بخشی از مقاله
با عرض سلام خدمت سروران عزیز، همکاران محترم و با کسب اجازه از رئیس جلسه گزارش گروه زبان و ادبیات عربی را خدمتتان تقدیم میکنم. گروه زبان و ادبیات عربی طی دو نشست تخصصی که بعد از ظهر روز سهشنبه در سالن مذاکرات 2 داشتند، موارد زیر را بررسی کردند و به این نکات رسیدند:شاید یک سؤالی اینجا مطرح شود که جایگاه زبان و ادبیات عربی در علوم انسانی چیست؟ و آیا این زبان در علوم انسانی جایگاهی دارد و یا نه؟ نکاتی که دوستان به آن رسیدند این است که این زبان با توجه به قانون اساسی جمهوري اسلامی ایران و با توجه به اسلامی بودن این کشور جایگاه زبان عربی در این کشور و در علوم انسانی را در کشور ایران شاید در چند نکتهاي بتوان خلاصهکرد.
1. اولاً به عنوان زبان دین و معجزه جاوید مسلمانان، زبان علمی فرهنگ و تمدن اسلامی، زبان علمی درك مفاهیم حقوق و فقه و قوانین اسلامی، پشتوانه فرهنگی زبان و ادبیات فارسی و ارتباط تنگاتنگ زبان عربی با ادبیات ملی کشورمان. 2. زبان ابداعات و ابتکارات و خلاقیتهاي بزرگان عرصه هنر و علم ایران زمین.
3. تبادل به روز مطالب علمی و هنري کشورهاي اسلامی و تعامل سیاسی و اجتماعی با جهان غرب
4. ضرورت آشنایی با این زبان به دنبال تحولات اخیر عرصه بینالملل، بحران خیز بودن منطقه اسلامی - عربی، به منظور درك صحیح از اوضاع این منطقه و تحلیل و ارزیابی آن.
5. افزایش گردشگري مذهبی در ایران و داشتن بالاترین سهم در توریست کشور که مربوط به گردشگران عرب زبان است؟ 6. داشتن رتبه سوم در میان هفت زبان زنده دنیا، و آنچه یکی از همکاران ما اطلاع داد که در روز 83/10/30 خبري بود در تلویزیون در ساعت 20 که در سال 2000 گزارش از یونسکو است که در سال 2100 فقط 3 زبان در دنیا تقریباً باقی میماند؛ یعنی بیشترین زبانهاي رایج دنیا عربی، انگلیسی و اسپانیایی است. .7 زبان ارتباط علمی و فرهنگی و سیاسی مردم بیش از بیست کشور دنیاست.
با توجه به جایگاه شایستهاي که در توسعه و پیشرفت ملی انسانی و نقشی که در بومی سازي و اسلامی کردن آن ایفا میکند و سهمی که در توسعه کشور دارد، و با توجه به وضعیت امروز زبان و ادبیات عربی در مراکز آموزشی کشور از مدارس تا دورههاي تحصیلات عالی این رشته و چالشهایی که فراروي آن قرار گرفته است، شرکت کنندگان در نشست تخصصی گروه زبان و ادبیات عربی درباره نقاط ذیل به توافق رسیدند:من عمده گزارشم از خود گروه، و وضعیت داخلی گروه است که چند کتاب تا حالا ما بررسی کردیم و از بقیه مطالب چشمپوشی میکنم تا بپردازم به محورهاي کنگره و نکاتی که گروه در این زمینه به نتیجه رسیدند.
تغییر رویکرد و نگرش به زبان و تاریخ ادبیات عرب:
دقت بفرمایید زبان و تاریخ ادبیات عرب و تبدیل آن به زبان و تاریخ ادبیات عربی چون هر یک از این دو لغات بار فرهنگی خاص خودش را دارد و بازبینی منابع این رشته بر اساس جهانبینی اسلامی و توجه ویژه به تلاشهاي علمی ملل مختلف از جمله ایرانیان به عنوان اجزاء یک پیکر واحد از تمدن اسلامی است.بدین منظور پیشنهاد میگردد ارگانی مانند مؤسسه سمت یا پژوهشگاه علوم انسانی با تشکیل گروه علمی - تخصصی متولی این امر باشند، چون موضوع یک موضوع آسانی نیست که هم استاد بتواند تدریس کند و کارهاي دیگري انجام بدهد، بعد هم بیاید یک نظریه جدید در این زمینه عرضه کند.
با توجه به اینکه یکی از مهمترین آسیبهاي رشتههاي علوم انسانی فقدان روشمندي است و این امر در رشتههاي ادبیات نمونه بارزي دارد، به نظر میآید برگزاري کارگاههاي مستمر جهت دانش افزایی اساتید و آشنایی آنان با روش تحقیق علمی و تدوین کتب و برآورد نیازهاي اساسی و مسئله محوري دانش، ضروري است. لازم است این مهم با اقدام گروههاي علمی انجام گیرد. حالا چه دانشگاهها چه پژوهشگاههاي علوم انسانی و شوراي بررسی متون چه سازمانها، چه خود انجمن زبان و ادبیات عربی.به نظرم این یک ضرورتی است که باید به آن توجه شود.