بخشی از مقاله
چکیده
امروزه یکی از عواملی که موجب به وجود آمدن توسعه ی پایدار در شهر ها می شود ایجاد و تولید اکو موزه هایی است که به صورت آزاد و سر باز برای آشنایی مردم به وجود آمده است تا با گذشته ی خود چه از لحاظ گویشی ،لهجه ای،فرهنگی و... بلکه از لحاظ معماری آشنا شوند و ببینند که گذشتگان چگونه پاسخگوی نیاز های اقلیمی خود بودند .در گیلان فاصله ی بین روستا ها از هم پیاده 10 دقیقه و با ماشین 5 دقیقه است ولی در این فاصله نوع معماری هر روستایی در گیلان، خاص خودش است و نحوه ی پاسخگویی آن به نیاز های اقلیمی متفاوت.
گیلان استانی است که نمی توان از آن به گستردگی یاد کرد اما 9 حوزه ی مختلف اقلیمی را می توان در آن شاهد بود. که این 9 حوزه را می توان زیر مجموعه ی یک تقسیم بندی به نام معتدل و مرطوب شناخت. که نگارنده معتقد است این نوع شناخت ظلم بزرگی به پاسخگویی هر استان به نیاز های اقلیمی خودش است ، چرا که با این تقسیم بندی نمی توان پی برد به درک صحیحی از پاسخ های هر روستا به بستر خود جهت ارائه ی طرح ایده آل. بنابر بر این به بررسی این 9 حوزه پرداختیم که همه را در یک جا به نام اکو موزه میراث روستایی گیلان می شود پیدا کرد.
-1روش تحقیق
روش بررسی این جستار،توصیفی – تحلیلی می باشد و با استناد بر منابع کتابخانه ای و روش گرد آوری اطلاعات ، اسنادی و میدانی که در بخش اسنادی از کتب ،مجلات،روزنامه ها،مقاله ها،گزارش ها،سخنرانی ها ، بروشور ها و در بخش میدانی نیز از روش مشاهده و کروکی استفاده شده است.
-2سوالات تحقیق
آیا با ایجاد اکو موزه روستایی می توان به کیفیت کالبدی توسعه ی پایدار شهری رسید؟
آیا با الگو برداری از معماری گذشتگان می توان به معماری پایدار رسید؟
-3مقدمه
تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های اجتماعی و فرهنگی در سطح بومی از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعات نقطه اتکای دانش بومی در مورد محیط زیست،همچنین تکیه گاه تدوین الگوهای مدیریت صحیح است. مدیریت صحیح اصطلاحی فنی است که معنی دقیق و صریح آن ،این است که هر فردی از آحاد جامعه بتواند در روند تصمیم گیری های جمعی مشارکت نماید.در این راستا، نباید اجازه بدهیم که این میراث از میان برود و هدف از تاسیس اکوموزه ها نیز همین است.زیرا بها دادن به خاطره ی رویداد های گذشته و روند شکل گیری دانش تجربی بومی باید یکی از عناصر تعیین کننده در سیاست توسعه قلمداد شود.
در این مرحله است که به اهمیت و ضرورت پژوهش های میان دانشی پی میبریم. - فرانسواز کورل،1386، - 54موزه ی میراث روستایی گیلان به ما میگوید که در گذشته با آن مصالح بومی چگونه مسائل ساخت - structure - خانه ها حل شده است.چگونه پاسخ هایی به شرایط اقلیمی داده شده - دولت آبادی،1386، - 65معماری روستایی گیلان یکی از دریچه های شناخت گیلان و فرهنگ آن است.معماری بومی متاثر از فرهنگ و اقلیم و اقتصاد منطقه است. تعامل معماری و سازه های روستایی با طبیعت، اقلیم و فرهنگ، پاسخگوی نیاز های مردم است و نشان از خرد ناب این مردم دارد .
امروزه این تعامل تا حد بسیاری از بین رفته و در حال فراموش شدن است. هدف مهم نمایشگاه معماری، شناختن و شناساندن دانش نا نوشته ی بومی و رمز و راز های نا گفته ی این معماری بدون معمار بود. - ؟،1386، - 39آگاهی و شناخت از میراث گذشته ی نزدیک بسیاری از کج فهمی های ما نسبت به یکدیگر و کج فهمی های دیگران نسبت به ما را از بین خواهد برد
همچنین آن چه این موزه را از اکوموزه ها متمایز میکند ویژگی های فرهنگی ،معماری،زیباشناختی و به ویژه فناوری و دانش ساخت این معماری بدون معمار است که تعجب و تحسین همگان را بر می انگیزد.
جهت بهره مندی از وزش نسیم،باید سقف را تا حد امکان پایین آورد تا سایه ی سقف روی کف باشد.این ارتفاع مدولار لوکور بوزیه را یاد آور است،ارتفاع انسانی که دستش به سقف رسیده 226 سانتی متر،عدد اول در سری فیبوناچی-ریاضی دان قرن ششم یونان. این ارتفاع نماینده اومانیسم یا انسان گرایی است
این موزه ها نه تنها فرهنگ روستایی بلکه فرهنگ شهری را محافظت میکردند و از لحاظ آموزشی و فنی،علاوه بر تاکید بر مطالعات و مستند سازی های علمی،بر جنبه های مردم شناسی نیز تاکید دارند
امروزه شکل گیری و گسترش موزه های قوم شناسی، اجتماعی و اکو موزه ها سرشار از تجربیات نو با مفاهیم و مدل های تازه اند.در بیانیه ی یونسکو در سال 1972 به اصول اساسی نهضت مربوط به موزه های اجتماعی ، که ضمن تحقق در فرانسهبه اکو موزه معروف میگردند،اشاره میشود.این بیانیه بر تکنیک های مدرن موزه داری تاکید دارد،تا از این طریق بین اشیا و بازدید کنندگان ارتباط موثر تری برقرار شود