کاربرد انرژیهای نو، در راستای حفظ محیط زیست ومنابع تجدید ناپذیر
اهداف فرعی تحقیق
-1 کمک به جوامع بشری در راستای حفظ محیط زیست توسط انرژی های نو
-2 مدیریت انرژی های تجدید ناپذیر توسط انرژی های نو
روش تحقیق
روش تحقیق در این مقاله بر اساس هدف ، کاربردی و بر اساس ماهیت ، توصیفی تحلیلی میباشد، که با استفاده از منابع کتابخانه ای درصدد بررسی جایگاه انرژیهای نو و پاک در راستای حفظ محیط زیست و منابع تجدیدناپذیر مطالعات صورت گرفته است.
مبانی نظری تحقیق انواع منابع انرژی
منابع انرژی از دیدگاه های مختلف به صور گوناگون تقسم بندی شده اند و در مطالعات مختلف تحت عناوین مختلف همچون:
-1 منابع انرژی های سنتی فسیلی: همچون نفت، زغال سنگ و گاز طبیعی، منابع - تمام شدنی - و یا - انرژی های سنتی - و یا - منابع فسیلی - به حساب می آیند
-2 منابع انرژی هسته ای: دارای تکنولوژی پیچیده و خاص بوده و دارای عوارض محیط زیستی می باشد.
-3 منابع انرژی های نوین تجدید پذیر : همچون انرژی خورشیدی ، انرژی باد ، و آب های جاری و نیز انرژی گرمایی درون زمین و انرژی امواج جزر و مد ، انرژی هایی هستند که تا مدت ها در اختیار ، خواهند بود و به این زودی ها تمام نخواهند شد
. از این رو به این منابع انرژی ، - انرژی های تمام نشدنی - یا انرژی های تجدید پذیر و یا انرژی های نوین می گویند . سیستم انرژی فعلی از نقطه نظر اکولوژیکی مشکل ساز است و باید توسط یک سیستم انرژی تجدید پذیر و غیر آلاینده جایگزین گردد.اما به علت هزینه های خارجی انرژی فسیلی این کار تدریجی و دشوار خواهد بود که این در تصمیم گیریهای کلان اقتصادی باید در نظر گرفته شود. بعلاوه باید توجه داست که توجیه اقتصادی و محدودیت های سرمایه گزاری از مهمترین عوامل موثر در هر برنامه جایگزینی انرژی می باشد. بنابراین در اولین قدم باید همه منابع تجدپذیر انرژی به دقت بررسی و پتانسیل وچگالی انرژی در محلهای مختلف تعیین گردد.
انرژی باد
باد در اثر گرم شدن حرارتی زمین بوسیله خورشید بوجود می آید و دارای یک الگوی جهانی نیمه پیوسته است. تغییرات باد ساعتی، روزانه و فصلی هستند و بطور قابل ملاحظه ای متاثر از هوا و توپوگرافی سطح زمین است. بیشتر منابع انرژی باد در مناطق ساحلی و کوهستانی واقع شده است .اما منابع قابل توجهی نیز در دشتها وجود دارند. تخمین جهانی نشان می دهد که انرژی باد بصورتیکه قابل دستیابی و بهره برداری باشد، حداکثر استعداد فنی قابل برداشت از انرژی باد در حدود دو برابر تولید فعلی برق در دنیا است.