بخشی از مقاله

چکیده:

سیستم اطلاعات حسابداری به عنوان جزیی از سیستم اطلاعات مدیریت وظیفه فراهم آوردن اطلاعات مفید برای تصمیم گیری مدیریت را برعهده دارد اما اطلاعاتی مفید است که علاوه بر داشتن ویژگی های کیفی"مربوط بودن" و "بموقع بودن" به راحتی قابل حصول باشد و با صرف کمترین زمان و هزینه در دسترس مدیران قرار گیرد.

سیستم اطلاعات حسابداری شرکت با استفاده از فناوری اطلاعات - - IT زمینه ای را فراهم می آورد تا سیستم مالی یکپارچه شرکت به صورت مستقیم به اینترنت وصل شده و استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری بدون هیچگونه محدودیت زمانی و مکانی در هر نقطه از جهان بتوانند به وب سایت شرکت مراجعه کرده و هر لحظه صورت های مالی را با آخرین تغییرات بر روی صفحات وب مشاهده نمایند. تجزیه و تحلیل کنند و حتی دستکاری نمایند و نیازی به چاپ و توزیع صورتهای مالی آن هم فقط در پایان سال مالی برطرف گردد.

مقدمه

فناوری و ابزارهای الکترونیک و رایانه ای در چند سال گذشته پدیده انفجار اطلاعات را موجب شده اند و به طور حتم تاثیر مهمی را بر جهت گیری جوامع و اطلاعات مورد نیاز آنها خواهند گذشت. اولین و بزرگترین عامل که در کار سازمانها تغییر ایجاد کرده و خواهد کرد، اینترنت است.

اینترنت با تغییر اساسی روش عملکرد شرکتها، حرفه را زیر و رو میکند، این تغییرات به مراتب فراتر از تجارت الکترونیکی هستند، به طوریکه محصول فرعی تجارت الکترونیکی، تغییر بنیادی در فرایندها و فرهنگ سازمان می باشد. در حالی که، اینترنت، فناوریاطلاعاتی است که بیشترین مسئولیت را برای تغییر در رویه حرفه به عهده دارد، حسابداری در دنیای ارتباطات امروز اثرات زیادی - خواسته یاناخواسته - از فناوری اطلاعات پذیرفته است.

طراحی سیستم های جدید اطلاعات حسابداری، استفاده از شبکه محلی و جهانی، استفاده از نرم افزارهای آماده و خاص، استفاده از شبکه اینترنت برای تبادل اطلاعات و... حداقل اثراتی است که دانش حسابداری پذیرای آن شده است. پیشرفت های سریع در رایانه و فناوری اطلاعات، روش های کسب و کار و روش انتشار اطلاعات مالی را متحول کرده است.

درگذشته پژوهشی در مورد کابردهای اینترنت در حسابداری توسط اکبر زواری رضایی صورت گرفته است .اما ما در در این مقاله برآنیم پس از تبیین رابطه ی اینترنت و حسابداری، به بررسی معایب و مزایای آن بصورت کامل تر پرداخنه می شود.

از آنجا که بسیاری از سازمانها درحال حاضر در تلاش اند تا اطلاعات مالی را در اینترنت ارائه کنند تا امکان دسترسی کاربران به اطلاعات و همچنین امکان تبادل مؤثرو به موقع اطلاعات بین تهیه کنندگان و ذی نفعان افزایش یابد. اینترنت شکل جریان اطلاعات از تهیه کنندگان به استفاده کنندگان و برعکس را تغییرداده و دسترسی به اطلاعات را آسان کرده است و استفاده کنندگان می توانند از طریق آن اطلاعات دلخواه خود را دریافت و برای تحلیل بیشتر، آن ها را دستکاری کنند.

با بهره گیری از راهکارحسابداری تحت وب، هزینه تهیه وپردازش اطلاعات کاهش می یابد.فاصله جغرافیایی و زمان بین بازارها ازمیان می رود و تجارت بین الملل به صورت یک عرصه به هم پیوسته بدون مرزدرمی اید. درحقیقت مدیریت مؤثراطلاعات سبب جابه جایی مزیت های سنتی می شود و خود به عنوان یک برتری رقابتی نیرومند درصحنه تجارت ظاهرمی شود.

اهمیت و ضرورت:

دنیای حسابداری، در سال های اخیر بطور محسوسی تغییر نموده است و این تغییر در حال شتاب است. اولین وبزرگترین عامل که در کار سازمانها تغییر ایجاد کرده و خواهد کرد، اینترنت است. موج جدید فناوری اطلاعات، روزبه روز از ارزش ذاتی صورتهای مالی سالانه می کاهد. این موضوع باعث کاهش درآمد موسسه های حسابرسی از محل خدمات اعتبار بخشی شده است.

حرفه حسابرسی یا باید این کاهش درامد را به عنوان یک واقعیت اساسی بپذیرد یا در خدمتی که به جامعه ارائه می دهد اصلاحات اساسی به عمل آورده به منظور حرکت به سوی تطبیق با تغییرات در فناوری، دو تغییر بنیادی در فرایند حسابرسی رخ داده است. اولین تغییر گرایش به ارزیابی فرایندها وعملیات شرکت و تغییر دوم حرکت به سمت تاکید بیشتر بر سیستم کنترلهای داخلی مرتبط با اتکاپذیری سیستم های اطلاعاتی است. تجارت الکترونیک به عنوان یکی از پیامدهای فناوری اطلاعات، چالشهای جدیدی را فراروی حسابرسان قرار داده است.

مهمترین ویژگی های آن سرعت زیاد در پردازش داده ها، دقت فوق العاده زیاد، سرعت بالای دسترسی به اطلاعات به روز بودن، امکان مبادله الکترونیکی اطلاعات، کیفیت بالا، قیمیت فوق العاده ارزان و رو به کاهش می باشد و از طریق گسترش حجم عملیات و پیچیده تر شدن امور را در پیش داریم. با توجه به این عوامل دیگر نیازی به توجیه استفاده از فناوری اطلاعات در دنیای امروز نخواهیم داشت و حسابداری نیز ناگریز به کابرد و استفاده از تمام یا برخی از روشهای نو در ارائه خدمات و وظایف خود می باشد.

چرا که به گفته گوی ساندمرئیس سابق انجمن حسابدارن آمریکا،نقش اطلاعات در جامعه اهمیت بیشتری پیدا کرده پس تهیه کنندگان اطلاعات به خصوص حسابدران باید تهیه اطلاعات پیشرفته و داشت. بنابراین تحقیقاتی در این زمینه جهت شناخت فناوریهای جدید و پی بردن به اینکه کدامیک از این فناوریها و چگونه باید بکار برده شوند تا باعث ارتقاء کیفیتحرفه و پیشرفت حسابدرای هم زمان با تحولات اساسی در فناوری اطلاعات شود، لازم و ضروری است. در این مقاله ما سعی خواهیم کرد به اهمیت و چگونگی استفاده از اینترنت در حسابداری بپردازیم.

ادبیات و پیشینه پژوهش

همانگونه که در مقدمه بخش اول اشاره گردید درمورد کاربرد اینترنت در حسابداری در کشورمان تحقیق جامع انجام نگردیده است ،ولی دراین زمینه و موضوعات مرتبط با آن، تحقیقات گسترده و جامعی دردیگر کشورها وبویژه کشورهای پیشرفته انجام گردیده است که از انها به عنوان رشته ارتباطی وپیشینه این تحقیق استفاده گردیده است

.جامعه حسابداران رسمی آمریکا تحقیقات متعددی بادرنظر گرفتن ابعاد گوناگون تجارت الکترونیک انجام داده است که هریک مفاهیم وابعاد تازه وبااهمیتی دراین موضوع رامد نظر قرار داده اند 5. دریکی از این تحقیقات با عنوان »گزارشگری حسابداران مستقل در مورد حسابداری تجارت الکترونیک «که بین سالهای 1998تا2000انجام ودرسال 2002 منتشر گردیده است ؛پرسشنامه ای جهت شرکتهای مورد بررسی با لحاظ نمودن ابعاد متفاوت حسابداری در تجارت الکترونیک از جمله مستندسازی ،ایمنی، گزارشگری وسیستم نرم افزاری وارتباطی متناسب و نحوه مبادلات و...طراحی گردیده است و طی آن به بررسی جامع شرکتهای مذکور پرداخته شده است

.این تحقیق به دنبال دستیابی به رویه وروشی جامع ومورد قبول در برخورد با جنبه های گوناگون حسابداری در تجارت الکترونیک می باشد .همچنین درکشورمان تحقیقاتی جزئی با عنوان کاربرد اینترنت در حسابداری صورت گرفته است از جمله پژوهشی با عنوان تبیین ارتباط بین حسابداری و فناوری اطلاعات با تمرکز بر چرخه حسابداری توسط عباس گلی، دانشجوی کارشناس ارشد حسابداری ، مرکز علمی کاربردی جمعیت هلال احمرقم ، گروه حسابداری انجام گرفته است. اما از آنجا که این تحقیقات بصورت کامل و جامع صورت نگرفته اند برآن شدیم تا پژوهشی در زمینه کاربرد اینترنت در حسابداری انجام داده و به بررسی معایب و مزایای آن بپردازیم.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید