بخشی از مقاله

چکیده

گردشگری روستایی می تواند به کلیه فعالیتها و خدماتی گفته شود که به وسیله کشاورزان، مردم و دولتها برای تفریح، استراحت و جذب گردشگران و نیز فعالیتهایی که به وسیله گردشگران در نواحی روستایی صورت می گیرد گفته شود. گردشگری روستایی می تواند به مثابه یکی از گزینه های مناسب برای درآمدزایی و ایجاد شغل و تحولات و دگرگونی های مثبت در درآمدهای روستایی در نظر گرفته شود.

توسعه گردشگری و توسعه روستایی دو عامل مرتبط با یکدیگرند که توسعه هر کدام شان تأثیری مثبت بر دیگری دارد. در این پژوهش برخی مفاهیم گردشگری، گردشگری روستایی، جاذبه های گردشگری روستایی ، توسعه روستایی ، برنامه ریزی گردشگری ، عوامل تأثیرگذار در مدیریت روستایی و .... مورد بررسی قرار گرفته و در پایان نیز پیشنهادات ، اجرایی کردن پیشنهادات و نتیجه گیری بیان شده است .

مقدمه

درشرایطی که قرن بیستم به پایان رسیده است، هنوز توسعه روستایی با مسائل و چالش های متعددی مواجه است، زیرا که راهبردهای گذشته در زمینه توسعه روستایی موفقیت آمیز نبوده و نتوانسته است مسائلی همچون فقر، اشتغال، بهداشت، امنیت غذایی و پایداری محیط زیست را تأمین کند، این مسأله باعث شده است که در سالهای اخیر بار دیگر توسعه روستایی مورد توجه قرار گرفته و نظریه پردازان، برنامه ریزان و مجریان حکومتی در صدد برآیند تا با ارائه راهکارها و استراتژی های جدید، از معضلات و مسائلی که این نواحی گریبانگیر آن می باشند، بکاهند.

یکی از این راهبردهایی که اخیرا در اغلب کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته و حتی در برخی از این کشورها به اجرا درآمده است و نتایج مثبتی هم به همراه داشته، توسعه و گسترش گردشگری در نواحی روستایی که دارای پتانسیل های لازم برای گسترش گردشگری است،می باشد.

این سیاستگزاران و برنامه ریزان برای گردشگری به چشم ,, صنعتی که ثبات اقتصادی و جمعیتی،، را برای جوامع روستایی به دنبال دارد، می نگرند و بسیاری نیز می پندارند که توسعه گردشگری راه حل بسیاری از مشکلاتی است که مناطق روستایی گرفتار آنها می باشند. پس گردشگری را عنصر لازم برای حرکت به سوی اصلاح مناطق روستایی می دانند.

به هرحال آنچه مسلم بوده، این است که از نظر موافقان و مخالفان توسعه، گردشگری روستایی به طور فزاینده ای به صورت یک نوشدارو، افزایش دهنده توان اقتصادی، بالابرنده قابلیت زیست در نواحی دور افتاده، محرک تجدید حیات سکونتگاهها و نیز بهبود دهنده شرایط زندگی جوامع روستایی به حساب می آید - . - Biredenhann & Wickens,2004,1 این موضوع در بسیاری از کشورها با سیاستهای کشاورزی در ارتباط است و غالبا وسیله ای در جهت حمایت از محیط زیست و فرهنگ روستایی می باشد، بنابراین می تواند نقش اساسی در توسعه و حفظ روستا باشد.

اگر گردشگری روستایی به نحوی مناسب برنامه ریزی و مدیریت شود، می تواند خالق یا محرک یک فرایند توسعه یافته برای حصول به پایداری توسعه در نواحی روستایی و نیز پایداری جوامع محلی در کلیه زیر شاخه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و همچنین خود صنعت گردشگری باشد. علی رغم این موضوع گردشگری روستایی فعالیتی بسیار پیچیده ای است که با بخش های دیگر جامعه و اقتصاد وجوه مشترکی دارد؛ در نتیجه دارای آثار آن و پیامدهای مختلفی می باشد که می باید در فرایند برنامه ریزی تمامی جوانب آن مورد ملاحظه قرار بگیرد تا از عوامل منفی جلوگیری شود و تأثیرات مثبت عوامل اقتصادی، اجتماعی و محیطی مرتبط با آن افزایش پیدا کند.

با توجه به مطالب فوق، به منظور بهبود عملکرد توسعه در مناطق روستایی، لزوم بهره گیری از راهبردها و راهکارهای مناسب توسعه گردشگری روستایی با توجه به شرایط و ویژگیهای زیست محیطی و جاذبه ها و فراورده های اکولوژیکی - طبیعی و انسانی - هر منطقه، به طور فزاینده ای احساس می شود

تعریف گردشگری

گردشگری ترجمه واژه توریسم است که واژه ای فرانسوی است و خود از"تور"گرفته شده است. تور در زبان فرانسوی به معانی زیر آمده است: محل پیمودن، سیرکردن، گردش نمودن

در قانون توسعه صنعت ایرانگردی و جهانگردی مصوب مهرماه 1370 مجلس شورای اسلامی آمده است:"ایرانگردی و جهانگردی عبارت است از هر نوع مسافرت انفرادی یا گروهی که بیش از 24 ساعت بوده و به منظور کسب وکار نباشد - محقق داماد،1376 ،. - 43 گردشگر یا توریست را اینگونه نیز تعریف می کنند: گردشگر مسافری است که برای مدتی بیش از یک شب و کمتر از یک سال به منظور تفریح، تجارت دیدار اقوام و آشنایان و مقاصد دیگر در مکانی دور از محیط معمولی خود اقامت می کند

در مارس 1993 کمیسیون آمار ملل متحد تعریف ارائه شده از صنعت توریسم توسط سازمان جهانی جهانگردی را پذیرفت. بر اساس این تعریف، صنعت تورسم عبارت است از: "فعالیتهای افرادی که به مکانهای خارج از محل زندگی و کار خود به قصد تفریح و استراحت و انجام امور دیگر مسافرت می کنند و بیش از یک سال متوالی در آن مکانها نمی مانند."

در اکثر تعاریف ارائه شده از توریسم مفاهیم زیر نهفته است:

الف- جابجایی و مسافرت

ب - مدت زمان بیشتر از 24 ساعت و کمتر از یک سال

ج    - مکانی غیر از محل زندگی و کار

د   - تفریح

گردشگری از بعد تقاضا به سه شکل صورت می گیرد:

- 1 گردشگران داخلی، به ساکنان یک کشور که فقط داخل آن کشور مسافرت می کنند اطلاق می شود.

- 2 گردشگران خارجی به افرادی که ساکن یک کشور نیستند و به آن کشور مسافرت می کنند اطلاق می شود

اهداف گردشگری

برخی از اهداف گردشگری شامل:

الف- دیدار دوستان و آشنایان

ب- استفاده از فضا و چشم اندازهای طبیعی

ج- تجارت و کارهای علمی و شخصی

د- جهت درمان - آب درمانی، استفاده از آب و هوای سالم و.... -

ه - زیارت و انجام امور مذهبی و- هدف های تاریخی

ز- هدف های فرهنگی

ح- اهداف تفریحی و ورزشی

ط - فعالیتهای علمی وپژوهشی

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید