بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرّحمن الرّحیم
اخلاق حرفه ای
دربخشهای ویژه
اسلاید 3 :
بسم الله الرحمن الرحيم آغاز هر كار به نام خداوند
1 - «بسم اللّه الرحمن الرحيم» سرآغاز كتاب الهى است، «بسم اللّه» نه تنها در ابتداى قرآن، بلكه در آغاز همهى كتب آسمانى بوده است.
2 - پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله فرمود:” هر كار مهمى كه بدون نام خدا شروع شود، بىفرجام است“
-3 «بسم اللّه» در شروع كار،سبب دلگرمى ، اميد و رحمت به مبدأ و منشأ همهى قدرتها و اميدها و رحمتهاست.
اسلاید 4 :
نقش اخلاق در زندگى و تمدن انسانها
بعضى، مسائل اخلاقى را، به عنوان يك امر خصوصى در زندگى شخصى مىنگرند، و يا آنها را مسائل مقدس روحانى و معنوى مىدانند كه تنها در زندگى سراى ديگر(آخرت) اثر دارد، در حالى كه اين يك اشتباه بزرگ است; اكثر مسائل اخلاقى بلكه همه آنها، آثارى در زندگى اجتماعى بشر دارد، اعم از مادى و معنوى، و جامعه انساني منهاى اخلاق ،منجربه فعاليتهاى تخريبى انسانها میشود، نيروها به هدر خواهد رفت، استعدادها سركوب خواهد شد، امنيت و آزادى بازيچه دست هوسبازان مىگردد و زندگى انسانى مفهوم واقعى خود را از دست مىدهد.
اسلاید 5 :
اگر درست در تاريخ گذشته بينديشيم، اقوام زيادى را پيدا مىكنيم كه هر كدام بر اثر پارهاى از انحرافات اخلاقى، شكستخورده يا بكلى نابود شدند.
چه بسيار زمامدارانى كه بر اثر نقاط ضعف اخلاقى، قوم و ملتخود را در كام مصائب دردناكى فرو بردند، و چه بسيار فرماندهان فاسدى كه جان سربازان خود را به خطر افكنده و بر اثر خودكامگى، آنها را به خاك و خون كشيدند.
اسلاید 6 :
درست است كه زندگى فردى بشر بدون اخلاق، لطافت و شكوفايى و زيبايى ندارد; درست است كه خانوادهها بدون اخلاق سامان نمىپذيرند; ولى
از آنها مهمتر، زندگى اجتماعى بشر است كه با حذف مسائل اخلاقى به سرنوشت دردناكى گرفتار مىشود. ممكن است گفته شود، سعادت و خوشبختى و تكامل جوامع بشرى را مىتوان در پرتو قوانين صحيح به دست آورد، بى آن كه به اخلاقىات افراد پایبندباشند. ولی عمل به قوانين بدون پشتوانه اخلاق ممكن نيست; انسانها بایداز درون انگيزههايى براى اجراى مقررات و قوانين داشته باشد، تلاشهاى بيرونى به جايى نمىرسد. بارها شنيده ايم در جوامع قانونمند ،زماني كه دوربينها ی فروشگاهها ،زنگهاي خطر و.در اثر قطع برق از كار افتادند ،هزاران فروشگاه مورد دستبرد قرار گرفتند، زيرا عامل بازدارنده مردم از خطا وقانون شكني تنها تنها زور وتهديد وزندان و. است. زور و فشار، بدترين ضمانت اجرايى قوانين و مقررات است كه جز در موارد ضرورى نبايد از آن استفاده كرد و در مقابل آن، ايمان و اخلاق، بهترين ضامن اجرايى قوانين و مقررات است.
اسلاید 7 :
پيامبر اكرم (ص) در معرفي پايه و ريشه بسياري از ارزشهاي اخلاقي و معياري كه بتوان با آن وارد بهشت شد مي فرمايند:
« چيزي را كه دوست داري از ناحيه مردم به تو برسد به آنان برسان و چيزي را كه دوست نداري از مردم به تو برسد به آنان نرسان . »
اسلاید 8 :
انسان همواره باانبوهي ازگزينه هاي رفتاري روبرواست كه تنها مي تواند معدودي ازآنهارا انتخاب کند.
با رشد يافتن قواي بدني و فكري وعاطفي ودرهم تنيدن روابط گوناگون اجتماعي وافزايش اندوخته هاي علمي ومهارتهاي عملي ، دايره گزينه هابصورت تصاعدي گسترش یافته است، بطوريكه درهرلحظه هزاران انتخاب پیش روی انسان قرار دارد .
وگزينش دشوارودشوارتر مي شود.
اسلاید 9 :
براي ترجيح وتعیین گزينش ها، عوامل گوناگون زیروجود دارد:
شدّت علایق و خواسته ها
احساس امنیت واحساس نا امنی
عادت کردن به امری، تقليد کردن از دیگران
تلقين کردن به خود
سايرعوامل رواني واجتماعي.
اسلاید 10 :
در هر جامعه اى مى توان جاى پاى اخلاق را ديد؛ به گونه اى كه به سادگى مى توان ادّعا كرد كه هيچ جامعه اى بى اخلاق نبوده ،نيست ونخواهد بود.
اساساً اجتماع مردم و تحقق جامعه در گرو تن دادن به قواعد رفتارى خاصى است كه پاره اى از آن ها به عنوان اخلاق شناخته مى شود؛ به سخن ديگر مى توان اخلاق را همزاد بشر دانست.
اسلاید 11 :
معناي لغوي اخلاق
واژه اخلاق از ریشه « خُلق » و« خَلق » گرفته شده که « خُلق » در لغت به معنای سرشت وسجیه ( خو و سرشت ) است که هم شامل سجایای نیکو و پسندیده ، مانند راستگویی و پاکدامنی وهم سجایای زشت و ناپسند مانند دروغگویی و . است. خُلق مخصوص صفات روحی و ساختار معنوی انسان است که به صورت اختیاری و با بصیرت دو شکل گرفته است.
« خَلق » در مورد شکل طبیعی و ساختار ظاهری انسان به کار می رود
اسلاید 12 :
علمای اخلاق و فلاسفه نیز تعریفی برای این اصطلاح کرده اند که با معنای لغوی آن بی ارتباط نیست
آنان اخلاق را عامل رسیدن به سعادت و کمال واقعی انسان دانسته اند.
اخلاق، علمی است که از غرایز ، انگیزه ها و کیفیت هدایت آنها به سوی اهداف عالیه خلقت انسان بحث می کند .
اسلاید 13 :
بايد توجه داشت كه اخلاق، صفات ملكه شده هستند و حالات گذرا و موقت كه زود گذرند و ملكه نشده اند را « حال » گويند نه اخلاق.
اسلاید 14 :
علم اخلاق :
صفات نفساني خوب وبد و اعمال و رفتار اختياري متناسب با آنها را معرفي مي كند و شيوه تحصيل صفات نفساني خوب و انجام اعمال پسنديده و دوري از صفات نفساني بد و اعمال ناپسند را نشان مي دهد.
اسلاید 15 :
مباحث اخلاقي با فطرت انساني مطابقت دارد
انسان ها ناخود آگاه به سوي پاكسازي خويش از صفات ناپسند گرايش دارند و به همين دليل بحث و گفتگو درباره اخلاق براي هر انساني لذت بخش است ،به گونه ای که انسان، بدون فکر، افراد داراي اخلاق پسنديده را ستایش میکند و افراد داراي رذايل اخلاقي را مذموم مي دارد
اسلاید 16 :
هدف از طرح مباحث اخلاق
هدف ازطرح مباحث اخلاقی آن است که براي نفس انسان حالتی ایجاد شود که تمام افعالي كه از انسان صادر مي شود، «خوب » باشند وکارناپسندی از انسان سرنزند . بر هر انساني واجب است كه چگونه زيستن و چگونه بودن را بیآموزد. در اين صورت اخلاق فوايد فردي وفوايد اجتماعي را هم به دنبال خواهد داشت و عزت نفس و كرامت نفس و بزرگواري را به انسان و جامعه مي دهد.
اسلاید 17 :
لزوم آموزش علم اخلاق
علم ، ارزش ذاتی دارد. چنانچه صاحب علم ، خود ساخته نباشد، به جای خدمت خیانت خواهد کردو به جای عدالت ، ظلم خواهد کردو به جای درمان افراد ناتوان و تنگدست ، ازدرمان آنان خودداری میکند .درکارهایش کوتاهی کرده وخیانت خواهد کرد.
اسلاید 18 :
رمز تنزل پايبندى به اخلاق در دنيا
علت سست شدن و تنزل تقيد به اخلاقیات در جهان امروز
رامىتوان در سه عامل عمده جويا شد:
1- استفاده از تلقين وتقليد صرف، در القاى امور اخلاقى.
2- عدم وجود توجيه منطقى و عقلانى براى اخلاق.
3- عدم وجود پايه و اساس وپشتوانه محكم و استوار براى اخلاق كه همان پایبندی به دين باشد.
اسلاید 19 :
مشکل جدایی اخلاق از علم
متأسفانه در عصر حاضر، جدایی علم از اخلاقیات موجب شده است که
انسان تمام قوای فکری اش را در جهت سود و لذت ناپایداربه کار بندد و پس از آن، جامعه از ارزشها تهی شده و بیپناهیها، اضطرابها، ظلم و ستمها و پوچگراییها را تجربه میکنند . انسانی که تنها در بُعد علمی منهای تقید به ارزشهای انسانی و الهی، تنها و تنها به افزونخواهی فکر میکند، در حقیقت، انسان توانا و قدرتمندی است ولدی فقط در یک بعد رشد کرده است
بدگهر را علم و فن آموختن دادن تیغ است دست راهزن
تیغ دادن در کف زنگی مست بِه که آید علم را ناکس بهدست
علم و مال و منصب و جاه و قِران فتنه آرد در کف بدگوهران
اسلاید 20 :
مسائل اخلاقي گرچه همیشه مهم بوده انددرعصرحاضراهمیت بیشتری یافته اند زيرا:
1)عوامل و انگيزه هاي فساد و انحراف در عصر حاضرازهر زماني بيشتر است .اگر در گذشته براي تهيه مقدّمات بسياري از مفاسد اخلاقي هزينه ها و زحمت ها لازم بود در زمان ما به واسطه پيشرفت صنايع بشري همه چيز، در همه جا ، در دسترس همگان است .