بخشی از مقاله
خلاصه :
تأمین مسکن مورد نیاز افراد جامعه به عنوان یکی از ضروری ترین نیازهای بشر از اساسی ترین وظایف دولتها به شمار میرود رشد سریع جمعیت جوان کشور و سرعت کم در تولید انبوه واحد های مسکونی مورد نیاز کشور طی سال های گذشته سبب شده کمبود مسکن به عنوان یکی از معضلات اساسی کشور حادتر از هر زمان دیگر مسئولین و دست اندرکاران بخش مسکن را به چاره اندیشی وادار نماید.
به منظور تأمین بخشی از مسکن مورد نیاز جامعه که روش های سنتی ساخت به دلیل ظرفیت محدود قادر به تولید آن نمی باشد استفاده از روش های نوین در راستای صنعتی نمودن ساخت و ساز الزامی است . سیستم قاب فولادی سبک - - Light Steel Framing یکی از سیستم های جدیدی است که در بازار طی 60-50 سال اخیر وارد شده ولی شاید بتوان گفت عمرش از این هم بیشتر است اگر بیاییم و جای چوب و فولاد را باهم عوض بکنیم.
در سیستم LSF، انتقال بارهای ثقلی - بارهای مرده و زنده عمودی به طرف زمین - توسط استادها انجام میشود ولی انتقال بارهای جانبی - بارهای باد و زلزله - توسط بادبند یا یکسری دیوارهای برشی بتنی صورت میگیرد . سیستم سازه ای LSF را میتوان همانند یک چهار پایه تصور کرد که به جای چهار تا پایه 40 تا پایه دارد. در یک صندلی که چهار تا پایه دارد اگر یکی از این پایه ها قطع شود یا به هر شکلی از بین برود سازه دچار نابودی - - collapse میشود ولی اگر از چهل تا پایه یکی از آن ها حذف بشود ساختمان همچنان پایدار می ماند.
مزایای سازه ای ، اقتصادی و اجرایی سیستمLSF
در سیستم LSF به صورت قابل توجهی کاهش در مصرف فولاد و سیمان مصرفی داریم . به طور معمول ما در هر متر مربع ساختمان بسته به اندازه دهانه ها و غیره در حدود 0.3 تا 0.5 متر مکعب بتن با عیار 300 کیلوگرم بر متر مکعب مصرف می کنیم .یعنی برای هر متر مربع ساختمان حداقل 90 کیلوگرم سیمان . اگر در سال یک میلیون واحد مسکونی100 متری بخواهیم بسازیم میشود100 میلیون متر مربع یعنی حدود900 میلیون کیلو سیمان مصرف می کند .در حالی که این 90 کیلو در سیستم LSF به زیر 20 کیلو کاهش پیدا میکند زیرا در سیستم LSF ما در فونداسیون به علت ضخامت بسیار کم ، مصرف سیمان بسیار کمی داریم و در طبقات دیگر کلا مصرف سیمان نداریم .
کاهش در مصرف فولاد هم همین طور .اگر یک ساختمان 3 طبقه یا 6 طبقه را به صورت اسکلت فلزی طراحی بکنید از فولاد در حدود 40 تا 50 کیلو در متر مربع زیر بنا استفاده می شود .در حالی که در سیستم گالوانیزه LSF این عدد بین 25 کیلو تا 30 کیلو است .یعنی یک صرفه جویی 25 تا 30 درصد دوباره در مصرف فولاد دارید .این را اگر در یک میلیون واحد 100 متری ضرب کنید ما می توانیم مقدار بسیار زیادی از تولید فولاد را کم کنیم و باعث ایجاد آلودگی ها و مصرف منابع ملی مان نشویم یا اینکه همین را در صنعت دیگری استفاده کنیم.
کاهش نیروی انسانی دوباره در این سیستم یک چیز مشهودی است.در گذشته، برنامه بودجه یک عددهایی را داده بود که به ازای هر صد متر مربع زیربنا در سال چند نفر مشغول بکار می شوند. این عدد چیزی در حدود 3 معروف بود.این عدد در سیستم های LSF چیزی در حدود 1 تا 1.2 کاهش پیدا کرد .باز اگر این عدد 3 نفر را در یک و نیم میلیون ضرب کنید ما در سال چیزی در حدود 45 میلیون نفر به روش سنتی آدم لازم داریم که فقط در بخش ساختمان کار کنند.در حالی که اگر جمعیت ما 70 یا 80 میلیون هم باشد و جمعیت خانم ها و افراد سن بالا و افراد کمتر از 20 سال را کم کنیم ما اصلا این همه جمعیت نداریم.یعنی باید از خارج کشور نیروی کار وارد بکنیم.به همین علت است که مثلا کشورهای ترک و کره ای وارد شده اند.این یک الزام است، مگر اینکه ما بتوانیم در روش های صنعتی باعث کاهش نیروی انسانی لازم بشویم.
یکی از دلایل اولیه استفاده از این سیستم این است که ماعموماَ نیازی به وسایل و تجهیزات سنگین مثل جرثقیل نداریم .یعنی کل قطعاتی که شما می خواهید نصب کنید در نهایت حدودا 100 کیلو است که میتوان با 3 نفر کارگر این را حمل کردمثلاَ. اگر در محلی دارید ساختمان می سازید که امکان آمدن جرثقیل یا تراک میکسر را نداریدمثلاَ - دارید یک ویلایی می سازید - می توانید از این سیستم استفاده کنید. در حقیقت سبکی این سازه به خاطر ضخامت های کم ورق های گالوانیزه 1تا 1.2 میلی متر است.
عمر مفید این سیستم 50 سال پیش بینی می شود .یعنی منابع ملی فولاد و بتنی که در این سیستم استفاده می کنید حداقل 50 سال به شما سرویس میدهد - فکر کنید اگر بخواهید یک ساختمان را هر 20 سال یک بار بکوبید و دوباره بسازید چه حجم ضایعاتی باقی می ماند که باید این ها را دوباره در یک جایی دپو کرد - .