بخشی از مقاله
چکیده
امکان دستیابی همزمان به منافع چندگانه را از طریق تغییر در مدل های کسب و کار و از طریق مهندسی مجدد فرآیندهای موجود و استفاده از روش های چرخه ای، سیستماتیک و الگوبرداری از طبیعت و ویژگی احیا کنندگی آن فراهم می آورد. با تاکید بر قوانین فیزیک و یادگیری از طبیعت، توانسته است سودآوری چندگانه و کاهش هزینه را در کنار ارائه بهترین ها میسر سازد. اقتصاد آبی به عنوان یک فلسفه جدید اقتصادی توسط پروفسور گونتر پاولی معرفی شد.
در سال 1994، UN از او خواست تا بر روی مدل های تجارت آینده بررسی نماید که این تحقیق به بیش از 180 طرح محسوس مبدل گشت. قدرت اقتصاد آبی در تزریق مجدد ثروت بدست آمده از فرآیندهای موجود به اقتصاد محلی است. در هر فضای کسب و کاری که استفاده شود، اقتصاد آبی از منابع موجود محلی در جهت اشتغال زایی، افزایش درآمد و در عین حال حفظ محیط زیست بهره می برد .
بسیاری از مفاهیمی که در اقتصاد آبی مطرح میشود از کنار هم قرار دادن تحقیقات و مفاهیم قبلی نظیر بومی شناسی صنعتی، پایداری، توسعه، اقتصاد دایره ای و… بدست آمده است. برخلاف آنچه در اقتصاد سبز بود که در آن هر آنچه خوب مستلزم پرداخت هزینه بیشتر و گران تر بود، اقتصاد آبی مدل های تجارت جدیدی را معرفی می نماید که ارزان تر بوده و به سوبسید نیازی ندارد. هم افزایی منافع میان فرآیندهای مختلف جهت نیل به راندمان در سطح کلان و استفاده مجدد از سرمایه های طبیعی و اجتماعی هدر رفته مد نظر است.
اقتصاد آبی به معنای طراحی مدل های تجارت با استفاده از منابع وافر موجود در سیستم های سری شده است که در آن ضایعات به عنوان منبع استفاده نشده اما قابل استفاده در نظر گرفته می شود و از آن به عنوان ورودی فرآیندی دیگر جهت در آمد زایی بیشتر استفاده می گردد . هدف از ارائه این مقاله بررسی راهکارهای روز جهان برای طرح مدلهای کسب و کار بومی شده ایست که بالاترین خروجی را به ما میدهد و از طرفی ضایعات و پسماندهای محیط را کاهش داده و میتوان بالاترین بهرهوری را از آن داشت و در کنار آن به مقوله اشتغال هم وارد میشویم و میتوانیم بیشترین تعداد شغل را با بالاترین درصد بهرهوری ایجاد کنیم.
مقدمه
کارآفرینی به عنوان پدیده ای نو ظهور، به تازگی در محافل علمی ایران مطرح شده است . احیای تحقیقات و عملیات کارآفرینی در دنیا به دهه 1980 میلادی باز میگردد؛ که آن را " انقلاب کارآفرینانه " نام گذاری کردهاند. " جان تامپسون " معتقد است رفتار کارآفرینانه نیازی فراگیر و ضروری برای تمامی سازمانها - دولتی ، خصوصی ، داوطلبانه و غیره - با هر اندازه - بزرگ ، متوسط و کوچک - است - تامپسون ، 1999، ص . - 281
کارآفرینی پدیدهای است که شرایط محیطی در آن تعیین کنندهاست که موریس2 و لوئیز3 بر این باورند که ترکیب زیرساختهای محیطی درجه آشفتگی محیطی و تجربیات محیطی افراد جامعه بر سطح انگیزه کارآفرینانه جامعه تاثیرگذار است - موریس و لوئیز . - 35 1995 تئوریهای جامعهشناسی کارآفرینی به بررسی این موضوع میپردازند که چگونه محیط بر کارآفرینی تاثیرگذار است.
طبق نظر جفری تیمونز آنچه در محیط مطلوب کارآفرینانه مورد نیاز است محیطی میباشد که ویژگی-های اجتماعی سیاسی و آموزشی را با هم ترکیب نماید به ویژه این محیط نیازمند فرهنگی است که برای کارآفرینی ارزش قائل میشود تحصیل اجباری است حکومت به طور جدی از علوم محض و کاربردی حمایت میکند کارآفرینی را با خط مشی روشنفکرانه پرورش میدهد و دانش آموزان نخبه را تربیت میکند - الیسیون و مریسین 2000، . - 62
ورنون2 و ورتزل3 بر این باورند که فرهنگ در توسعه کارآفرینی از جایگاه والایی برخوردار است زیرا فرهنگ تعیینکننده نگرشهای افراد در جهت آغاز فعالیتهای کار آفرینی است - الیسون و مریسون،2000، . - 51 ظهور، نحوه شکلگیری و صورتبندی نظری دانش کارآفرینی به عنوان حوزهای که به موضوع خلق ارزش میپردازد، عمیقا تحت تاثیر دانش اقتصاد بودهاست.
علم اقتصاد یا آنچنان که صحیحتر است اقتصادسیاسی، در تلاش برای پاسخ به مسئله اساسی خود که همانا علل و ماهیت ثروت است - اسمیت، - 1357، راهی را برای پاسخ به چگونگی تحقق چنین امری برمیگزیند که در هنگام شکل بخشیدن به دانش کارآفرینی، صرفا نگاه اقتصادی درهمتنیده با مفاهیم سود، رقابت، کمیابی و ... را در این عرصه مجاز میداند و امکان تحقق نگاههای دیگر را نامحتمل میکند. فراتر از این، نگاه اقتصادی به کارآفرینی پشتوانه نظری محکمی را نیز فراهم میآورد تا در واقعیت بیرونی نیز در همین راستا عمل شود.
حال پس از گذشت چند ده سال از حاکمیت چنین نگاهی در عرصه بازار و تجارت، آواهای خوشی به گوش میرسد که نویدبخش این است که ما دریافته باشیم، جهان با رویهای که در گذشته داشته و اکنون نیز همچنان بر آن استوار است نه تنها به میعادگاهش نمیرسد، بلکه هم انسان و هم زیستگاهش را در رقابت و ستیزهجویی بر سر منابع محدود برای کسب منافع فردی بیشتر به نابودی میکشاند.
تفسیر اقتصادی از انسان4 با محوریت منفعتطلبی و رقابت با هر دیگری شرایط را در عرصه نظر و عمل بسیار ناموزون کرده و چالشهایی اساسی پدید آوردهاست که نیاز به تامل فراوان و سپس تغییر در رویهها دارند. بحرانهای متعدد زیستمحیطی چون گرمایش زمین، آلودگی هوا و ... از سویی و از سوی دیگر بحرانهای انسانی نظیر جنگ و بیماریهای متعدد و فراگیر روانی همه بیانگر آنند که جهان نمیتواند رویه کنونی را بیش از این ادامه دهد و تغییر در نگرشها امری ناگزیر مینماید.
کارآفرینی
کارآفرین و کارآفرینی اولین بار مورد توجه اقتصاد دانان قرار گرفت و تمامی مکاتب اقتصادی از قرن شانزدهم میلادی تا کنون به نحوی کار آفرینی را در نظریه های اقتصادی خود تشریح کردند - احمد پور داریانی ، . - 1383 کارآفرینی فرآیندی است که در محیط های مختلف ایجاد می شود و از طریق نوآوری توسط افرادی که به دنبال فرصت هایی برای خلق ارزش هستند، باعث تغییراتی در سیستم اقتصادی می شود - مقیمی، . - 2004 همچنین کارآفرینی به عنوان یکی از چهار عامل مهم اقتصادی: زمین، نیروی کار، سرمایه و کارآفرینی مطرح شده است - هلت، . - 2004 کارآفرینی تلاشی است برای خلق ارزش از طریق شناخت فرصت های کسب و کار، مدیریت ریسک پذیری به فراخور فرصت ها و مدیریت برای بسیج منابع مادی، مالی و انسانی ضروری برای انجام یک پروژه است - خانکا، . - 2003
کارآفرینی و خلاقیت
خلاقیت توانایی هستی بخشیدن و همچنین فرآیند روانشناختی یا فرایندهایی است که از طریق آنها محصولات جدید و ارزشمند خلق می شوند - ادوارد، . - 1968 به گفته پیتردراکر وجود نوآوری در کارآفرینی به قدری ضروری است که می توان ادعا نمود کارآفرینی بدون آن وجود ندارد و خلاقیت نیز بدون نوآوری حاصل نمی شود - فری،. - 1993 کارآفرینان ایده های خلاق دارند آنها از مهارت های مدیریتی و منابع برای شناسایی نیازها در بازار استفاده می کنند. یک کارآفرین موفق باید دارای قوه خلاقیت باشد - کونتز،. - 19930
کارآفرینی و تمایل به مخاطره پذیری
تمایل به مخاطره پذیری عبارتست از پذیرش مخاطره های معتدل که می توانند از طریق تلاشهای شخصی مهار شوند . هنگام در نظر گرفتن هر گونه مخاطره دو عنصر در ایجاد این مفهوم نقش دارد: یکی سطح درک فرد کارآفرین از مخاطره در آغاز هر فعالیت مخاطره آمیز و دیگری احتمال شکست در صورت ناموفق بودن آن فعالیت - بروکهاوس،. - 1980 مخاطره هایی که کارآفرینان در تاسیس و راه اندازی شرکتهای خود می پذیرند متفاوت هستند برای مثال آنها با سرمایه گذاری ، مخاطره مالی را می پذیرند و با ترک شغل خود مخاطره شغلی را پذیرا می شوند .
مردم عادی کارآفرین را عاشق مخاطره می دانند در حالیکه تحقیقات نشان می دهد که کارآفرینان نوعا چنین نیستند - احمد پور داریانی،. - 1383 کارآفرین خواه زن باشد خواه مرد ، شخصی است میانه رو که حساب شده مخاطره می کند . او لزوماً در پی فعالیتی نیست که مخاطره آن زیاد باشد بلکه مایل است مقدار متوسطی از مخاطره را که برای شروع فعالیت اقتصادی » معمولی « تلقی می شود بپذیرد و در این حد حاضر می شود تا پول ، امنیت ، شهرت و موقعیت خود را به مخاطره اندازد - لاتگنکر،موو و پتی،. - 1997 هرگز اینطور نیست که تصور شود کارآفرینان قمار می نمایند بلکه در اقدام به مخاطره بسیار حساب شده و با دقت عمل می کنند و تمام تلاش خود را به کار می بندند تا احتمالات را به نفع خود تغییر دهند - کوراتکو و هودجتس،. - 1989