بخشی از مقاله
چکیده:
هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر نحوه گذران اوقات فراغت بر خوشبینی ، اعتماد بین فردی ، سلامت روان جوانان است پژوهش از نوع مقطعی است جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه جوانان شهرصغاد در سال92 بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 200 جوان 90 - پسر و 110 دختر - می باشد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، مقیاس های به کار گرفته شده به ترتیب زیر می باشند:
یافته ها نشان می دهد که بین نمرات خوشبینی ، اعتماد بین فردی ، سلامت روان جوانان رابطه مثبت معنا دار وجود دارد. همچنین جوانان برحسب گذران اوقات فراغت با فعالیت های مثبت - مثل کتاب خواندن و ورزش کردن و بودن با خانواده و.... - ویا گذران اوقات فراغت با فعالیت های منفی - مثل خوابیدن و پرسه زدن در اماکن عمومی - در نمرات ویژگی های خوشبینی ، اعتماد بین فردی ، سلامت روان با یکدیگر تفاوت معنا دار دارند. به این صورت که نمرات ویژگی های خوشبینی ، اعتماد بین فردی ، سلامت روان در گروه جوانانی که اوقات فراغت را با فعالیت های مثبت می گذرانند بالاتر از گروه دیگری می باشد که اوقات فراغت را با فعالیت های منفی می گذرانند.
مقدمه:
به طور کلی افرادی که از نظر سنی بین 20 تا30 سالگی قرار دارند جوان نامیده می شوند.جوانی مرحلهای انتقالی از علایق و آسیب پذیریهای کودکی به حقوق و وظایف بزرگسالی است. جوانی مرحله وظایف، مسئولیتها و مشکلات جدید است. جوانان معمولاً از موقعیت کامل بزرگسالان و حقوقی چون تشکیل خانواده اشتغال به کار و حقوق سیاسی برخوردار هستند. اغلب با مشکلات گوناگونی در زمینههای بهداشت، مسائل خانوادگی مانند - خانواده و نزدیکان - مسائل آموزشی، رشد و پیشرفت و نحوه گذران اوقات فراغت مواجه میشود.
یکی از این مشکلات اوقات فراغت جوانان است. اوقاعت فراغت زمان هایی است که فرد آن را طبق تمایل شخصی خود و برای خود تنظیم میکند و برنامه آن در مورد هرکس متفاوت است و به سلیقه، نیازهای روحی، سن و توان مالی فرد بستگی دارد. اما گذران ان به نحوه صحیح باعث افزایش بهداشت روان افراد می شود.
بهداشت روان یعنی فکر سالم ،نگرش مثبت به انسانهاو پدیده های اجتماعی و گفتار مناسب و مثبت .به عبارت دیگر برقراری ارتباط مطلوب با دیگران ،داشتن اعتماد به نفس کافی ،توانایی مقابله مناسب با مشکلات زندگی ،توانایی تصمیم گیری به موقع ،توانایی همدلی و درک دیگران ،قدرت نفوذ در دیگران ،هشیاری بر افکار ،باورها،گفتار و رفتار خود و...را می توان نشانه های سلامت روان نامید . افزایش بهداشت روان باعث ایجاد حس خوشبینی و افزایش مثبت اندیشی در جوانان است
مثبت اندیشی چیزی فراتر از اعتقاد کورکورانه است و قدرت آن بر زندگی انسانها بسیار زیاد و شگفت انگیز است. خوشبین هاتقریباً در همه جنبههای زندگی بهتر از بدبین ها عمل می کنند و معمولا به موفقیتهای بیشتری نائل شده و از موفقیتهای اجتماعی لذت بیشتری میبرند. انسانهای خوشبین همچنین کمتر مستعد پذیرش افسردگی و بیماریهای جسمی هستند . سلیگمن - 2003 - بیان می کند" شواهدی وجود دارد که خوشبینی ، سیستم دفاعی و حفاظتی بدن را تقویت می کند."
روانشناسان معتقدند خوشبینی و بدبینی ، عاداتی هستند که ما از زمان کودکی میآموزیم و والدین ما الگو و سرمشقهای ما هستند. سلیگمن - 2003 - بیان می کند" خوشبینی ، یک روش عادی برای توضیح شکستها به خودتان است." خوشبینی افراد برروی سازگاری با دیگران اعتماد به آنها تاثیر بسیار دارد
اعتماد بین فردی یک جزمهم زندگی اجتماعی می باشد . به گونه ای که امکان بودن با دیگران ولذت بردن از این بودن را برای افراد فراهم می کند. با توجه به این مباحث هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر نحوه گذران اوقات فراغت بر خوشبینی ، اعتماد بین فردی ، سلامت روان جوانان است. که سوالات زیر را بررسی می کند.
* آیا بین خوشبینی ، اعتماد بین فردی ، سلامت روان جوانان رابطه معنا دار وجود دارد؟
* آیا بین جوانان بر حسب گذران اوقات فراغت با فعالیت های مثبت یا فعالیت های منفی در نمرات خوشبینی تفاوت معنادار وجود دارد؟
*آیا بین جوانان بر حسب گذران اوقات فراغت با فعالیت های مثبت یا فعالیت های منفی در نمرات اعتماد بین فردی تفاوت معنادار وجود دارد؟
*آیا بین جوانان بر حسب گذران اوقات فراغت با فعالیت های مثبت یا فعالیت های منفی در نمرات سلامت روان تفاوت معنادار وجود دارد؟
روش
این پژوهش از نوع مقطعی است جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه جوانان شهرصغاد در سال92 بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 200 جوان 90 - پسر و 110 دختر - می باشد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، مقیاس های به کار گرفته شده به ترتیب زیر می باشند:
مقیاس خوشبینی مقیاس اعتماد بین فردی مقیاس سلامت روان
مقیاس خوشبینی: این پرسشنامه یک مقیاس 30 ماده ای است که هر سوال در یک طیف چهار بخشی 1تا4نمره گذاری می شود. روایی و پایایی این ازمون مورد تایید می باشد
مقیاس اعتماد بین فردی : این پرسشنامه یک مقیاس 20 ماده ای است که هر سوال در یک طیف سه بخشی 0تا3نمره گذاری می شود. روایی و پایایی این ازمون مورد تایید می باشد
مقیاس بهداشت روانی :GHQ این پرسشنامه یک مقیاس 28 ماده ای است که هر سوال در یک طیف چهار بخشی 1تا 4 نمره گذاری می شود. روایی و پایایی این ازمون مورد تایید می باشد
نتایج
اطلاعات توصیفی متغیر های پژوهشی در جدول شماره1 آورده شده است.
جدول1 :شاخص های توصیفی نمرات آزمودنی ها در متغیر های پژوهش
به منظور بررسی این سوال که آیا بین خوشبینی ، اعتماد بین فردی ، سلامت روان جوانان رابطه معنا دار وجود دارد؟ از همبستگی پیرسون استفاده شد که نتایج آن در جدول شماره2 اورده شده است.
جدول-2ماتریس همبستگی متغیرهای مورد مطالعه
مطابق نتایج ضرایب همبستگی بین خوشبینی ، اعتماد بین فردی ، سلامت روان جوانان رابطه مثبت و معنا دار وجود دارد.
برای بررسی سوال دوم که به این صورت است آیا بین جوانان بر حسب گذران اوقات فراغت با فعالیت های مثبت یا فعالیت های منفی در نمرات خوشبینی تفاوت معنادار وجود دارد؟ از تی مستقل استفاده شد که نتایج آن در جدول شماره3 آورده شده است.
جدول- 3 مقایسه جوانان بر حسب گذران اوقات فراغت با فعالیت های مثبت یا فعالیت های منفی در نمرات