بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع : تهيه وتنظيم وپيشنهادلايحه بودجه
اسلاید 2 :
فرايند بودجه ريزی در ايران : بودجه ريزی در ايران شامل چهار مرحله زير می باشد :
1- مرحله تهيه و تنظيم و پيشنهاد لايحه بودجه
2-مرحله تصويب بودجه
3-مرحله اجرای بودجه
4- مرحله نظارت بر بودجه
اسلاید 3 :
مرحله تهیه و تنظیم و پیشنهاد لایحه بودجه
تمامی صاحب نظران اعتقاد دارند این مرحله از مهمترین ، اساسی ترین و فنی ترین و تخصصی ترین مرحله فرایند بودجه ریزی است .
مرحله تهیه و تنظیم و پیشنهاد لایحه بودجه
1- صدور بخشنامه بودجه
2- تهیه و تنظیم بودجه در دستگاههای اجرایی
3- تصویب لایحه در هیات وزیران
اسلاید 4 :
صدور بخشنامه بودجه :
اولین گام در تهیه و تنظیم بودجه آنست که دولت با بررسی و مقایسه و سنجش نیازهای جامعه و نیز منابع و امکانات خویش سیاستهای اقتصادی ، اجتماعی ، مالی و پولی خویش را برای زمانی کوتاه یا بلند مدت تعیین و به دستگاهها ابلاغ کند .
اسلاید 5 :
صدور بخشنامه بودجه طی مراحل زیر انجام می شود : آلف ) پیش بینی مقدماتی بودجه 1- نامحدود 2- محدود برای تنظیم بودجه هر دستگاه لازم است که بداند بوجه خود را به چه ترتیب ، در چه حدی از اعتبارات و عملیات می تواند تهیه نماید .
__ بودجه نامحدود : در این روش میزان درخواست اعتبارات دستگاهها نامحدود بوده و دستگاهها می توانند هر جمعی از اعتبارات و عملیات را به دولت پیشنهاد کنند .
__ بودجه محدود : با توجه به منابع و امکانات سیاستها ، اهداف و الویتها توسط مراجع بالاتر مانند هیات دولت و یا واحدهای مرکزی بودجه ریزی به هر یک از دستگاههای اجرایی ابلاغ و دستگاههای مذکور باید بودجه خود را در حدود تعریف شده تهیه و تنظیم نمایند .
اسلاید 6 :
هدفهای پیش بینی مقدماتی بودجه عبارتند از :
1- مطالعه و بررسی و ضع اقتصادی کشور در سال جاری و پیش بینی وضع اقتصادی کشور در سال بودجه به منظور تعیین سیاستها و اولویتهای کلی کشور .
2- تعیین اولویت هر یک از برنامه ها و عملیات برای شناخت بهتر اولویتها توسط دستگاههای اجرایی .
3- مطالعه و بررسی در باره در آمدهای دولت در سال جاری و پیش بینی در آمدها در سال بودجه ای مورد نظر.
4- برآورد هزینه برنامه ها و عملیات سال جاری و پیش بینی هزینه برنامه ها و عملیات در سال بودجه .
اسلاید 7 :
ب) پیش نویس بخشنامه بودجه :هر سال دولت باید سیاستهای کلان اقتصادی و مالی و نیز پیش بینی کلی دریافتها و پرداختهای خود را با توجه به هدفها و سیاستهای برنامه برای سال بعد مشخص و معین سازد تا بودجه سال بعد بر اساس آن تنظیم شود .
ج) تصویب بخشنامه بودجه :
بر اساس خطی مشی های اساسی مصوب شورای اقتصاد ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی پیش نویس بخشنامه بودجه را تهیه و به شورای مذکور ارائه می نماید .
اسلاید 8 :
بخشنامه بودجه سال 1387 fخشنامه بودجه:مفاد بخشنامه بودجه راهنماي تنظيم بودجه توسط دستگاهاي اجرايي در جهت اهداف وبرنامه هاي ميان مدت وبلندمدت توسعه اقتصادي مي باشد.
اسلاید 9 :
*در بخشنامه بودجه سال87 كل كشور كه سومين بودجه دولت نهم است باعنايت به موارد ذكر شده ومثبت ومطلوب شاخص هاي اقتصادي – اجتماعي وفرهنگي در دو سال اخير تصريح وعنوان شده است اين روند زمينه مساعدي را براي اجراي سياست هاي كلي قانون برنامه توسعه فراهم اورده است.
*به گزارش روابطعمومي معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رييس جمهوري در اين بخشنامه به اجراي سياستهاي افزايش مشاركت اجتماعي و اهتمام به امر اشتغال و فراهم كردن زمينه رشد اقتصادي موردنياز براي كاهش نرخ بيكاري، توسعه منابع انساني و فناوري و نيز بهرهمندي از منابع و امكانات كشور و مبارزه با فقر، فساد و تبعيض كه در رأس برنامههاي دولت نهم قرار گرفته، اشاره شده است.
اسلاید 10 :
*در اين بخشنامه با اشاره به راهبردهاي كلان مورد توجه دولت نهم بر بسط و تحقق عدالت و ايجاد فرصتهاي برابر، توسعه و تعالي همهجانبه و درونزا، ايجاد فضاي فرهنگي و رشد آگاهيها و فضايل اخلاقي، توسعه علم و فناوري و به كارگيري آن براي ارتقاي سلامت و رفاه جامعه و نيز خودكفايي در توليد، فعال كردن ظرفيتهاي اقتصادي و ارتقاي بهرهوري، تعامل فعال با اقتصاد جهاني و توسعه صادرات غيرنفتي و خدمات فني و مهندسي، توزيع عادلانه ثروت، ايجاد اشتغال، محروميتزدايي، رفع تبعيض، تمركززدايي، كاهش تورم و ارتقاي قدرت خريد مردم و بهبود رفاه اجتماعي تأكيد شده است.
اسلاید 11 :
*در اين بخشنامه رهنمودها، احكام و توصيههاي درج شده در مفاد سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي ابلاغي مقام معظم رهبري و محورهاي اساسي لايحه قانوني اجراي سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي مورد توجه قرار گرفته است.
*بخشنامه بودجه سال 1387 كل كشور بر ممنوعيت هرگونه سرمايهگذاري براي شروع فعاليت جديد خارج از عنوانهاي صدر اصل 44 قانون اساسي تصريح كرده و تأكيد دارد كه حداقل 20 درصد از فعاليتهاي خارج از صدر اصل يادشده در سال 1387 به بخشهاي غيردولتي واگذار شود.
اسلاید 12 :
*واگذاري بخشي از سهام بنگاههاي با فعاليتهاي درج شده در صدر اصل 44 قانون اساسي، تقويت بنگاههاي اقتصادي داخلي براي حضور در فضاي تجارت بينالمللي و اصلاح ساختار و بازتعريف نقش دولت در اقتصاد كشور، محورهاي ديگري است كه در اين بخشنامه به چشم ميخورد.
*محورهاي ديگر اين بخشنامه پيشبيني درآمدهاي حاصل از واگذاري و خصوصيسازي در چارچوب احكام و سياستهاي كلي از جمله ايجاد زيربناهاي اقتصادي با اولويت مناطق كمتر توسعهيافته، ايجاد خوداتكايي براي خانوادههاي مستضعف و محروم و نيز تقويت تأمين اجتماعي و توسعه بخش تعاون است.
اسلاید 13 :
*در اين بخشنامه از دستگاههاي اجرايي خواسته شده است بودجه سال 1387 را براساس اسناد بالادستي يادشده، با اعمال حداكثر صرفهجويي و دقت عمل بيشتر از گذشته، تهيه و براي تنظيم و تدوين نهايي به معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رييس جمهوري پيشنهاد دهند.
* نظارت مالي بودجه 87به وزارت اقتصاد واگذار ميشود .
اسلاید 14 :
*اجزاي اصلي رويكرد جديد در بودجه 87 :
1- ارائه اطلاعات كافي پيشتيباني كننده محتواي سند بودجه وتمركز تبصره هاي بودجه به ان دست از احكامي كه تسهيل كننده اجراي بودجه هستند .
2- تأكيد بيشتر بر برنامهها، اهداف و شاخصهاي كمي به عنوان مبناي بودجه پيشنهادهاي دستگاههاي اجرايي .
اسلاید 15 :
3- افزايش اختيارات دستگاههاي اجرايي در راستاي تسريع در اجراي بودجهريزي مبتني بر عملكرد اجزاي ديگر اين رويكرد جديد در بودجه سال 1387 كل كشور است.
4- منظوركردن سازوكارهاي تشويقي در بودجه براي افزايش انگيزه مديران و كاركنان با هدف افزايش بهرهوري.
5- واگذاري تخصيص اعتبارات فعاليتها و طرحها به دستگاههاي اجرايي .
6- تأكيد بر حفظ و نگهداري سرمايهگذاريهاي انجام شده .
اسلاید 16 :
7- مبادله سند قرارداد بودجه با دستگاههاي اجرايي در سطح كلي اهداف كمي برنامه .
8- نظارت كلان راهبردي توسط معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رييس جمهوري و نظارت عملياتي توسط دستگاههاي اجرايي و نظارتهاي مالي و حقوقي توسط وزارت امور اقتصادي و دارايي و ديوان محاسبات كشور برشمرد.
اسلاید 17 :
*بخشنامه بودجه سال 1387 كل كشور دستگاههاي اجرايي را مكلف كرده است ضمن تعيين اهداف كمي بر حسب برنامهها و اقدامهاي اجرايي، كليديترين واولويتدارترين محورهاي كاري خود در سال 1387 را به همراه بودجههاي پيشنهادي به معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رييس جمهوري ارسال كنند.
اسلاید 18 :
*اين بخشنامه وزارتخانهها و مؤسسههاي دولتي، شركتهاي دولتي و مؤسسههاي انتفاعي وابسته به دولت موضوع ماده 160 قانون برنامه چهارم توسعه، سازمان صدا و سيما، نيروهاي نظامي و انتظامي و نهادهاي عمومي غيردولتي را مكلف ميكند در چارچوب پيوستهاي همين بخشنامه نسبت به تهيه برنامه سالانه و بودجه سال 1387 خود اقدام و حداكثر تا نوزدهم مهرماه سالجاري به معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رييس جمهوري ارسال كنند.
اسلاید 19 :
براساس بخشنامه بودجه سال 1387 كل كشور، پيوستهاي اين بخشنامه شامل :
1- سقف اعتبارات هزينه و تملك داراييهايسرمايهاي
2- دستورالعمل تهيه و تنظيم اهداف كمي برنامههاي اجرايي
3- دستورالعمل تهيه و تنظيم بودجه هزينهاي و بودجه تملك داراييهاي سرمايهاي دستگاهها
4- دستورالعمل تهيه و تنظيم بودجه شركتهاي دولتي
5-دستورالعمل تهيه و تنظيم بودجه دستگاههاي استاني
6- ضوابط مالي ناظر بر تنظيم بودجه سال 1387 كل كشور بخشنامه 87 به دستگاهاي اجرايي ابلاغ شده است
اسلاید 20 :
متن كامل ضوابط اجرایی بودجه سال 87 ضوابط اجرایی بودجه سال 87 كل كشور در 36 بند جداگانه در تاریخ 28 اسفند ماه سال 86 توسط پرویز داودی معاون اول رئیس جمهوری به كلیه دستگاههای دولتی ابلاغ شده است.
هیئت وزیران در جلسه مورخ 26/12/1386 بنا به پیشنهاد معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و به استناد اصل یكصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و به منظور ایجاد انضباط مالی و مدیریت كار آمد در بودجه دستگاههای اجرایی، ارتقاء بهره وری در فعالیتهای صرفه جویی و استفاده بهینه از منابع در اختیار دستگاههای اجرایی، ایجاد تعادل در منابع و مصارف، اجرای احكام قانون برنامه چهارم توسعه، كاهش تصدیهای دولت، واگذاری امور به بخشهای غیر دولتی و جلوگیری از توسعه تصدی گری در فعالیتها، ضمن تاكید بر مسئولیت بالاترین مقام دستگاه اجرایی در تحقق اهداف بخش در چارچوب تكالیف قانون یاد شده و قانون بودجه سال 1387 كل كشور و پرهیز از ایجاد كسری اعتبارات، ضوابط اجرایی بودجه سال 1387 كل كشور را برای دستگاههای اجرایی موضوع ماده 117 قانون مدیریت خدمات كشوری و ماده 160 قانون برنامه چهارم توسعه كه در این تصویب نامه دستگاه اجرایی نامیده میشوند، به شرح زیر تصویب نمود: