بخشی از مقاله
چکیده - در این مقاله رفتار دوپایداری و چندپایداری اپتیکی جاذب-پاشنده پیوندی در یک سیستم سه سطحی نوع V محبوس در یک کاواک حلقوی یکسویه که توسط سه میدان میکروویو، جفتکننده و کاوشگر، تحریک شده مطالعه و امکان کلیدزنی بین دوپایداری و چندپایداری با تغیر شدت و ناتنظیمی فرکانس میدان جفتکننده و شدت میدان میکروویو نشان داده شدهاست. اثرات فاز، پارامتر مشارکت اتمی و تداخل کوانتومی نیز بر روی رفتار چندپایداری بررسی شدهاند.
-1 مقدمه
در سالهای اخیر بسیاری از پدیدههای کوانتوم اپتیک غیرخطی برپایه همدوسی اتمی و تداخل کوانتومی توجه پژوهشگران را به خود جلب کردهاست. یکی از این پدیدهها دوپایداری در اتمهای چندترازی محبوس در یک کاواک نوری است که به دلیل کاربردهای وسیعش در ساخت سوئیچهای تمام نوری، حافظهها، ترانزیستورها و مدارهای منطقی موضوع تعداد زیادی از مطالعات اخیر بوده است.
پدیدههای اشباع گذار اتمی و ضریب شکست وابسته به شدت محیط موجب طبقه بندی OB به دو مکانیسم فیزیکی متفاوت OB جاذب و OB پاشنده میشود.[2] یکی از مزیتهای استفاده از اتم های سه ترازی برای بدست آوردن OB نسبت به اتمهای دوترازی قابلیت کنترل اضافی توسط میدان جفتشدگی برروی OM و OB است.[3] پیش از این کنترل دوپایداری و چندپایداری نوری بدون در نظر گرفتن اثر تداخل کوانتومی مورد بررسی قرار گرفته است.[1] در این مقاله دوپایداری و چندپایداری جاذب-پاشنده در یک سیستم سه سطحی نوع V با در نظر گرفتن تداخل کوانتومی مورد برررسی قرارگرفته و اثرات میدان جفتشدگی، میدان میکروویو، اثرات فاز، تداخل کوانتومی و پارامتر مشارکت بر روی گذار از OM به OB و بلعکس نشان داده شدهاست.
-3 نتایج عددی
اکنون با حل همزمان معادلات ماتریس چگالی در حد حالت پایا به همراه معادله شدت میدان ورودی-خروجی تاثیر پارامترهای مختلف روی OM و OB را بررسی میکنیم. در شکل - 2 - مشاهده میشود که با تغیر شدت میدان میکروویو حالت آستانه و پهنای حلقه پسماند تغیر میکند. علت این امر این است که تغیر میدان میکروویو جذب، پاشندگی و غیرخطی بودن محیط را تا حد زیادی تغیر می-دهد. بنابراین با تنظیم شدت میدان میکروویو میتوان کلیدزنی بین OM و OB را تحقق بخشید.
شدت میدان جفتکننده در شکل - 3 - و - - 4 نشان داده شدهاست. در شکل - 3 - میبینیم که هرگاه ناتنظیمی میدان جفتکننده مثبت باشد رفتار OM ناپدید میشود. بنابراین با تبدیل ناتنظیمی منفی میدان جفتکننده به ناتنظیمی مثبت میتوان گذار از چندپایداری به دوپایداری را کنترل کرد. در شکل - 4 - نیز میتوان دید رفتار چندپایداری برای یک کاواک حلقوی تنظیمشده در حد حالت پایا شرایط مرزی شرایط زیر را برای میدان فرودی E Ip و میدان عبوری ETp تحمیل میکنند[1]