بخشی از مقاله
چکیده
در جهان امروز، صنعت گردشگری به عنوان یکی از محورهای اصلی فعالیتهای اقتصادی، با بسیاری از بخشهای مختلف اقتصاد ارتباط مستقیمی دارد. از آنها بهره برده و به آنها بهره میرساند. امروزه، صنعت گردشگری گسترده ترین فعالیت ها در بخش های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و خدماتی به شمار میآید که تا حدودی از حوزه دولتها و سیاست متأثر بوده و تابع قوانین و مقررات داخلی کشورها و همچنین شرایط بینالمللی است که می تواند در رشد، توسعه و یا عدم توسعه این صنعت ایفای نقش نماید.
اکثر کشور های حوزه خلیج فارس با سرمایهگذاری های فراوان در صنایع مختلف و صنعت گردشگری سعی در جذب گردشگران بیشتری نموده اند. سواحل خلیج فارس و جزایر ایرانی واقع در آن و سواحل زیبای دریای عمان موقعیت مطلوبی را به عنوان یک فرصت در جذب گردشگر به وجود آورده است.
در سواحل و جزایر جنوب کشور مناسب بودن درجه حرارت در فصل سرد و مهیا بودن شرایط برای فعالیت های ورزشی آبی مانند قایق رانی، جت اسکی و ... همچنین سفرهای دریایی به جزایر مختلف و بازدید از قلعهها و ابنیه تاریخی پتانسیل های نهفته برای توسعه فعالیت های گردشگری ایران به شمار می آید. این مقاله به شیوه تحقیق کتابخانه ای و به صورت توصیفی- تحلیلی بوده، برای جمعآوری و نگارش مطالب این پژوهش بیشتر از منابع کتابخانه ای استفاده شده است. شایان ذکر است در این کار پژوهشی هدف اصلی شناسایی، بررسی و تحلیل توانمندی های بالقوه جنوب کشور در صنعت گردشگری و مشاغل وابسته به آن است.
-1 مقدمه
گردشگری: مسافرتی است که با قصد تفریح و لذت انجام می شود. سازمان جهانی گردشگری، گردشگر را شخصی تعریف کرده است که به مکانی غیر از محیط معمولی خود مسافرت می کند، کمتر از یک سال متوالی در آنجا به سر می برد و هدف اصلی از این مسافرت این نیست که در مکان مورد بازدید در برابر دریافت پول کار کند.
گردشگری یکی از مؤلفه های مورد توجه جوامع و عامل انتقال دهنده فرهنگ و تمدن کشورها با یکدیگر و یکی از بزرگترین صنایع دنیا وابسته به بخش عمده ای از اقتصاد جهانی است. انتقال اطلاعات،اکتشافات و آشنایی با تجربیات گروه های بشری از دیر باز اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و سفر کردن عامل هم ترقی و پیشرفت محسوب می گردد. در عصر جهانی شدن پدیده ها، صنعت گردشگری سومین صنعت بزرگ جهان به شمار می آید.
»امنیت« عبارت است از: رهایی از تردید، آزادی از اضطراب و بیمناکی، و داشتن اعتماد و اطمینان موجه و مستند. امنیت خواه فردی، ملی یا بین المللی، در زمره ی مسائلی است که انسان با آن مواجه است. امنیت به صورت وسیع، در مفهومی به کار گرفته شده است که به صلح، آزادی، اعتماد، سلامتی و دیگر شرایطی اشاره می کند که فرد و یا گروهی از مردم احساس آزادی از نگرانی، ترس، خطر یا تهدیدات ناشی از داخل یا خارج داشته باشند.
بهترین مفهوم توسعه، رشد همراه با عدالت اجتماعی است. اهداف کلی برنامه ریزی منطقه ای و یا توسعه اقتصادی برقراری عدالت اجتماعی توزیع رفاه ثروت دربین افراد جامعه است.
توسعه پایدار: در واقع توسعه پایدار فرآیندی است که اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی جامعه را در هر جا که ممکن است از طریق وضع سیاست ها، انجام اقدامات لازم و عملیات حمایتی با هم تلفیق می کند و در هر جایی که تلفیق امکان ندارد به ایجاد رابطه مبادله بین آنها و هماهنگی این مبادله ها می پردازد. - زاهدی، - 12 :1386 در این تحقیق سعی شده است که رابطه بین مؤلفه های گردشگری و توریسم، امنیت و توسعه پایدار در سواحل جنوب و جزایر واقع در آن مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
-2 روش تحقیق
این مقاله به شیوه تحقیق کتابخانه ای و به صورت توصیفی- تحلیلی بوده، برای جمع آوری و نگارش مطالب این پژوهش بیشتر از منابع کتابخانه ای، اسنادی و منابع اینترنتی و نشریات متعدد استفاده شده است. شایان ذکر است در این کار پژوهشی هدف اصلی شناسایی، بررسی و تحلیل توانمندی های بالقوه جنوب کشور در صنعت گردشگری و مشاغل وابسته به آن است.
-3پرسش تحقیق
آیا توسعه صنعت جهانگردی وجذب توریسم و افزایش جمعیت می تواند سبب افزایش ضریب امنیت و توسعه پایدار در سواحل جنوب کشور شود ؟
-4فرضیه تحقیق
اساساَ هر عملی که مبتنی بر هدفی باشد مستلزم نظریه ای است. با تکیه بر اقتصاد مقاومتی و با تأکید بر داشته ها و توانمندی های بومی کشورمان می توان در رونق و توسعه کشور گام برداریم، امروزه گردشگری را به عنوان یکی از مهمترین صنایع توسعه پایدار در هر جامعه ای باید دانست، که از تحرک بالایی در تغییرات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، شهری و محیطی برخور دار است، تمرکز بر جنبه های مختلف صنعت گردشگری، همراه با برنامه ریزی های مدیریت محلی و ملی هرجامعه ای نقش بسیار با اهمیتی در فرایندهای بین المللی و ملی هر جامعه ای می تواند ایفاء کند.
چنین به نظر می رسد که برای رونق اقتصادی و امنیت منطقه در دوران پسا برجام، ابتدا در بخش هایی که توانمندی های بالقوه بیشتری داریم همانند صنعت گردشگری و صنایع وابسته به آن سرمایه گذاری نماییم. جذب سرمایه گذاری بیشتر و ایجاد زیر ساخت های مناسب زمینه های ایجاد اشتغال و درآمد زایی و تمرکز مردم در این سواحل را فراهم نماییم.
-5مبانی نظری
جهانگردی
در مارس 1993،کمیسیون آمار ملل متحد، تعریف ارائه شده از جهانگردی توسط سازمان جهانی جهانگردی را پذیرفت. بر اساس این تعریف،جهانگردی عبارت است از:»مجموعه فعالیت های افرادی که به مکانهایی خارج از محل زندگی و کار خود به قصد تفریح واستراحت و انجام امور دیگر مسافرت می کنند و بیش از یک سال متوالی در آن مکان ها نمی مانند.«
· جهانگردی: به عمل فردی که به مسافرت می رود و در آن مکان که خارج از محیط زندگی وی است برای مدتی کمتر از یک سال جهت تفریح،تجارت و دیگر هدف ها اقامت نماید گفته می شود.
· جهانگرد: به کسی که حداقل یک شب در یک اقامتگاه عمومی یا خصوصی اقامت نماید، گفته می شود.
گردشگری: مسافرتی است که با قصد تفریح و لذت انجام می شود. سازمان جهانی گردشگری، گردشگر را شخصی تعریف کرده است که به مکانی غیر از محیط معمولی خود مسافرت می کند، کمتر از 12 ماه متوالی در آنجا به سر می برد و هدف اصلی از این مسافرت این نیست که در مکان مورد بازدید در برابر دریافت پول کار کند.
امروزه گردشگری به عنوان یکی از گسترده ترین فعالیت ها در بخش های فرهنگی،اقتصادی، اجتماعی و خدماتی به شمار می آید که تا حدودی از حوزه دولت ها و سیاست متأثر بوده و تابع قوانین و مقررات داخلی کشورها و همچنین شرایط بین المللی است که می تواند در رشد، توسعه و یا عدم توسعه این صنعت ایفای نقش نماید.
گردشگری یکی از مؤلفه های مورد توجه جوامع و عامل انتقال دهنده فرهنگ و تمدن کشورها با یکدیگر و یکی از بزرگترین صنایع دنیا وابسته به بخش عمده ای از اقتصاد جهانی است. انتقال اطلاعات، اکتشافات و آشنایی با تجربیات گروه های بشری از دیر باز اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و سفر کردن عامل هم ترقی و پیشرفت محسوب می گردد.در عصر جهانی شدن پدیده ها، صنعت گردشگری سومین صنعت بزرگ جهان به شمار می آید. در عصری که زمان بر فضا غالب شده، سهولت و سرعتی که در برقراری ارتباط، مسافرت ها وحمل و نقل پدید آمده، تماس راحت تر شده است.
امنیت
وجود اطمینان نسبت به سلامت جان و مال و ناموس را امنیت می گویند و امنیت موضوعی استنباطی است که مفهوم آن ثابت اما محتوای جغرافیای سیاسی آن تابع شرایط زمان و مکان تغیر می دهد.