بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

اهميت زايمان طبيعی
مروری بر روشهای کاهش درد
مراحل زايمانی ونقش همراه

اسلاید 2 :

آشنايی با زايمان
اهميت زايمان طبيعی
مراحل مختلف زايمان
روشهای مختلف کاهش درد زايمان
نقش همراه در مراحل مختلف زايمان

اسلاید 4 :

اهميت زايمان طبيعی
زايمان يک فرآيند طبيعی و سرشتی است و بدن زن با آن سازگار است .عمل زايمان و به دنيا آمدن نوزاد يک اعجازاست.
تغذيه کودک با شير مادردر اولين دقايق پس از زايمان طبيعی بهتر از سزارين انجام می گردد.
زايمان طبيعی امکان برقراری تماس پوست با پوست و ارتباط عاطفی مادر و نوزاد را در شرايط بهتر فراهم ميکند.
برگشت تغييرات ايجاد شده در بارداری پس از زايمان طبيعی سريعتراز سزارين است.

اسلاید 5 :

زايمان
علت اصلی درد زايمان انقباضات رحمی
انقباضات رحم  باز ونرم شدن دهانه رحم  خروج جنين
متفاوت بودن محل وميزان درد  برحسب مراحل زايمان

اسلاید 6 :

هورمون های تولد:
بارداری و زایمان دو پدیده زیبا و شگفت انگیز خلقتند. زایمان یک فرآیندطبیعی است و بدن زن با آن سازگار است . همانگونه که عمل لقاح و رشد و نمو جنین در بدن مادر معجزه است، عمل زایمان و به دنیا آمدن این موجود کوچک نیز اعجاز دیگری است. بدن یک زن برای عمل لیبر و زایمان بسیار دقیق طراحی شده است و دستگاههای مختلف بدن با یکدیگر در تعامل و همکاری هستند. سیستم عصبی و سیستم هورمونی در فرآیند بر روند زایمان دارد ترس و نگرانی زن در زمان زایمان از یک طرف باعث ترشح هورمونی میشود که انقباض عضلات و درد را افزایش میدهد. ترشح این هورمون‏ها تحت فرمان اعصاب هستند. رشته های عصبی همچنین در انتقال حس درد به مغز نقش دارند که امروزه با استفاده از روش های مختلف می توان انتقال این حس را به مغز کاهش داد.

اسلاید 7 :

هورمونهای زايمان
اکسی توسين (هورمون عشق )
اندورفين (هورمون خشنودی و برتری)
آدرنالين(هورمون تهييج و برانگيختگی)
پرولاکتين(هورمون مادری)

اسلاید 8 :

نقش اکسی توسين دربدن زن باردار
اکسی توسین از ابتدای بارداری در بدن تولید میشود و میزان آن در زمان بارداری به حداکثر میرسد.
زمان بارداری با انقباضات رحم باعث حفظ محصولات بارداری ميشود.
اواخربارداری  با ايجاد درد زايمان موجب خروج نوزاد ميشود.
پس اززايمان جلوگيری ازخونريزی
توقف توليداکسی توسين در زايمان /عدم پيشرفت زايمان
مهمترين عامل کاهش اکسی توسين/  ترس
ارتباط سریع مادر و نوزاد به شکل تماس پوست با پوست و شیرخوردن موجب ترشح بیشتر این هورمون و ایجاد مهر مادری میگردد.

اسلاید 10 :

آدرنالین :
آدرنالین به هورمون جنگ و گریز معروف است. موقعی که فردی در وضعیت ترس و خطر قرار میگیرد. برای فرار از خطر و پیدا کردن محل امن نیاز به فعالیت سریع اندامها دارد به همین علت جریان خون به سمت دست و پا میرود. اگر مادر هنگام زایمان ترس واضطراب داشته باشد، جریان خون به اندامها میرود و خون کمتری به رحم به جنین میرسد در این حالت احتمال اختلال در وضعیت جنین وجود دارد و همچنین با کاهش ترشح میزان اکسی توسین موجب پیشرفت کند زایمان میشود.

پس از زایمان به علت ترشح زیاد آدرنالین مادر احساس سرما و لرز میکند. در این موقع گرم کردن اتاق واستفاده از پتو می‏تواند در بهبودی موثر باشد. ترشح آدرنالین در مرحله خروج کودک لازم است و موجب افزایش هوشیاری کودک میشود و در احساس غریزه مادری نقش دارد. در واقع گذر از عالم رحم به عالم خشکی را برای کودک پسندیده تر میکند. در واقع نوزاد برای اولین برخورد با مادر آماده میشود.

اسلاید 11 :

علايم ترشح زياد آدرنالين
• افزايش ضربان قلب
• افزايش تعداد تنفس
• افزايش فشارخون
• افزايش قند خون
• نگاه خيره
• پوست سرد وچسبناک
• خشکی دهان

اسلاید 13 :

پرولاکتین:
پرولاکتین مهمترین هورمون برای شیردهی است بلافاصله پس از زایمان با خروج جفت تولید آن افزایش می یابد . تماس بدن نوزاد با مادر و مکیدن پستان مادر توسط نوزاد سبب تولید بیشتر میشود. ترشح پرولاکتین حین زایمان نه تنها باعث افزایش استقامت مادر میشود بلکه شرایط را برای یک شیردهی موفق آماده و فراهم میکند.
این هورمون به همراه اکسی توسین موجب آرامش مادر و برقراری ارتباط صمیمی با نوزاد میشود که رضایت مادر، سلامت فیزیکی و روانی نوزاد را در بردارد.

اسلاید 14 :

برای اینکه فرایند زایمان بتواند طبیعی پیش برود باید قسمت عاطفی برقسمت منطقی مغز تقدم یابد . برای برقراری این وضعیت نیاز به محیط آرام وخصوصی با نور ملایم و کم صدا است. در زمان زایمان نباید انتظار رفتار منطقی از مادر داشت. زیرا مادر به طور ذاتی رفتارهایی مانند حرکت کردن و قدم زدن، درآوردن صداهایی شبیه ناله، تغییر الگوی تنفس ر انجام می دهد که سبب سازگاری با درد میشود.
عملکرد هماهنگ هورمون ها توسط اقدامات غیر ضروری مانند القای دردهای زایمان با اکسی توسین، تجویز ضد دردها، جلوگیری از حرکت مادر، جدایی مادر و نوزاد و عدم شیردهی خدشه دار شده و آسیب می بیند.
لذا بارداری و زایمان به صورت فیزیولوژیک همراه با سایر عملکردهای فیزیولوژیک بدن مانند تنفس، خوردن، هضم غذا، جریان یافتن خون در عروق، بلوغ و سایر اعمال دیگر با بشر متولد میشود و در حقیقت جزء خمیره ذاتی انسان است و همچنان که اعمال داخلی بدن مانند بلوغ در افراد مختلف، متفاوت است مسلماً روند زایمان در افراد نیز تابع همین اختلافات است.

اسلاید 16 :

معمولا زن باردار با شروع دردها و قوع زایمان را تشخیص میدهدولی ممکن است این دردها نشانه نزدیک بودن زمان زایمان نباشد زیرا گاهی این دردها ،دردهای واقعی زایمان نیستند.
بروز درد یکی از علائم زایمان است خروج ترشح مخاطی آغشته به خون و خیس شدن ناگهانی نیز از دیگر علائمی است که بامشاهده آنها باید به بیمارستان مراجعه شود

جدول زیر تفاوت دردهای واقعی و کاذب را نشان می دهد:

اسلاید 17 :

روشهای کاهش درد زایمان

اسلاید 18 :

روشهای کاهش درد زايمان به دو دسته تقسيم می شوند:
١- روشهای بدون استفاده از داروی بيحسی: روشهایی که بدون استفاده از داروی بی حسی و با استفاده از مهارت زن موجب میشود که وی بتواند زایمان خود را آگاهانه هدایت کند. در این حالت ، زن باردار قادر است که احساس درد زایمان را به حداقل برساند .
٢- روشهايی که از دارو استفاده می شود: روشهایی که با تزریق نوعی داروی بیحسی مانع انتقال حس درد به مغز میشود .

اسلاید 19 :

١- تمرينهای کششی ، تن آرامی و مهارت های تنفسی
٢- قرار گرفتن در وضعيت های مختلف در زمان درد
٣- فشار مخالف
۴- تمرکز ، تجسم خلاق و انحراف فکر
۵- آوا و موسيقی
۶- گرمای سطحی
٧- سرمای سطحی
٨- آب درمانی
٩- لمس وماساژ
روش های کاهش درد زایمان بدون استفاده از دارو

اسلاید 20 :

تمرین های کششی، تن آرامی، مهارت های تنفسی: با تمرینات کششی می توان از بروز عوارضی مانند: درد مفاصل، کمر درد، مشکلات در سیستم گوارشی، ادراری، شل شدن عضلات کف لگن و . جلوگیری کرد. این تمرینات نه تنها باعث توانایی ذهن میشود بلکه به همراه تن آرامی ومهارت های تنفسی موجب برقراری هماهنگی قوای جسمی و ذهنی وروانی میگردد .
قرارگرفتن در وضعیت های مختلف در زمان درد: تغییر وضعیت موجب رفع خستگی، راحتی بیشتر وگردش خون بهتر میشود. زن باردار می تواند به دلخواه خود، هر حالتی که راحت تر است (مانند : نشسته، ایستاده، خوابیده، دراز کشیده، و یاراه رفتن ) را انتخاب کند. آزادی در انتخاب وضعیت موجب میشود تا توانایی وی برای تحمل درد زایمان افزایش یابد و احساس رضایت و خشنودی کند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید