بخشی از مقاله
چکیده
ھدف از این طرح ارائه راه حل ھایی برای جلوگیری از آسیب ھای طبیعی و بهره برداری بهینه از آب، خاک، نیروی متخصص و امکانات مالی با استفاده از رفع معضلات کشت سنتی می باشد. محدوده ی اجرای طرح مناطق مستعد کشت انگوردر شهرستان ملایرمی باشد.
بدین منظورپس از انجام مطالعات ھواشناسی، خاکشناسی، توپوگرافی و تایید مستعد بودن منطقه ، اقدام به آماده سازی زمین می شود سپس شیار ھایی به فاصله ی 3 متر و عمق ا تا 1.5 متر احداث شود. سپس شیارھا با خاک دستی و کود حیوانی پوسیده و کود شیمیایی پایه بر اساس نتایج آزمون خاک پر می شود. کاشت در سال اول به صورت قلمه می باشد که در سال ھای بعد واکاری انجام شود. سیستم اندازه گیری دما، رطوبت، قیم و حصیر برای جلوگیری از سرمازدگی بهاره و حوادث دیگر احداث شود. برآورد ھزینه ھا و درصد فروش و سود و زیان ویژه محاسبه شده نشان می دھد این نوع کشت نسبت به کشت سنتی انگور دارای سود بیشتری می باشد.
.1 مقدمه
انگور به مدت ھزاران سال با زندگی بشر عجین بوده است و مطابق مدارک موجود کشت آن در مصر به 6000 سال پیش بر می گردد - به نقل از . - 1 این گیاه یکی از مهمترین محصولات باغی در ایران و در دنیاست - . - 3 ایران از نظر سطح زیر کشت رتیه ھفتم در دنیا و از نظر تولید رتبه ششم را در دنیا دارد
ھدف از این طرح ارائه راه حل ھایی برای جلوگیری از آسیب ھای طبیعی و بهره برداری بهینه از آب، خاک، نیروی متخصص و امکانات مالی با استفاده از رفع معضلات کشت سنتی می باشد. کاشت سنتی مو در ملایر با تمام نقطه ضعف ھایی که دارد فواید و نکات مثبتی می باشد که در نتیجه سالیانه متمادی کشت این گیاه به دست آمده و می توان با رفع این معضلات ، آن را به کشتی با بهره وری بالا تبدیل نمود.
آب و ھوای اقلیمی این خطه از کشور اجازه کشت به نوع ھای دیگر از قبیل روسیمی، داربستی و غیره را با توجه به سرما و بارش زیاد زمستان نمی دھد بنابراین کشت پشته ای با خاک گرفتن زمستانه بهترین نوع پرورش مو در این منطقه می باشد. که می توان روی مسئله خاک گرفتن زمستانه آن ھم تحقیق و تغییراتی بوجود آورد. از جمله مشکلات این کشت در ایران میتوان به عدم شناخت و آگاھی لازم از گیاه و روش تکثیر و نگهداری آن اشاره کرد.
1-2 محل اجرای طرح و محدوده آن
محدوده ی اجرای طرح مناطق مستعد کشت انگوردر شهرستان ملایرمی باشد. با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و خصوصیات گیاه بهتر است محل مورد نظر در کوھپایه باشد تا در جلگه پست. از طرفی تامین آب مورد نیاز مقدور باشد. لذا زمین مورد نظر و انتخابی به مساحت 5000 متر مربع بوده که در دو تکه ایجاد گردیده بخش کوچکی از آن مربوط به فضای لازم جهت محل ھای انبار کود و غیره اختصاص دارد.
2-2آب مورد نیاز
آب مورد نیاز با توجه به موقعیت مکانی خوب طرح و نزدیکی به نهر آب مشاع روستا که آب طبیعی است و دارای سه چاه آب، برای مواقع کم آبی است، استفاده می شود و از درصد اطمینان بالایی از نظر تامین آب برخوردار می باشد - تقریبا . - %100 با توجه به مسائل مذکور و محاسبات انجام شده که در ادامه می آید میزان آب مصرفی در کل طرح در یک سال از 000،30 متر مکعب افزون نمی گردد. که می توان با برنامه ریزی دقیق و خرید سهم 1/5 ساعت در ھفته برای ھمیشه این احتیاج را رفع کرد.
3-2 محاسبات میزان آب مصرفی
با توجه به دوره ی رشد و احتیاجات ذاتی گیاه به آب در بهار و تابستان و ھمچنین گرمای منطقه سیکل آبیاری بیشتر از یک ھفته و حتی به 14 روز می رسد که در صورت گرمی زیاد ھوا و تعریق این دوره تناوب به یک ھفته تقلیل می یابد با توجه به اینکه تعداد روزھای فعال گیاه 210 روز می باشد - جدول. - 3
رابطه : - 1 - تعداد مرتبه آبیاری 210÷ 7= 30 رابطه : - 2 - آب مصرفی در ھر آبیاری 1000 متر مکعب
رابطه : - 3 - آب مصرفی کل بر حسب متر مکعب 000،30×1000=30
4-2 مراحل اجرای طرح
اولین قدم برای احداث تاکستان بررسی و مطالعه شرایط محیط، شناسایی وضعیت آب و ھوای محل، حالت و کیفیت خاک، منابع آب، موقعیت جغرافیایی، تسهیلات و راه ھای ارتباطی، وجود نیروھای ماھر انسانی و دسترسی به میادین و بازار میوه از مسائل مهم مورد نیاز منطقه می باشد. عوامل یاد شده تاثیر فراوانی در قیمت تمام شده احداث باغ خواھد داشت و جزء عناصر ثابت می باشد و چنان چه بصوت منطقی اجرا شود نتایجی پر بار به ھمراه خواھد داشت، اما شرایط اقتصادی و تجاری بسیار مواج و در نوسان است و ھنگامی که تحت تاثیر سیاست ھای گمرکی کشورھا قرار می گیرد تا حدی مشکل به نظر می رسد تا در کنترل تولید کنندگان باشد.
قبل از اقدام به کشت مو تهیه اقدام به تهیه سازی زمین و پاکسازی آن از گیاھان ، علف ھای ھرز - مخصوصا مرغ، Cynodon - dactylon میشود. اگر زمین قبلا درخت کاری بوده باید کلیه ریشه ھای درخت از زمین کنده شود و اگر از اراضی سنگلاخی باشد باید سنگ ھای ان کاملا جمع اوری گردد و ریشه ھا و علف ھای ھرز مخصوصا مرغ و انواع آن به دقت جمع آوری شود . اگر زمین متروکه بوده حتما لانه موش و خرگوش در آن زیاد است باید از بین برده شود و جانوران از این قبیل نابود کرد.
با توجه به شیب دار بودن زمین ردیف ھا در جهت عمود به خط شیب احداث می گردد تا اجرای عملیات سطحی در خاک در بین ردیف ھای افقی مقدور باشد و ھمچنین شیب زمین موجب فرسایش خاک و بیرون ماندن ریشه مو و شسته شدن طبقه حاصلخیز خاک نگردد - جدول6،5،4و. - 7 پس از آماده کرن زمین از ھر حیث و تعیین جهت ردیف ھای به فاصله 3 متری شیارھای حفر می کنیم و خاک آن را روی پشته ھا می ریزیم. شیار ھا را تا عمق 2 متری حفر می نماییم زیرا بدین طریق ریشه عمیقا در خاک پخش شده و از رطوبت عمقی زمین استفاده می کند و مو دیرتر در اثر بی آبی پژمرده می شود و عمر آن طولانی تر و مقدار محصول بیشتر و مرغوب تر خواھد بود. ھزینه ی انجام وارد فوق در جدول - - 2آمده است.
پس از یک آبیاری - چاله پر از آب - و گاو رو شدن اقدام به ریزش خاک به داخل چاله ھا و در آوردن شکل نهایی پشته ھا، آن را برای کاشت آماده می کنیم در این زمان می توان از کود ھای حیوانی پوسیده - برای جلوگیری از رویش گیاھان ھرز - به میزان کم و یکدست در خاک استفاده نماییم، سپس زمین آماده برای کاشت می گردد. کاشت در سال اول به روش قلمه می باشد که در سال دوم و سوم باید خطاھای بوجود آمده تکمیل شود. برای جلوگیری از حرکت نشاھا از قیم استفاده می کنیم.
این قیم ھا را طوری نصب می کنیم که در مرحله بعدی ھم مورد استفاده قرار گیرد. با شناخت این گیاه می توان به راحتی به تکثیر آن در سال ھای سوم و چهارم با روش علمی و نه روش موجود اقدام نمود زیرا در روش تکثیر به روش خواباندن ارتفاع حفر چاله، شاخه مربوطه و مسیر آن از فاکتورھای بسیار مهم است که باید مورد توجه قرار گیرد. بیرون آوردن گیاه از خاک، تکثیر و برداشت محصول و آبیاری گیاه باید در شرایط خاص و به روش ھای مربوطه که در نتیجه سالیانه تحقیق در کشورھای دیگر و کشورمان به دست آمده انجام شود. زمان و روش ھرس مو - - 2، مبارزه با آفات آن و حتی انتخاب زمین برای کاشت در این منطقه دارای نواقص زیادی می باشد که باید براساس اصول علمی انجام گیرد
5-2 نصب سیستم اندازه گیری دما و رطوبت
با توجه به تاثیر مستقیم دما بر روی گیاه و استراحت مو، داشتن یک سیستم الکتریکی جهت اعلام ھشدارھای لازم ضروری می باشد. ھمچنین دمای لازم برای ادامه حیات گیاه، حداقل متوسط شبانه روزی 100C است و در بهار امکان دارد دما از این حد پایین تر رود بنابراین باید اقدامات لازم در مواقع پایین آمدن دما صورت گیرد که این سیستم ھشدارھای لازم را اعلام می دارد. ھمچنین با توجه به جنبه ی دیگر این پروژه که کسب اطلاعات و تاثیر شرایط مختلف بر رشد و نمو گیاه است پیاده کردن این سیستم اجباری است . لازم به ذکر است از آنجا که دمای محیط حتی در زمستان نباید کمتر از -180C باشد و ھمچنین تعیین دقیق وقت برداشت با توجه به دمای متوسط روزانه فصل داشت این سیستم الزامی می باشد
6-2 نصب قیم و سیستم حصیر برای جلوگیری از سرما زدگی بهاره و حوادث دیگر
از آنجا که احتمال وقوع سرماھای بهاره زیاد و خسارت آور است و ھمچنین نیاز مو به گرما ی بهاره برای زودرس شدن میوه ی آن از حصیر برای جلوگیری از سرمازدگی بهاره استفاده می کنیم. با توجه به آزمایشات و تجربیات گذشته در صورتی که زودتر از 30 -40 روز گذشته از عید نوروز مو را از خاک بیرون آورند دچار سرمازدگی شده و ھمچنین دیرتر درآوردن مو باعث دیر رس شدن محصول و در نتیجه برخورد با باران ھای پاییز و از بین رفتن محصول - چه در دوران محصول و چه در دوران جمع آوری - می شود.
به ھمبن منوال و با توجه به اینکه امکان سرما با در نظر گرفتن زمان باز ھم محتمل می باشد و تاثیر شدیدی که سرما زدگی بر روی محصول ھمان سال و سال بعدی - از بین بردن جوانه ھای جوان - دارد بنابراین از حصیر در دو ماه اول بهار در شب برای جلوگیری از سرما زدگی و مواقع لازم - تگرگ - استفاده می کنیم و برای این که عمل حصیر کشیدن آسان و نگهداری آن سهل باشد ھمچنین جلوگیری از افتادن موھا و در نتیجه میوه آن در کرت - در ھنگام آبیاری باعث خسارت به آن می شود - پایه ھا یی تعبیه می شود