بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

حکمرانی خوب

اسلاید 2 :

اصول حاکمیت خوب
پاسخگوئی ، شفافیت ، مسئولیت اجتماعی

اسلاید 3 :

حکمرانی خوب چیست؟
حکمرانی مجموعه ای از روشهای فردی و نهادهای عمومی و خصوصی است که امور مشترک مردم را اداره می کند. حکمرانی فرآیندی پیوسته است که از طریق آن منافع متضاد یا متنوع را همساز نموده و اقدام همکاری جویانه اتخاد می گردد. حکمرانی شامل نهادهای رسمی و نظامهایی است که برای تضمین رعایت قانون قدرت پیدا کرده اند، همچنین قرارهای غیررسمی که مردم و نهادها بر سر آنها توافق نموده اند یا درک می کنند که به نفع آنها است.

اسلاید 4 :

حکمرانی خوب ، دولت خوب
اگر چه در برخی از متون، حکمرانی خوب (Good Governance) به معنی دولت خوب (Good Government) نیز تعریف شده است، اما نمیتوان این دو مفهوم را مترادف دانست، زیرا همه نهادهای جامعه در قوه مجربه خلاصه نشده و سایر نهادها نیز در روند اداره یک کشور به اندازه خود سهیم میباشند. اما در میان بسیاری از اندیشمندان این اتفاق نظر وجود دارد که وجود دولت خوب، شرط لازم برای حکمرانی خوب است.

اسلاید 5 :

تعریف نوین حکومت داری
حكومتداري فرآيندي است كه از طريق آن عموم شهروندان به طور جمعي مسائل مبتلا به جامعه را حل كرده و نيازهاي جامعه را برطرف ميكنند. بر این اساس، حكومتداري صرفا شامل دولت نميشود بلكه بخش خصوصي و افراد و گروههاي جامعه مدني را نيز دربرمي گيرد و سيستمها، رويهها و فرآيندهايي كه به نوعي در امر برنامه ريزي، مديريت و تصميم گيري دخيل هستند را www.unescap.org) نيز شامل ميشود.

اسلاید 6 :

شفافیت چیست؟
واژۀ " شفافیت" [ترانس پارنس ویا ترانس پاریتس] از ترکیب دوکلمه لاتین یعنی :ترانس و پاریر، تشکیل شده است که "ترانس "بمعنی میان، ازمیان واز،  و"پاریر"  بمعنای درخشیدن، تابیدن ونشان دادن است ودرکل" شفافیت"  به معنی  "خود را نشان دادن" است.
شفافیت را نمی توان مفهومی مطلق ویا ایستا فکر کرد بلکه نسبی بوده و بر اساس همین موضوع به گونه ای به جوامع بشری مربوط می شود. در جوامع بشری بنابر اختلافات منافع افراد و گروهای اجتماعی  متداوماً مقاومت وجود دارد و همین مقاومت است که درجه ای شفافیت انها را تعین می کند .

اسلاید 7 :

شفاف سازی در منشور حقوق بشر
شفافسازی و علنی کردن یکی از پایههای اساسی دموکراسی و جمهوریت است. از سوی دیگر، حقِ دانستن یکی از حقوق اساسی انسان است که در اصل 19 بیانیه حقوق بشر نیز بر آن تأکید شده است و همه کشورها از جمله  ایران آن را پذیرفتهاند.

اسلاید 8 :

مولفه های دسترسی به اطلاعات
حق دسترسی به اطلاعات در بسیاری از کشورها به صورت رسمی پذیرفته و در قوانین آنها درج شده است. گاه نیز این حق چنان بدیهی شمرده شده که نیازی به ذکر آن در قوانین دیده نشده است. این حق، استثنائاتی مانند رعایت منافع ملی میپذیرد ولی اینگونه استثناها را باید به شکلی تفسیر کرد تا به تعرض به حقوق شهروندان منجر نشود.
اصل اساسی آن است که مردم باید از بازیگران و تصمیمات حکومتی آگاه شوند و به اطلاعات حکومتی دسترسی داشته باشند.

اسلاید 9 :

زنجیرۀ حکمرانی خوب

اسلاید 10 :

مسئولیت شهروندی
شهروند مدرن می بایست در قبال حقوق شهروندی خود تعهداتی را نیز تقبل کند زیرا شهروندی مفهومی گسترده تر از شهرنشینی دارد و شهروندان منفعل، فاقد شخصیت مدنی تلقی می شوند در حالی که گسترش شهروندی فعال باعث افزایش پاسخگویی نهادهای اجتماعی می شود. بنابراین در عصر حاضر پاسخگویی سازمانهای دولتی به شهروندان به عنوان یک اصل مهم و پر اهمیت تلقی می گردد.

اسلاید 11 :

مبانی پاسخگوئی
نظارت: بدون وجود نظارت پاسخگویی معنی پیدا نمیکند؛ عملا تا نظارتی نباشد نمیتوان افراد و نهادها را به پاسخگویی فرا خواند.
شفافیت: بدون این پاسخگویی نمیتواند منشاء آثار و نتایج مثبت باشد.
رسیدگی به شکایات: پس از تدوین نظام پاسخگویی باید موارد تخلف به طور جدی پیگیری شود و به ارباب رجوع اطمینان داده شوند که در صورت تضییع حقوقشان افراد مختلف مجازات خواهند شد.

اسلاید 12 :

از نظر تاریخی مفهوم پاسخگویی به مفهوم حسابداری بسیار نزدیک است. سابقه تاریخی این مفهوم به سده یازدهم میلادی برمی­گردد؛ زمانی که مالکان در قلمرو حکومت ویلیام اول ملزم به ارائه صورتحسابی از داراییهایشان شدند. مفهوم پاسخگویی از منظر جامعه شناختی با مفاهیم حسابرسی و حسابدهی مرتبط است.
پاسخگویی عمومی یک مفهوم محرک سیاسی است که میتواند تصویری از امانتداری، وظیفهشناسی، عدالت و تلاش برای مصون ماندن در برابر انتقاد باشد. در این نوشتار صفت «عمومی» در پاسخگویی عمومی به دو جنبه مربوط می شود:
نخست: به شفاف­سازی که برای عموم مردم صورت میگیرد، و
دوم: به مدیران بخش دولتی که بودجه دولت را خرج میکنند.

اسلاید 13 :

اعتماد و مسئولیت
هنگامی که یک طرف به مسوولیتهای وتعهد خود عمل نکند. به زبان ساده تر، هنگامی که یک فرد یا یک نهادسیاسی، اجتماعی یا اقتصادی دروغ بگوید. انسان ها به طور کلی بین خطاء یعنی اطلاعات اشتباه که سهواً عرضه میشود و دروغ تفاوت قایل هستند و خطاها، معمولأ بخشیده می شود ولی دروغ بخشیده نمی شود. علت این واکنش هم طبیعی است، زیرا درخطاء سهل انگاری ولی در دروغ، تعمد نهفته است. دراین جاست که بحران، پدید می آید شاید بتوان گفت که ریشه همه بحرانها ، بحران اعتماد است.

اسلاید 14 :

ارکان پاسخگوئی دولتها
قضات مستقل و شجاع
مطبوعات آزاد
حسابرسان مستقل
نهادهای غیردولتی مردمی (OECD)
نقش نخبگان اجتماعی در فرآیند حاکمیت خوب

اسلاید 15 :

حسابرسي فرآيند نظام پاسخگويي است و پاسخگويي ضرورت برقراري نظام رفاه اجتماعي است. با چنين تعابيري نقش و جايگاه حسابرسي در كشور از ويژگي و برجستگي خاص برخوردار ميباشد.
حداقل مسئوليت‏هاي اجتماعي عدم رعايت آنها موجب افشاء در گزارشات حسابرسي شده عبارتند از:
1- مقررات زيست محيطي.
2- حقوق شهروندي (حقوق بشر).
3- عدم تبعيض بين زنان و مردان در پرداخت حقوق.

اسلاید 16 :

در این نوع پاسخگوئی، دولتها و واحدهای تابعه آنها مکلفند شهروندان و نمایندگان قانونی آنها و نهادهای نظارتی عمومی و مستقل را از طریق گزارش های مالی سالانه و میان دوره ای، از تحصیل و مصرف صحیح منابع مالی در محل قانونی و رعایت قوانین و مقررات و محدودیت های حاکم بر بودجه سالانه، مطلع نمایند.
مسئولیت پاسخگوئی مالی (شفاف سازی)

اسلاید 17 :

قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب 1388
بند دوم ـ آزادی اطلاعات:
ماده2ـ هر شخص ایرانی حق دسترسی به اطلاعات عمومی
را دارد، مگر آن که قانون منع کرده باشد. استفاده از اطلاعات عمومی یا انتشار آنها تابع قوانین و مقررات مربوط خواهد بود.

اسلاید 18 :

اصول فراموش شده
اصل 52- بودجه سالانه کل کشور به ترتیبی که در قانون مقرر می‏شود از طرف دولت تهیه و برای رسیدگی و تصویب به مجلس شورای اسلامی تسلیم میگردد. هر گونه تغییر در ارقام بودجه نیز تابع مراتب مقرر در قانون خواهد بود.‏ 

اصل 53- کلیه دریافت های دولت در حساب های خزانه‏داری کل متمرکز میشود و همه پرداخت ها در حدود اعتبارات مصوب به موجب قانون انجام میگیرد.

اسلاید 19 :

اصل 55- شفاف سازی مالی عمومی
دیوان محاسبات به کلیه حساب های وزارتخانه‏ها، موسسات، شرکت های دولتی و سایر دستگاه‏هایی که به نحوی از انحاء از بودجه کل کشور استفاده میکنند به ترتیبی که قانون مقرر میدارد رسیدگی یا حسابرسی مینماید که هیچ هزینه‏‏ای از اعتبارات مصوب تجاوز نکرده و هر وجهی در محل خود به مصرف رسیده باشد. دیوان محاسبات، حساب ها و اسناد و مدارک مربوطه را برابر قانون جمع‏آوری و گزارش تفریغ بودجه هر سال را به انضمام نظرات خود به مجلس شورای اسلامی تسلیم مینماید. این گزارش باید در دسترس عموم گذاشته شود.

اسلاید 20 :

اصل ۶۹- انتشار مذاکرات مجلس از رادیو و روزنامه رسمی
مذاکرات مجلس شورای ملی باید علنی باشد و گزارش کامل آن از طریق رادیو و روزنامه رسمی برای اطلاع عموم منتشر شود. در شرایط اضطراری، در صورتی که رعایت امنیت کشور ایجاب کند، به تقاضای رییس جمهور یا یکی از وزراء یا ده نفر از نمایندگان، جلسه غیر علنی تشکیل می‏شود. مصوبات جلسه غیر علنی در صورتی معتبر است که با حضور شورای نگهبان به تصویب سه چهارم مجموع نمایندگان برسد. گزارش و مصوبات این جلسات باید پس از بر طرف شدن شرایط اضطراری برای اطلاع عموم منتشر گردد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید