بخشی از مقاله

خلاصه

عصر حاضر، عصر تحولات و تغییرات شگرف در فناوری ها است . عصری که ساختار فکری آن آکنده از عمق بخشیدن به اطلاعات و توجه به مشارکت نیروی انسانی خلاق و دانش گرا به جای نیروی انسانی عملکردی است . از این رو، مدیریت هوشیار بر آن است تا هر چه بیشتر و بهتر در جهت استفاده از ابزاری به نام دانش برای رویارویی و مقابله با عوامل عدم اطمینان، حفظ موقعیت و ایجاد خلاقیت و نوآوری جهت گ سترش عرصه رقابتی خود بر آید، این امر مستلزم این است که سازمان با ارج نهادن به مدیریت دانش متقابلاًو مدیریت خلاقیت و نوآوری، آن را به عنوان یک نیاز استراتژیک و ضروری جهت پیشگامی در عرصه رقابت پذیری، در زمره برنامه های اولویت دار خود قرار دهد

سازمانی می بایست از نیروی انسانی موجود و با توجه به تعریف مشخصات شغل و تعر یف خصوصیات شامل آن شغل، بدون توجه به جنسیت و فقط با توجه به انتخاب بهترین فرد برای آن شغل، استفاده بهینه نماید . هر انسانی می تواند مدیری توانبخش تحرک آفرین عامل تغییر باشد و جنسیت عامل کلیدی نیست . با این اوصاف نقش زنان به عنوان نیروی کار، مدیر، سیاستمدار در تئوری و هم در عمل تغییر یافته است . پژوهشهای زیادی مؤید آن است که مدیریت آینده نیازمند به کارگیری هرچه بیشتر نیروی بالقوه زنان درهمه عرصهای مدیریت بخصوص آموزش در سطوح پائین است . نباید موانعی چون جنسیت و ساختار هر جنسیتی، یکسری مشاغل مناسب است مطرح شود.

مقدمه:

امروزه آموزش منابع انسانی بعنوان گامی م ؤثر در جهت بهسازی و نوسازی توانمندی کارکنان مورد ت أکید سازمان ها خصوصاً سازمان های یادگیرنده و پویا می باشد فرآیند آموزش کارکنان به معنی انتقال دانش، مهار ت ها و ایجاد تغییر در نگرش کارکنان برای رسیدن به اهداف متعالی سازمان می باشد می توان گفت که آموزش با تعالی و توسعه با رشد سروکار دارد، لذا آموزش و توسعه هم به تغییر رفتار فرد مربوط می شود و هم به تغییر عملکرد شغلی .

هدف از آموزش اصلاح و بهبود سریع در عملکرد شغلی فرد م ی باشد و هدف از توسعه آماده ساختن او برای مس ؤولیت های شغلی آینده از طریق دستیابی به تجارب، دانش، مهارت و نگرش ها. آموزش تأکید بر بهبود عملکرد شغلی فرد دارد ولی منافع آن در سراسر کاراهه شغلی فرد گسترش م ی یابد و به او کمک می نماید تا برای ارتقاء آتی خود آماده شود .

مدیریت دانش تکنیک هایی می پردازد که طی آن بتوان اطلاعات و دانش را تولید ، تقویت و منتش کرد. علاوه بر آن دانش را به عنوان سرمایه ای در نظر می گیرد که به کمک مدیریت دانش قابل سرمایه گذاری، سود دهی و بهره وری است در سازمانها نیاز عمده رضایت مشتری که از طریق خلاقیت و مدیریت دانش قابل تقویت و توسعه می باشد فق دان یادگیری سازمانی ، عدم موفقیت در به کارگیری مطلوب، عد م تخصیص زمان مناسب و برداشت نادرست کارکنان از دلایل عدم موفقیت مدیریت دانش می باشد .

تحقق جامعه دانش محور مستلزم وجود سازمان های دانش آفرین است. در این راستا، نظام های آموزشی باید در سطوح فردی، ملی و جهانی به ایفای نقش بپردازند . ویژگی های اجرای مدیریت دانش نیز از اهمیت به سزایی برخوردار است دانش افزایی در آموزش با توجه به اهمیت و حساسیت ذاتی و پر هزینه بودن کسب تجربیات از یک طرف و گرانبها و غیرقابل جایگزینی منابع مورد استفاده که مهمترین آنها استعداد و خلاقیت فراگیران و فرصت های رشد برای معلمان و سایر کارکنان است، از طرف دیگرچون دانش از جایگاه ویژه ای برخوردار است. بر همین اساس انواع رویکردهای دانش افزایی و روش ها و فنون متناسب با هر یک از آنها تدوین و عرضه شده است .

برنامه مدیریت دانش تابع شرایط و عواملی است که تحقق آن ها بر عملی شدن مدیریت دانش در سازمان، تاثیر بسزایی خواهد داشت عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند بر اجرای و موفق مدیریت دانش تاثیر بگذارند.بنا به - 4 - تاکید می کنن د که مدیریت دانش کارآمد، نیازمند ترکیبی از عناصر سازمانی شامل فناوری، منابع انسانی، فرهنگ و ساختار سازمانی می باشد. بنا به - 5 - فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، فناوری، رهبری و یادگیری را به عنوان عوامل موفقیت برنامه مدیریت دانش معرفی می کند بنا به - 6 - عوامل تاثیرگذار بر مدیریت دانش را در سه گروه عوامل مدیریتی، محیطی و منابع تقسیم بندی کردهاند.

عوامل مدیریتی شامل رهبری کنترل، هماهنگی و سنجش، عوامل محیطی شامل بازار، رقبا، زمان و فضای سازمان و عوامل مربوط به منابع شامل منابع انسانی، منابع مالی و منابع دانش می باشند از سوی دیگر - - 7 تاکید می کنند که استراژی مدیریت دانش، باید همه فرآیند . مدیریت دانش شامل افراد، زیرساخت تکنولوژی و فرهنگ اشتراک گذاری را در برداشته باشد بنا به - 8 - اجرای موفقیت آمیز مدیریت دانش را در گروی پنج عامل رهبری، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، نقش ها و مسئولیتها دانسته است بنا به - 9 - بررسی های انجام شده نشان می دهد شواهد کمی از حضور متخصصین دانشگاهی در برنامه ها ی مدیرت دانش وجود دارد و اصولا بیشتر آن ها با مفهوم و عملکرد و قابلیت های مدیریت دانش بی اطلاع هستند

همچنین برای پیاده سازی فرآیند مدیریت دانش ایجاد مهارت هایی چون فهم جریان اطلا عات و دانش، فهم نیازهای اطلاعاتی کاربران، توانایی رده بندی دانش و توانایی تهیه نقشه دانش در میان منابع انسانی از ملزومات مهم تلقی می گردد امروزه سازمان ها نمی توانند با تعداد اندکی افراد خلاق دانشگر و یا اجرای چند طرح مختصر، بر رقبای چابک، منعطف، نوآور، فرصت گرا و صرفه جوی خود فائق آیند. آنها باید شرایطی را فراهم آورند تا همه کارکنان روحیه دانایی محوری پیدا نموده و بتوانند به راحتی، پیوسته، به طور فردی و گروهی فعالیت های تولید، ذخیره، انتشار و انتقال دانش را به اجرا درآورند. ایجاد چنین محیط سازمانی در گرو فراهم آمدن عوامل کلیدی مدیریت دانش و نقش آن در تعلیم کارکنان و می باشد

نتیجه :

-1مدیریت دانش آغاز یافتن روش های صحیح اتخاذ تصمیم است نه پایان کار

-2مدیریت دانش فرآیندی هدف دار که منجر به خلق ارزش ها، افزایش بهره وری، کسب سود بیشتر و حفظ رقابت می شود .

لذا بیشترین مشکلات مدیران در زمان تصمیم گیری به خاطر اجبار در پیاده سازی راه حل های مختلف رسیدن به هدف - وضع مطلوب - ، شناسایی تسهیل کننده ها و تضعیف کننده های هر کدام از راه حل ها نهایتاًو مدیریت دانش چند بعدی است که همه جوانب مسأله را مدنظر قرار می دهد که مبنای علمی و منطق را برای اتخاذ راه حل مناسب طرح ریزی می کند . و در راستای اهداف سازمان به پیش می رود که موجب افزایش ارزش افزوده سازمان، بهره وری و برتری در رقابت می گردد

-3سه عامل فرهنگ سازمانی، تکنولوژی اطلاعات و نیروی انسانی، اثرگذارترین عوامل بر چرخه مدیریت دانش هستند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید