بخشی از پاورپوینت

اسلاید 3 :

مينوز لكه تاولي روي برگ
Phyllonorycter corylifoliella (Lep: Gracillariidae)

اين حشره در استان تهران، مركزي، خراسان، آذربايجان، اصفهان و فارس روي سيب، به و گلابي ديده شده است و خسارت خفيف آن روي زالزالك و ازگيل در برخي نواحي كوهستاني شمال تهران نيز مشاهده شده است.

اسلاید 5 :

زيست شناسي تعداد نسل آن مانند گونه اول ميباشد. زمستان را به صورت لاروهاي سن آخر داخل دالانهاي لاروي در برگها ريخته شده پاي درختان ميگذارند. به محض مساعد شدن هوا اين لاروها تبديل به شفيره شده و پروانهها خارج ميگردند. در موقع خروج پروانه از پوسته شفيردگي حدود دو سوم از پوسته شفيرگي بيرون از سوراخ ايجاد شده روي دالان قرار ميگيرد. اولين پروانهها زماني ظاهر ميگردند كه درختان سيب در گل هستند. جفتگيري و تخمريزي تقريباً بلافاصله انجام ميشود.

تعداد تخمي كه يك ماده ميگذراد حدود 54 عدد ميباشد. تخمها انفرادي و در سطح رويي برگها قرارداده ميشوند. محل تغذيه لاروي به شكل تاولي در سطح فوقان برگ جلب نظر مينمايد كه گهگاه اين تاولها باعث تا شدن برگ و دوخته شدن دوپهنه آن بهمميگردند. اين تاولها را در نقاط مختلف برگ ميتوان مشاهده نمود، اندازه آنها متغير، به طول 17 تا 26 و عرض 12 تا 18 ميليمتر است. پوسته تاولها نازك بوده و فضولات لاروي داخل آنها ديده ميشود. شفيرگي داخل دالانهاي لاروي انجام ميشود.

اسلاید 6 :

کنترل:مینوزها دارای دشمنان طبیعی زیادی می باشند بنابراین باید از سمپاشی بی رویه خوداری کرد

کنترل شیمیایی:

1- دیفلوبنزورون(دیمیلین) WP25% به نسبت 5/. در هزار به محض تفریخ تخمها

2- دلتامترین(دسیس) EC2.5% به نسبت 5/. در هزار

3- پرمترین(آمبوش) EC25% به نسبت 5/. در هزار

4- فن پروپاترین(دانتیل) EC10% به نسبت 6/. در هزار

5- استامی پراید(موسیپلان) SP20% به نسبت 5/. در هزار

اسلاید 8 :

مبارزه تلفيقي با مينوزها

اين آفت داراي دشمنان طبيعي متعددي است كه در برنامه مبارزه تلفيقي بايد به آنها توجه داشت و با جلوگيري از سمپاشيهاي بيرويه نسبت به حفظ و حمايت آنها اقدام نمود. تعداد نسل هر چهار گونه در نقاط مختلف مشابه يكديگر است به عبارت ديگر در نقاط بسيار مرتفع (2200 متري) همه آنها دو نسل و در نقاط بينابيني (حدود 2000 متر) همه آنها سه نسل و در مناقي شبيه كرج همه آنها چهار نسل در سال دارند. شروع و پايان نسلها در همه نقاط تحت بررسي تقريباً مشابه ميباشد.

با توجه به موارد فوق به اين نتيجه ميرسيم كه در زمينه مبارزه شيميايي بر عليه اين مينوزها ميتوانيم مبارزه را بر اساس مهمترين آنها در منطقه برنامهريزي نمود و همه را به عنوان يك گونه تلقي نماييم. اصولاً در مورد مينوزها و بر اساس تجارب ساليان اخير اگر مبارزه خوب انجام شود حتي در نقاطي با چار نسل حداكثر دو سمپاشي كافي خواهد بود.

اسلاید 9 :

نكتهاي كه از اهميت زيادي برخوردار نباشد بهتر است كه در صورت لزوم مبارزه را روي نسل دوم پياده كرد و در آن صورت اين سمپاشي را ميتوان با سمپاشي عليه نسل اول كرم سيب تلفيق نمود. در همين رابطه خوشبختانه مبارزه با نسل سوم تفاوت چنداني از نظر زماني با زمان مبارزه با نسل دوم كرم سيب نخواهد داشت. يك چنين تلفيقي را در نقاط دو و چهار نسلي نيز ميتوان در مورد كرم سيب و اين مينوزها انجام داد. ولي اگر در ارتفاعات مبارزه عليه نسل اول مينوزها الزامي باشد در آن صورت ميتوان سمپاشي عليه آنها را با سمپاشي عليه ليسهها كه در نقاط مرتفع تقريباً از جمعيتي قابل توجه برخوردارند تلفيق نمود. عمليات شخم پاييزه پس از ريختن برگها نيز ميتواند از تراكم آفت بكاهد

اسلاید 10 :

● مینوز لکه تاولی زیر برگ

پروانه مينوز برگ تاولي زير برگ

نام علمي : Lithocolletis   blancardella

رده بندي: خانواده Graciliariidae  ،

راسته:Lepidoptera

اسلاید 11 :

مورفولوژي: حشره ي کامل شب پره ي کوچک نقره اي است که عرض آن با بال هاي باز حدود 9-8 ميليمتر است.بال هاي جلويي داراي نوار ها ونقوشي به رنگ قهوه اي بلوطي است. در لبه جلويي نيمه انتهاي بال ، سه لکه مثلثي شکل قهوه اي رنگ مشاهده مي شود. بال هاي عقبي کاملاً باريک و در انتها نوک تيز هستند و اطراف
آن ها مجهز به مژک هاي طويلي است.

بيولوژي:  اين مينوز برگ از شايع ترين مينوزهاست. زيرا اپيدرم تحتاني برگ درختان ميوه بالاخص سيب فعاليت دارد و علايمي ايجاد مي کند که به صورت تاول يا لکه آئينه اي برگ است و چون دانه هاي فضولات حشره بر روي کوتيکول مي افتد، تاو ل ها در عين شفافيت با نقاط سياه رنگ به نظر مي رسد. اين حشره به درختان سيب، گلابي، به، آلو،گوجه،گيلاس، ازگيل ، زالزالک حمله مي کند. پروانه هاي ماده تخم هاي خود را در سطح فوقاني برگ قرار مي دهد و لاروها بعد از تفريخ وارد پارانشيم شده و زير اپيدرم طبقه فوقاني برگ مستقر شده و دالاني ايجاد مي کنند که در آخرين مرحله به صورت تاول در مي آيد. لارو ها ضمن تغذيه، فضولات خود را در داخل تاول قرار مي دهند.

اسلاید 12 :

کنترل: -زراعي: سوزاندن برگ هاي ريخته در کف باغ در پائيز
-  بيولوژي: استفاده از زنبور پارازيت Apanteles   circumscriptus
-شيميايي: استفاده از حشره کش هاي فسفره نفوذي مانند ديپترکس به نسبت 5/1 در هزار و يا ديازينون 60% به نسبت 1 در هزار
این حشره تاکنون در استانهای تهران، مرکزی، خراسان، آذربایجان، اصفهان، لرستان و همدان دیده شده است. گیاه میزبان آن در درجه اول سیب بوده و بعد از آن گوجه، آلو، ازگیل، گیلاس، آلبالو، گلابی، به و زالزالک قرار دارند.

اسلاید 13 :

زیستشناسی
تعداد نسل آن مانند گونه اول و زسمتان را به صورت شفیره داخل دالانهای لاروی در برگهای ریخته شده درختان میزبان میگذارند. اوج پرواز پروانههای حاصل از شفیرههای زمستان گذران در جریان شکوفایی گلها میباشد. تخمگذاری تقریباً بلافاصله پس از خروج حشرات کامل و جفتگیری آنها صورت میگیرد.
تخمها روی سطح زیرین برگها به طور انفرادی گذاشته میشوند. دوره جنینی تخم در نسل اول از ۱۱ تا ۲۲ روز در نقاط مختلف متفاوت است. لاروها در موقع خروج پوسته تخم را در محل اتصال آن به اپیدرم تحتای برگ سوراخ کرده و از همانجا داخل نسج برگ میشوند. محل تغذیه لارو در تمام سنین بین دو اپیدرم میباشد. دالان لاروی بسیار مشخص است بدین معنی که در کل بیضوی بوده و طول آن ۱۰ تا ۱۲.۵ و عرض آن ۵ تا ۷ میلیمتر میباشد. رنگ دالان در سطح زیرین برگ سبز است. دور تا دور دالان رنگی روشنتر از خود دالان دارد.

اسلاید 14 :

اپیدرم تحتانی برگ در محل دالان قدری متورم شده در حالیکه در اپیدرم فوقانی چنین حالتی وجود ندارد و در عوض محل دالان که سبز کم رنگ است به علت تغذیه مخصوص لارو دارای نقاط تیره و روشن میباشد. بدین معنی که لاروها در ضخامت برگ تغذیه نقطه به نقطه کرده و در نتیجه اپیدرم فوقانی چنین حالتی را به خود میگیرد. لارو برای شفیره شدن از دالان خارج نمیشود ولی مقداری از آن از دهانه سوراخ خروجی بیرون میماند به طوریکه پروانه بتواند به راحتی خارج گردد. در این حالت پوسته شفیرگی تا مدتها در دهانه سوراخ خروجی به چشم میخورد.

▪ مینوز شمشاد: حشره نر در بهار هنگام شکوفه کردن گیاهان ظاهر میشود و سپس حشره ماده شروع به تخمگذاری در سطح زیرین برگها میکند. بطوریکه هر تخم را بطور عمیق در بافت برگ قرار میدهد. بطور متوسط ۲۹ عدد تخم میگذارد و ساعاتی پس از گذاشتن اولین تخمها میمیرد. تخمها پس از حدو سه هفته باز میشوند و لاروهای جوان شروع به تغذیه از قسمتهای نرم از بافت پارانشیم میکنند.

اسلاید 15 :

معدنها یا تاولهای بزرگ از اواسط تابستان تا بهار بعدی قابل دیدن هستند. این حشرات زمستان را بصورت لارو درون برگها میگذارنند. در بهار مجدداً فعالیت خود را آغاز میکنند و بسرعت میرویند. جمعیتها در اواخر ماه آوریل دیده میشوند. در هر سال هم یک نسل دارند.

▪ مینوز کیالک: حشره بالغ در ماه می (MAY) زمانیکه اولین برگها و شکوفهها شروع به باز شدن میکنند، ظاهر میشوند. در هر برگ ۵ـ۱ تخم بصورت انفرادی و در لایه اپیدرم در سطح بالایی برگها میگذارند. لاروها بمدت ۲ هفته بین دو سطح برگ تغذیه میکند. آنها بیشتر بسمت حاشیه برگها تونل میکنند. در اواسط جولای شاخ و برگ را ترک میکنند و به زمین میافتند و شروع به ساختن خانههای گلی جهت زمستانگذارنی میکنند. در هر سال یک نسل تولید میکنند.

اسلاید 16 :

▪ مینوز بلوط: حشره ماده مینوز بلوط تخمهایش را بر روی سطح برگ میگذارد و هر لارو جوان برگ را سوراخ میکند و در درون آن اقدام به ایجاد تونلهایی در جهات مختلف مینماید. اگر تونلها در برگها بسیار زیاد ب اشند مرگ برگ را در پی خواهد داشت. عموماً بلوطهای سفید و قرمز مورد حمله قرا رمیگیرند. لاروها سپس درون برگها تبدیل به شفیره میشوند و سپس بهمان صورت در برگهای خشک شده در روی زمین زمستانگذرانی میکنند. بسته به منطقه و گونه مینوز از ۵ـ۲ نسل در سال تولید میکنند.
▪ مینوز فان: حشره بالغ تخمها را بصورت انفرادی و در برگهای جوان میگذارد. فانهای خاکستری، کاغذی و سفید از میزبانهای مطلوب آن بشمار میروند. این مینوز بندرت از فانهای سیاه، زرد، سفید اروپایی یا رودخانهای تغذیه میکند. لاروها از بین دو سطح بالایی و زیرین برگ تغ ذیه میکنند و یک تاول پوک را در آن ایجاد میکنند. دوره لاروی در ۱۵ـ۱۰ روز بطول میانجامد. زماینه لارو بالغ میشود سوراخی را سرتاسر برگ ایجاد میکند و به زمین میافتد. سپس خانهای میسازد و تبدیل به شفیره میشود. سه هفته طول میکشد تا به حشره بالغ تبدیل شود. در هر سال ۴ـ۲ نسل تولید میکند.

اسلاید 17 :

▪ مینوز راج: حشرات بالغ در حدود ماده می (MAY) پس از اینکه چندین برگ جدید تشکیل شدند ظاهر میگردند که ممکن است بیشتر از چند هفته ادامه پیدا کند. حشرات ماده تخمهایشان را در شکافهای سطح زیرین برگها میگذراند. لاروها بحض اینکه از تخم بیرون میآیند دالانهای بلند و باریکی در برگها ایجاد میکنند. پس از تغذیه به شفیره تبدیل میشود و درون برگها زمستانگذارانی میکنند یک نسل در سال تولید میکنند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید