بخشی از مقاله

چکیده

حمل و نقل درون شهری با هدف دسترسی بین کاربریهای مختلف درمحدوده یک شهر،کار عبور و مرور و جابجایی انسان وکالا را بین فضاهای انطباق یافته برعهده دارد. یکی از پر اهمیتترین کاربریهای محدوده یک شهر کاربری مجموعه مسکونی آن شهر محسوب می شود. باتوجه به مقوله حمل ونقل و پیشرفت روز افزون تکنولوژی و سرعت در سطح جامعه میبایست، درخصوص آرام سازی این کاربری مهم شهری بیش از پیش تحلیل، بررسی و راهکارهای مناسبی ارائه نمود. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی و پیادهسازی عوامل و راهکارهای موثر جهت آرامسازی ترافیک در محلات مسکونی است.

در این پژوهش پس از تبیین مفهوم و اصول لازمالرعایه در امر آرامسازی ترافیک در محلات مسکونی در دو بخش فیزیکی - روش کنترل حجم و روش کنترل سرعت - و غیرفیزیکی - مشارکت و مدیریت - ، معایب و مزایای این روشها در قالب نتایج نهایی پژوهش ارایه میگردد. با توجه به خلا موجود و ضرورت روزآوری قوانین مرتبط با حمل و نقل و آرام سازی ترافیک، طرح این موضوع زمینهساز تحلیل و نقد مساله توسط کارشناسان ذیربط است که در نهایت به منظور تهیه مقررات اجرایی کارامد جهت آرام سازی ترافیک در راستای کاهش آسیب پذیری بافت و شریانهای شهری در سطح محلات مسکونی به کار گرفته خواهد شد.

-1 مقدمه

حمل و نقل از ابتدای تاریخ بشر، نقشی اساسی درشکل دهی جوامع انسانی و توسعه اقتصادی آنها ایفا نموده است ودر عصر حاضر نیز شریانهای ارتباطی، زیربنای اقتصاد هرکشوری راتشکیل میدهند. زیانهای ناشی از ترافیک وسایط نقلیه موتوری، مانند ایجاد سرو صدا، دودمخاطرات، جانی و سطوح نسبتاً زیادی که به اشغال خود در میآورد، یکی از علل غیر اقتصادی بودن آن در شهرها محسوب می شود. لذا امروزه سعی میگردد با طرحی به عنوان - آرام سازی ترافیک محیط مسکونی - این آسیب ها را به حداقل خود برسانند.

شبکه ارتباطی شهرهای کشور ما اکثراً شبکه ایست شطرنجی که در آن اصول شهرسازی و مهندسی ترافیک، رعایت نگردیده است. معابر فرعی یک محدوده مسکونی عموماً بدون رعایت سلسله مراتب مستقیماً به خیابانهای اصلی متصل است و ترافیک افراد غیر ساکن محدوده مسکونی به صورت ترافیک عبوری در آنها جریان دارد.

علاوه بر این چون باند سواره به صورت خطی مستقیم و عبوری می باشد، رانندگان وسایط نقلیه با سرعت های غیر مجاز در آن ها تردد کرده، ضمن بوجود آوردن آلودگی هوا و آلودگی صوتی، خطراتی برای عابرین، به ویژه کودکان ایجاد مینمایند. تعداد زیاد تصادفات در این فرعیها گواه این ادعا می باشد - قریب،. - 1385:58 بنابراین هدف از این پژوهش بررسی و پیاده سازی عوامل و راهکارهای موثر جهت آرام سازی ترافیک در محلات مسکونی است.

.2فرضیه پژوهش

به نظر میرسد میتوان با شناسایی روشهای مختلف آرام سازی ترافیک، زمینه را در جهت استفاده مؤثر از تمامی روشها بسته به شرایط محیطی، در راستای ارتقای کیفیت محیط محله مسکونی شهری فراهم کرد.

.3مبانی نظری

-1.3 مفهوم آرام سازی ترافیک - - Traffic calming

آرامسازی ترافیک در محلات به معنای مقابله و یا خارج نمودن ترافیک وسایط نقلیه غریبه از محدوده مسکونی و کاهش سرعت وسایط نقلیه ساکنین محدوده برای ایمنی و بهبود هر چه بیشتر محیط مسکونی است - قریب،. - 85:1385آرام سازی ترافیک مجموعهای از استراتژیهایی است که توسط برنامهریزان شهری و مهندسان ترافیک به منظور کاهش سرعت ترافیک - با تعریف عام - استفاده می شود. نتیجه مستقیم این امر افزایش ایمنی ترافیک به ویژه برای افراد پیاده و دوچرخه سواران است - چاووشی،. - 98:1387

-2.3 تاریخچه استفاده از آرام سازی ترافیک

این اصطلاح برگرفته از واژه آلمانی verkehrsberuhigung به معنی آرام و هموار کردن آمد و شد است. تمهیدات آرام کردن در دوره رومی، در خیابانهای پمپی وجود داشت - . - www.anjoman.urbanity.irهلندیها نخستین افرادی بودند که حرکت در زمینه آرامسازی ترافیک را آغاز نمودند.آنها در اوایل دهه هفتاد میلادی مفهوم محیط زندگی آرام را مطرح کردند.تجربه آنها در سطح بینالمللی به نام هلندی آن وونرف - - woonerf معروف شد. ترجمه لغوی این اصطلاح حیاط مسکونی است و منظور فضاهای مشترک و نیمه عمومی تعداد بالنسبه زیادی از واحدهای مسکونی همجوار است.

در واقع این کوچهها و خیابانها به عنوان حیاط دوم خانهها عمل میکنند. این مدل بازتاب خود را به صورت ونهوف - wohnhof - در آلمان نیز پیدا کرده بود - فتوحی،. - 44:1380 در طی اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد میلادی مفهوم آرامسازی ترافیک در سایر نقاط اروپا و دنیا نیز گسترش یافت، بطوریکه کشور دانمارک در سال 1986جایزه ایمنی ولوو - - volvo saftey Award را در این زمینه به خود اختصاص دادند و کشور انگلیس در سال 1983 با تصویب قانونی به نام - آرام سازی ترافیک - نخستین حرکت دولتی را انجام داده است - آیتی،. - 31:1383 در ابتدا آرام سازی ترافیک در محلههای مسکونی، به اجرا در آمد. اما در دهه نود، این مفهوم توسعه یافته ابتدا در سال 1980 اصول آرامسازی ترافیک برای شریانهای اصلی درکشورهای دانمارک و آلمان دنبال شد - آیتی،. - 31:1383

-3.3 اهداف آرامسازی ترافیک

·    کاهش چشمگیر تصادفهای ترافیکی در محلهها

·    ایجاد سرزندگی و فضاهای ایمن عمومی

·    ایجاد هماهنگی و پاسخگویی به انتظارات مردم از عملکردهای متنوع فضاهای عمومی و محلههای مسکونی

·    تامین دسترسی مناسب خدمان مورد نیاز روزانه

·    تقلیل تردد سواره

·    کاهش گازهای سمی ، آلودگی صوتی و لرزشهای ناشی از حرکت خودرو

·    کاهش سرعت پایه برای معابر محلی

·    کمرنگ کردن تفکیک شدید نوار عبور سواره

·    تامین دید خوب به نوار عبور سواره و محیط پیرامون

·    گسترش محلهای حرکت و بازی

·    وسعت بخشیدن به فضاهای پیاده روی

·    جذابتر نمودن وجهه خیابان - مزینی، - 98:1387

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید