بخشی از مقاله

چکیده

بشر از بدو خلقت با » کیفیت «سرو کار داشته است؛ وقتی از واژه کیفیت استفاده می شود معمولاً محصول یا خدمتی را در نظر می گیریم که انتظارات ما را برآورده می سازد. این انتظارات بر مبنای استفاده مورد نظر و قیمت فروش آن محصول می باشند . وقتی یک محصول از انتظارات ما پیش می افتد ، کیفیت آن را مورد توجه قرار می دهیم. انتظارات مشتریان در مورد خدمات نیز متفاوت است مثلاً افراد در مورد کیفیت کفش ورزشی ممکن است نظرات متفاوتی را ارائه دهند .

یک کفش خوب بایستی بتواند کیفیت عملکرد ورزشکار را بهبود بخشد و دوم اینکه سلامت پای ورزشکار را تامین کنند نه تنها پای انسان بلکه کل ستون فقرات کمری و گردنی از کفش تاثیر می پذیرند ،طراحی عضلات پای انسان به گونه ای است که هر چه شوک و فشار و ضربه از طرف زمین است در کفش جذب گرددونیروی تخریبی روی ستون فقرات کاهش می یابد . کفش های ورزشی باید راحت و با دوام باشند و به خوبی از پا محافظت کنند و با انجام فعالیت ورزشی عملکرد لازم را داشته باشند.

در هر ورزشی انجام حرکات ویژه ای مد نظر است بنابراین کفش باید در مقابل فشارهای وارده، از پا محافظت کند و در انجام مناسب حرکات، ورزشکار را یاری کند. کفش نامناسب با ایجاد فشار به پا می تواند باعث تغییر شکل پا و همچنین ایجاد پینه و تاول شود علاوه بر این کفش نامناسب باعث ایجاد اختلالات مکانیکی می شود. که در تعادل کلی بدن اثر می گذارد و حتی ممکن است به وضعیت نامناسب عضلات و مفاصل منتهی می شوند . برای جلوگیری از آسیبدیدگی در انگشتان، ناخنهای و حتی استخوان های روی پا از کفش ورزشی مناسب استفاده نمایید. کفش ورزشی مناسب دارای خصوصیات انعطافپذیری، سبکی، نرمی، ضربهگیری در سطح تماس جهت پر کردن قوسهای کف پا و آزادی حرکات انگشتان پا در داخل کفش میباشد.

مقدمه

این جمله را بارها شنیده ایم که »پا قلب دوم بدن انسان است « برای سالم ماندن پا مهم ترین نکته استفاده از کفش مناسب و مخصوص هر فعالیت است، چرا که هر فعالیتی نیروهای مختلفی به پا وارد می آورد که اگر این نیروها به وسیله کفش مخصوص به خوبی مهار نشود، آسیب های بسیاری متوجه پا و سایر اعضای بدن می شود. فشار های ناشی از کفش ورزشی نا مناسب حین انجام فعالیت های ورزشی چند برابر می شود، در حالی که یک کفش ورزشی مناسب می تواند فشار وارد بر زانو و لگن را تعادل بخشد.

کفش ورزشی دارای سه کارکرد اصلی و هم پوش است: - 1 حفاظت پا - 2 راحتی - 3 حمل وزن بدن و جابه جایی. جنبه هایی که مربوط به تامین راحتی پا است شامل اندازه، وزن، انعطاف پذیری، تهویه - جابه جایی گرما - و جلوگیری از نفوذ آب می شود. برای انتخاب کفش ورزشی باید اندازه ی پاها، وزن بدن، نوع ورزش، لایه ها، مغزی ها و جنس مواد به کار رفته در تولید کفش مورد توجه قرار گیرد.

یک کفش ورزشی مناسب باید بدن ورزشکار به خصوص اندام تحتانی و کمر وی را از ضربات محافظت نموده و مفاصل پا را در برابر حرکت شدید حمایت نماید. در ناحیه ی پا بیست وسه عضله حرکات متنوع پا را به وجود می آورند. مچ پا به علت تحمل وزن بدن و حرکت و راه رفتن و دویدن به ویژه در ورزش ها در معرض آسیب دیدگی است. طراحی و ساختمان کفش های ورزشکاران می تواند آن ها را در برابر فشارهای داخلی و خارجی بر پاهایشان که باعث صدمه به ورزشکاران می شود محافظت کند.

ناهنجاری های مختلفی در پا وجود دارد .که بسیاری از آن ها بر اثر پوشیدن کفش های نامناسب در دوران کودکی و جوانی شکل گرفته اند. مانند: فرو رفتن ناخن در پا، انگشتان چکشی، شست کج، تاول، میخچه و بسیاری از ناهنجاری های دیگر که در اثر کفش های نامناسب به وجود می آیند. بنابراین برای کاهش صدمات پا درورزشکاران استفاده از کفش های مناسب ضروری به نظر می رسد. متخصصان معتقدند استفاده از کفش های غیراستاندارد حتی بر اعصاب و روان و راندمان کار انسان نیز تاثیر نامطلوبی می گذارد.

از مهم ترین اعضایی که ارتباط مستقیم با پا دارد، کمر و ستون فقرات است که بیش ترین آسیب را از کفش غیراستاندارد می بیند. همچنین استفاده از این قبیل کفش ها موجب اختلال در راه رفتن و تعادل می شود.در هنگام ورزش کردن نیز استفاده از کفش مخصوص هر رشته ورزشی اهمیت فوق العاده ای دارد چرا که هر ورزش شامل فعالیت ها، تحرکات و شرایط خاص خود است و لازم است از کفش مخصوص آن رشته استفاده شود. کفش باید در طول خود خم شود. این خم شدن باید منطبق بر محل خم شدن کف پا باشد. اگر محل خم شدن کفش جلوتر یا عقب تر از محل خم شدن پا باشد به پوست و ساختمان پا فشار وارد می شود. کفش سفت و غیر قابل انعطاف فشار زیادی به تاندون های پا وارد می کند.

انتخاب کفش مناسب با اندازه و شکلی مطلوب یکی از نکات قابل توجه برای افرادی است که ورزش می کنند، به راستی کفش ورزشی مناسب باید چه شاخص هایی داشته باشد و آن را چگونه انتخاب کنیم؟ تهیه کفش ورزشی مناسب که امروزه به عنوان یکی از ابزار اصلی هر رشته ورزشی مطرح است برای اجرای بهتر ورزش بسیار مهم بوده است.

می توان گفت که در انتخاب کفشمعمولاً 4 عامل تاثیر مشخصی دارند: قیمت, جنس و رنگ و مدل. قیمت یک عامل اقتصادی است که به فرد و جامعه مربوط می شود رنگ و مدل هم متاثر از سن, جنسیت و گرایش های فردی و اجتماعی می باشند وجنس و کیفیت کفش هم به اوضاع اقتصادی و وجدان اجتماعی جامعه باز می گردد. اما بر اساس تحقیقات انجام شده می توان گفت که مردم در انتخاب کفش, مدل و قیمت آن از فاکتورهای بسیار مهم می دانند و متاسفانه راحتی کفش جزء اولین اولویت های آنان قرار نمی گیرد.

شاهد این مدعا خستگی, داغی و سوزش پا و شیوع انواع ناهنجاریها مثل انگشتان چکشی انگشت شست کج, ناخن فرو رفته, تاولو میخچه, بونیون , کف پای صافو کف پای گود, پای پهن, کوتاهی آشیلو احساس کمر درد مفاصل مچ, زانو و… در عموم مردم می باشد که گاهی اوقات کفش نامناسب به عنوان علت اصلی آنها و در دیگر موارد به عنوان تشدید کننده درد عمل می کند. مفهوم راحتی کفش از اندازه بودن آن متفاوت است چرا که راحتی کفش به معنای در نظر گرفتن کارکردهای واقعی کفش در هنگام انتخاب است و کارکرد اصلی کفش به نقش حمایتی و حفاظتی آن باز می گردد.

انسان بر روی دو پای خویش راه می رودو می پردو می جهد و می دود. وقتی به آنالیز حرکت پا توجه می کنیم, پای انسان را یک اهرم حرکتی می یابیم که در مقابل نیروهای واکنشی زمین از خود کنش نشان می دهد و بدون یک کفش مناسب, به بافتهای نرم پانیز آسیب می رساند. یکی دیگر از نقش های مهم کفش و نقش شکل دهی و ظرافت بخشی به اعمال پا و کمک به اجرای الگوی درست حرکت می باشد, به طوریکه بدون کفش, راه رفتن انسان شکل ناخوشایندی به خود می گیرد.

مصداق این مسئله را به وضوح می توان در ورزش های مختلف دید چرا که هر ورزشی کفش مخصوص به خود را دارد وپا را از بسیاری از آسیب های خارجی محافظت می کند. به طور کلی عناصر آناتومیک و فیزیولوژیک به طور همزمان سبب حرکت موثر می شوند.

درحرکت سه فاکتور حرکت ایمن، حرکت موثر و حرکت با کیفیت بسیار مهم است. آناتومی اصلی یک پا را 26 استخوان، 33مفصل، 19عضله و یک گروه از لیگامنت ها تشکیل می دهند. ساختار پا نقش بسیار مهمی درحرکت دارد. علوم حرکت شناسی و بیومکانیک در حرکت پا بسیار به یکدیگر وابسته هستند. یک پا به طور متوسط روزانه 10هزار بار با زمین برخورد می کند و به طور میانگین 186هزار و 75 کیلومتر را در طول زندگی طی خواهد کرد، در پرش یک پا و یا دریک گام بلند حدود 315 و نیم کیلومتر فشار روی پای ورزشکار وارد می شود. درپا سه مکانیسم ذخیره انرژی - جذب شوک - شامل کشش تاندون آشیل، صاف شدن قوس پا و بالشتک زیرپاشنه پا وجود دارد.

برخی از اصول راهنما برای انتخاب کفش مناسب ورزشی

•  کفش باید اندازه پا باشد نه اینکه صرفاً زیبا باشد.

•   در هنگام خرید هر دو لنگه کفش را امتحان کنید.

•    وقتی کفش را پوشیدید بایستید و مطمئن شوید که در پنجه پا سه تا 12میلیمتر از انگشت شصت پا فضای خالی وجود دارد.

•   هرگز کفش تنگ به امید این که جا باز می کند نخرید.

•    کفشی بخرید که برای ورزش مورد نظر طراحی شده باشد.

•    اگر پای شما به چرم روی کفش فشار می آورد به طوری که سبب بیرون زدگی از کفش می شود آن را کنار بگذارید .

•    کفشی بخرید که به اندازه کافی حرکت را کنترل کند.

•     افراد با قوس کف پای زیاد از کفش هایی استفاده کنند که انعطاف پذیری بالایی داشته باشد و از پوشیدن کفش هایی که پا را محدود می کند خودداری کنند.

•    افراد دارای کف پای صاف باید کفش دارای لایه میانی بسیار سفت برای کنترل حرکت و کاهش میزان چرخش داخلی بپوشند

•    افرادی که دارای قوس کف پای طبیعی هستند باید کفش هایی بپوشند که برآمدگی مختصر دارد.

•     به علت آن که پاها در حین فعالیت ورم میکنند، همیشه کفش را در بعد از ظهر یا پس از فعالیت امتحان کنید.

•    کفشها را با همان جورابی امتحان کنید که عادت دارید در ضمن تمرین بپوشید.

•   چند قدمی در مغازه راه بروید یا بدوید تا مطمئن شوید که کفشها راحت هستند، کفش ورزشی را نباید به زور به پا کرد.

•  وقتی میخواهید کفش را امتحان کنید، بندهای آن را محکم ببندید مانند اینکه میخواهید فعالیت ورزشی را آغاز کنید .

•   اگر به طور مرتب یک تمرین ورزشی را انجام میدهید، کفشی را بخرید که خاص ورزشی باشد که آن را انجام میدهید.

•  کفشهای ورزشی خود را هر 9 تا 12 ماه یکبار عوض کنید. از جوراب مخصوص ورزش استفاده کنید .

ویژگیهای عمومی کفش ورزشی

رشته های ورزشی مختلف به کفشهای خاصی نیاز دارند، اما برخی ویژگیهای عمومی در کفش برای همه رشته ها یکسان است . علاوه بر ویژگیهای متداول در کفشهای معمولی که افراد عادی میپوشند، کفشهای ورزشی باید ضمن دارا بودن آن ویژگیها، ملحقات خاصی داشته باشند یا در برخی قسمتها عناصر بنیادی و برجسته ای را دارا باشند. برای رعایت سه فاکتور مهم درحرکت باید توجه زیادی به پا داشته باشیم و برای رسیدن به این هدف باید کفش مناسبی را انتخاب کنیم. یک کفش ورزشی مناسب دارای آناتومی خاص خود بوده که قسمت های مهم آن شامل محل شست پا، پشت پاشنه، داخل کفی، وسط کفی، خارج کفی، گردنی مچ پا و زائده پاشنه است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید