بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
بسم الله الرحمن الرحیم
پرورش كرم ابريشم
اسلاید 3 :
عليرغم چاپ و انتشار کتب متعدد و با ارزش علمي در مورد رشته هاي مختلف نوغانداري و صنعت ابريشم ، لزوم تهيه نشريه آموزشي که بتواند بصورت کاربردي و علمي مورد استفاده علاقمندان واقع شود احساس مي گرديد به همين منظور بر آن شديم تا مجموعه اي به زبان ساده تحت عنوان آموزش نوغانداري تهيه و در اختيار علاقمندان قرار دهيم . نشريه اي که از نظر خوانندگان عزيز مي گذرد مشتمل اطلاعات مورد نياز تفريخ تخم نوغان – کرم ابريشم و بيماريهاي رايج در مورد نوغانداري مي باشد .
مقدمه:
پرورش کرم ابريشم
اسلاید 4 :
تفريخ تخم نوغان ( خارج شدن کرمها از تخم )
اسلاید 5 :
هدف از تفريخ فقط بيرون آمدن کرم ابريشم از تخم به هر شکل نمي باشد ، بلکه هدف ايجاد شرايط مناسبي است که بوسيله آن تقريباً همه کرمها به طور همزمان ، يکنواخت و با قدرت کافي از تخمها خارج گردند و زمان مناسب اين کار حدود 13-12 روز از زمان خروج تخم نوغانها از سردخانه مي باشد.
اسلاید 6 :
لازم به ذکر است که جهت هماهنگي بيشتر تا مرحله قبل از تغيير رنگ کامل تخم نوغان نور طبيعي ( يا 18 ساعت نور و 6 ساعت تاريکي ) مورد استفاده قرار گرفته و پس از تغيير رنگ تخم نوغانها 2 روز تاريکي کامل مورد استفاده قرار گيرد و پس از طي مراحل فوق بمنظور در آمدن يکنواخت لاروها از تخم لازم است بمدت 2 الي 4 ساعت تخم ها را در معرض نور قرار داده تا کاملاً تفريخ شود.
اسلاید 7 :
نکات مهم در پرورش کرم جوان :
کرمهاي تازه تفريخ شده تا پايان خواب سوم اصطلاحاً کرم جوان و به کرمهاي سنين چهارم و پنجم اصطلاحاً کرم بالغ گفته مي شود .
اسلاید 8 :
وروديهاي محل پرورش را با مخلوط آهک و کلر گرد پاشي نموده و جهت ضدعفوني دستها محلول 1% کلر در نظر گرفته شود . افراد مي بايست قبل از شروع کار دستها را ضدعفوني کرده و کف دمپائي ها را آغشته به مخلوط آهک و کلر نمايند .
در روز تفريخ پس از گذراندن مرحله تاريکي، تخم نوغانها مي بايست در معرض نور بمدت 2 الي 4 ساعت قرار بگيرد تا با اين روش 90 تا 95 درصد تخم نوغانها تفريخ گردند.
اسلاید 9 :
براي تغذيه از برگهاي مناسب به اندازه 2 سانتي متر مربع استفاده شده و از اندازه هاي خيليکوچک و نازک و بلند خودداري کنيد .
برداشت برگ از روز قبل تهيه و آماده شود.
هرگز کرمهاي جوان را با دست لمس نکرده و حتي الامکان غير از مواد نظافت بستر ، از 2 عدد پر تميز براي اضافه کردن بستر استفاده گردد.
اسلاید 10 :
افزايش سطح بستر ( باز کردن جاي کرمها ) مي بايست که بصورت تدريجي در زمان هر مرحله برگدهي صورت گرفته ، برگدهي نازک انجام شود . از تراکم بيش از حد کرمها و يا برگدهي اضافي خودداري گردد.
قبل از خواب ، برگدهي به صورت نازک با قطعات برگ به طول و عرض يک سانتي متر در خواب اول و 2 سانتي متر در خواب دوم صورت پذيرد .
بسترهاي پرورشي در معرض نور مستقيم و شديد قرار نگيرد
اسلاید 11 :
به جز در موارد انجام کار مانند برگدهي ، نظافت يا تعويض بستر از حضور افراد در سالن پرورش جلوگيري شود.
در طول سنين اول و دوم ، حرارت بين 26-25 درجه و رطوبت بين 85-80 درصد و در طول سن سوم حرارت 25-24 درجه و رطوبت 80-75 درصد تامين گردد.
برگدهي را بين ساعات 8-7 ، 13 و 30/19 انجام دهيد .
براي برگدهي صبح و شب ، برگها را ساعت 6 بعد از ظهر براي برگدهي ظهر برگها را 8 صبح برداشت کنيد .
اسلاید 12 :
پرورشي از پاشيدن پودر آهک شسته ( آبديده ) بصورت گرد پاشي استفاده نمائيد
برگها را درز محل خنک و سايه با پوشاندن پارچه مرطوب تازه نگه داشته و مراقب باشيد تا برگها بصورت انباشته و گرمازده نشوند.
پس از برگدهي بمنظور حفظ رطوبت برگهاي خرد شده روي بستر پرورش را با يک تکه کاغذ تميز به طور کامل پوشانده و روي کاغذ را بصورت آبپاشي با دست کمي مرطوب نمائيد، کاغذهاي پوشانده را نيم ساعت قبل از هر برگدهي از روي بسترها برداريد.
اسلاید 13 :
در زمان خواب رطوبت محيط را کاهش داده و براي خشک نگه داشتن بستر پرورشي از پاشيدن پودر آهک شسته ( آبديده ) بصورت گرد پاشي استفاده نمائيد.
بمنظور ايجاد يکنواختي در پرورش تا زمانيکه 95-90درصد کرمها به خواب نرفته اند برگدهي را بصورت پراکنده ادامه داده و تا زمانيکه 95-90 درصد کرمها بيدار نشده اند برگدهي جديد را شروع نکنيد.
اسلاید 14 :
نکات مهم در پرورش کرم بالغ
جهت ادامه عمليات پرورش کرمها پس از خواب سن سوم از محل پرورش کرم جوان به تلمبارهاي پرورش کرم بالغ منتقل مي شوند . علاوه بر نکات ذکر شده در قبل موارد زير مي بايست مورد توجه قرار گيرند :
اسلاید 15 :
حرارت مناسب براي پرورش کرم بالغ 24-23 درجه سانتيگراد و رطوبت مناسب 75-70 درصد است . در تامين شرايط فوق مي بايست که از نوسانات شديد حرارت در طول روز و شب جلوگيري بعمل آيد .
تغذيه در مرحله کرم بالغ با شاخه صورت گرفته و نيازي به قطعه قطعه کردن برگها نيست .
برگهاي مورد استفاده مي بايست که به اندازه کافي رشد کرده و داراي رنگ سبز تيره باشند . استفاده از برگهاي خيس ، خاک آلود ، بيمار و پژمرده ، برگهاي سايه و جوانه هاي بالائي شاخه ها موجب بروز بيماري در کرم ابريشم خواهد شد.
اسلاید 16 :
به منظور کاهش رطوبت در محيط پرورش ايجاد تهويه هوا به کمک جريان ملايم باد در تلمبار الزامي است .
به علت حجم زياد برگ مصرفي در کرم بالغ ، برگهاي برداشت شده مي بايست در شرايط خنک و سايه نگهداري شده و در صورت خشک بودن بيش از حد برگها با مرطوب کردن برگها آنها را تازه نگه داشت ولي برگ مورد مصرف هيچگاه نبايد خيس باشد.
از رفت و آمدهاي بي مورد به تلمبارهاي مجاور که احتمال وجود بيماري دارند پرهيز گردد
اسلاید 17 :
حتي المقدور برداشت برگ در ساعات خنک روز انجام شده و در صورت تهيه برگ از توتستانهاي ديگر، مقداري از برگ براي اطمينان از عدم آلودگي به سموم شيميايي توسط تعداد معدودي از کرمها مورد آزمايش قرار گيرد .
در روزهاي آخر سن پنجم و زمان تنيدن پيله به کاهش رطوبت محيط بوسيله تهويه هوا توجه خاص گردد.
اسلاید 18 :
در صورت مشاهده کرمهاي بيمار ، آنها را از بستر پرورش جمع آوري نموده و به طريقه بهداشتي در چاله آهک دفن و يا بسوزانيد تا از گسترش بيشتر بيماري جلوگيري شود ، سپس دستها را با محلول آب و کلر ضد عفوني نمائيد .
اسلاید 19 :
در زمان خواب استفاده از پودر آهک کشته را فراموش نکنيد.
از تراکم بيش از حد کرمها جلوگيري کرده و براي هر جعبه تخم نوغان ( حاوي 20000 عد د تخم ) حدود 20 متر مربع بستر در نظر بگيريد
اسلاید 20 :
بيماريهاي رايج در پرورش کرم ابريشم
با توجه به اينکه بيماريهاي کرم ابريشم در مان شدني نبوده و استفاده از دارو عملي نمي باشد . بنابراين مهمترين اصل در جلوگيري از شيوع بيماريها رعايت اصول بهداشت و عمليات پيشگيري مي باشد . به اين منظور کليه اماکن و وسائل پرورشي را مي بايست قبل از شروع هر مرحله پرورش و پس از پايان پرورش ضدعفوني نمود . براي ضد عفوني از موارد زير مي توان استفاده نمود :