بخشی از مقاله
مقدمه :
دنیای صنعتی امروز سبب شده تا انسانها، برای رهایی از هر نوع تنش و فشارهای روحی و روانی و برای دستیابی به آرامش درونی، به دامان طبیعت پناه ببرند و به این وسیله انرژی از دست رفته خود را دوباره بدست آورند. زیرا انسانها به طور ذاتی دوست دارند به اصل و منشا خود، یعنی طبیعت بازگردند. از طرفی پدیده آلودگی هوا در شهرهای بزرگ، آلودگی صوتی و سایر آلاینده های محیط زیست ، سبب می شود نیاز مردم شهرنشین به طبیعت و استفاده از موهبت های آن و فرار از زندگی ملامت آور ماشینی و پناه بردن به مراکز تفرجی و مناطق تفرجگاهی طبیعی خارج از شهرها، روز به روز بیشتر شود.
در حال حاضر توسعه پایدار، حفاظت و به سازی محیط زیست، استفاده صحیح از منابع طبیعی و بهره گیری چندجانبه تفرجی، آموزشی و پژوهشی از شرایط طبیعی محیط زیست، موضوعاتی هستند که در سراسر جهان بر چگونگی رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی تأثیر می گذارند.
به طور کلی انسانها با اعمال و رفتار خود هم میتوانند موجب تخریب طبیعت و محیط زیست خود شوند و هم میتوانند با به کار بردن اصول فنی و علم و دانش خود باعث تنوع زیستی حفاظت هر بیشتر از محیط زیست شوند. اثرات زیست محیطی به تغییر فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی محیط زیست بر اثر یک یا چند فعالیت اطلاق می گردد و شناسایی اثرات زیست محیطی بخش عمده و اصلی را در روند مطالعات زیست محیطی تشکیل می دهد. طرح ها و پروژه های گردشگری در مراحل آماده سازی، اجرا و بهره برداری دربرگیرنده فعالیت های متعددی است که محیط زیست را تحت تاثیر قرارمی دهد. بنابراین در مطالعات ارزیابی زیست محیطی این طرح ها شناسایی این گونه اثرات مدنظر می باشد
سابقه تحقیق :
لغت گردشگری - - Tourism از کلمه سفر - - Tour به معنای گشتن اخذ شده که ریشه در لغت لاتین گردش - - Turns به معنای دور زدن، رفت و برگشت بین مبدا و مقصد و چرخش دارد که از یونانی به اسپانیایی و فرانسه و در نهایت به انگلیسی راه یافته است .افراد ثروتمند معمولا به اقصی نقاط جهان سفر می کنند تا شاهکارهای هنری را ببینند، زبان های جدید بیاموزند،، با فرهنگ های جدید یا با غذاهای دیگر کشورها آشنا شوند.اصطلاحات "گردشگری " و " گردشگر" اولین بار در سال 1937 توسط جامعه ملل مورد استفاده قرار گرفتند. - - 10 امروزه، صنعت گردشگری در جهان توسعه فراوانی یافته و بسیاری از کشورها با استفاده از این رهیافت توانسته اند وضعیت خویش را تا حد درخور توجهی بهبود بخشند.
سال 1996 میلادی درآمدهای مستقیم و غیر مستقیم جهانگردی بالغ بر 444 میلیارد دلار و معادل 35 درصد از صادرات جهانی خدمات بوده است .درآمد ارزی حاصل از صنعت مذکور روز به روز افزایش می یابد، به طوری که درآمدهای حاصل از گردشگری نسبت به دهه شصت میلادی بیش از چهار برابر شده و در سال گذشته به 10 درصد درآمد جهانی رسیده و نزدیک به204 میلیون شغل ایجاد کرده است و البته سهم همه کشورهای اسلامی از درآمدهای ارزی حاصل از گردشگری حدود هفت درصد است.
لیواکسلینگ وهمکاران مطالعه ای درباره تاثیرات رشد گردشگری بر روی امنیت اکولوژیکی و فرهنگی با استفاده مدل های سلسله مراتبی در چین داشتند . تحقیقات نشان داده است که رشد بی رویه گردشگری می تواند آسیبی برای میراث های طبیعی باشد
زنگ هونگ در پژوهش خود تحت عنوان توسعه پایدار گردشگری که در لیجیانگ چین - یکی از نقاط مشهورگردشگری کشور چین - انجام داده است به این نتیجه رسیده است که در سال های اخیر گردشگری به سرعت رشد داشته است و در کیفیت زندگی ساکنان بومی مفید بوده است ، اما باعث نزول رتبه زیست محیطی منطقه شده است
اثرات گردشگری بر محیط زیست
هرچند، هیچ شکی نیست که گردشگری نقش مهمی را در احیاء و متنوعسازی اقتصادی جوامع ایفا میکند، اما در عین حال میتواند باعث ایجاد تغییراتی در محیط اجتماعی، اقتصادی و فضای زیستی نواحی بشود.اثرات و تغییراتی که این صنعت بر جامعه میگذارد میتواند به صورت فیزیکی، اقتصادی و یا اجتماعی، فرهنگی باشد. بههر حال از آنجا که معمولاً رهآوردهای صنعت گردشگری بسیار پیچیده است و در مناطق گوناگون متفاوت میباشد، بنابراین اثراتی را که بر جای میگذارد، نیز بسیار متفاوت و در مناطق و نواحی مورد بازدید مختلف میباشد. در این پژوهش سعی می کنیم اثرات را به صورت کلی و بدون ذکر منطقه بیان کنیم.
"انجمن جهانی سفر و جهانگردی، با بررسی پیامدهای اثرات جهانگردی، قطعنامه ای را در حمایت از جهانگردی منتشر کرده است. مفاد این قطعنامه بیانگر آن است که انجمن توجه ویژه ای به اصلاح اثرات مخرب بر محیط زیست دارد.